Hlavní obsah
Cestování

Rekordní umírání na Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maxwelljo40, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Tělo mrtvého horolezce pod Everestem.

Letošní horolezecká sezóna se zřejmě zapíše do dějin černým písmem. Na Everestu letos zemřelo mnoho horolezců. Definitivní statistika zatím není k dispozici.

Článek

Pod Everest přišel monzun a nejvyšší hora světa pojala v letošní lezecké sezóně do svých spárů možná 17 lidí. Proč tolik? Podle znalců tamních poměrů, ale i odborníků na klima, jde o souhrn několika faktorů. A může být i hůř.

Zatím je potvrzeno 12 obětí. Pokud by toto číslo již nestoupalo, což je nepravděpodobné, jednalo by se o čtvrtou nejtragičtější sezónu na Everestu. Zatím je na tom nejhůře rok 2014 s šestnácti zesnulými. Jenže letos se ještě pět horolezců pohřešuje a byl by zázrak, kdyby se některý z nich objevil živý. Smutná bilance.

Jak píše deník The Guardian, podle nepálských úřadů může za tragédie proměnlivé počasí na hoře. Jenže horolezci vinu přičítají spíše úřadům. Nepál totiž z vydávání povolenek inkasuje nemalé částky. Jen letos jich vydal 479. To představuje vůbec nejvyšší počet v historii. Jenže Nepálci oponují, že letošní časové okno vhodné pro zdolávání nejvyššího vrcholu světa se otevřelo dříve. Na horu tak za dobu od jejího prvního zdolání vystoupalo více než 10 000 osob.

Za jednu vydanou povolenku za výstup na Everest inkasují nepálské úřady dle aktuálního kurzu v přepočtu zhruba 325 000 Kč, což je nemalý bonus do státní kasy, a tak i přes nebezpečí pouští na vrchol velké množství horolezců - turistů. Za to si vyslyší kritiku nejen od ekologů, protože velký počet povolenek narušuje křehký ekosystém v okolí nejvyššího vrcholu světa. Lidé zde zanechávají ohromné množství odpadků, především plastů. Ty si sice mají odnášet zpět dolů, přičemž za 8 kg odpadu jim má být vrácena záloha ve výši 4000 USD. Jenže jak se zdá, moc horolezců to nedělá.

A co víc, poptávka po výpravě na Everest se stále zvyšuje. Agentury dokonce nabízejí výstupy i těm, kteří mají s lezením minimální zkušenost. Za astronomickou částku, kterou zkasírují, turistu na vrchol v podstatě vynesou. Jenže realita není až tak růžová. V případě potíží, které může představovat i náhlá změna počasí, turistu klidně nechají napospas. Záchranné operace na Everestu totiž v podstatě neprobíhají a když jde do tuhého, každý se stará hlavně o svůj život.

Nezkušenost je tedy velkým faktorem, který má vliv na počet mrtvých, dále zde hraje roli počasí. Dva lidé letos zemřeli v důsledku zavalení ledem, jiní na vyčerpání související s nedostatkem kyslíku, další umrzli nebo se zřítili. To vše jde ruku v ruce s možností změny počasí i tím, že člověk v obrovské nadmořské výšce s řídkým kyslíkem může strávit nechtěně více času, než je zdrávo, třeba ve frontě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz