Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pomozte skautům sehnat materiál na výrobou zákopových svíček pro východní Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Obyvatelé Ukrajiny zažívají třetí válečnou zimu. I obyčejná svíčka v plechovce jim může pomoci.

Článek

Infrastruktura v části východní Ukrajiny je kvůli ruské agresi zničená a některé oblasti jsou bez stabilního připojení k elektrické síti. Sbírání dřeva v lese na topení je nebezpečné ať už kvůli minám nebo nebezpečí zastřelení. Zatopit si, uvařit nebo si jen posvítit, zkrátka věci pro nás samozřejmé, mohou být pro některé Ukrajince jen obtížně dosažitelné.

Pomoci obyvatelům této decimované oblasti může alespoň jednoduchá svíčka v plechovce. Hoří velmi dlouho, zvládne zahřát celou místnost, může posloužit na ohřátí jídla nebo na zmrzlé ruce. A samozřejmě poskytuje světlo. Mezi místními lidmi je tudíž žádaná.

V loňském roce čeští skauti poslali na Ukrajinu více jak 15 tisíc takových svíček, které sami vyrobili a ve stejné iniciativě pokračují i letos. V rámci akce Svíčky pro Ukrajinu proto žádají veřejnost o pomoc. Potřebují hlavně materiál, jako je vosk či parafín, a vymyté plechovky z tvrdého kovu o průměru 7-20 cm. Ty jim můžete nosit v týdnu od 29. ledna do 2. února na vybraná místa, která zveřejňují na výše uvedeném webu. Aktuálně je iniciativa spuštěna v Plzni a Havlíčkově Brodě.

Svíčkám v plechovce se také někdy říká zákopové svíčky, protože je používali a stále používají vojáci v zákopech. Jejich výhodou je snadná výroba, při které je nutné dodržet určitá bezpečnostní pravidla (dávat pozor na horký vosk, který je nad sto stupňů hořlavý, či být ostražitý při práci s ostrými hrdly plechovek).

Díky jednoduché výrobě budou svíčky první únorový týden skauti sami vyrábět, následně je shromáždí v Praze a odešlou do napadené oblasti na Ukrajině.

Anketa

Přinesete skautům materiál k výrobě svíček?
Ano
12,4 %
Rád bych, ale nemám požadovaný materiál
20,4 %
Možná
1 %
Ne
66,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1174 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz