Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč ve volbách pohořeli Piráti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Commons Wikimedia / public domain

Mnoho členů Pirátů má problém pochopit, proč jim někdo neustále píše, že říkají lidem, jak žít. Nabízím pohled z malé obce. Pojďme se podívat na padající stranu a její hlavní problémy.

Článek

Piráti vstoupili do politiky jako svěží vítr. Procenta udělali na mladších voličích. Šance na lepší časy, smetení korupce, digitalizace, práva žen, menšin a zvířat. Lidé je volili kvůli naději. Politika byla viděna jako místo starých nudných pánů, kde je potřeba změna.

Časem se však logický ukázalo, že to není tak snadné. Jinak se křičí z opozice, než poráží byrokratická hydra z vlády. Piráti dali přednost zodpovědnosti před svým volebním potenciálem. Krásné státnické gesto, bohužel cesta do hrobu pro stranu.

Ivan Bartoš začal nosit sako a tím pro mě symbolicky tento zajímavý muž a zřejmě super člověk spadl na úroveň ostatních kariérních politiků. Pirátská strana se přizpůsobila poslanecké sněmovně a přitom to původně mělo být naopak. Vzpomeňte na heslo - Pusťte nás na ně.

Dále jejich klíčová témata… Digitalizace, což je proces na roky, v rámci ČR velmi náročný, těžko se marketingově prodává, protože mnoho lidí je konzervativních. Navíc se očekávají problémy v přechodu. Úspěchy jsou vidět až zpětně.

Práva žen a menšin. Ať chtěné nebo ne, lidé začali cítit, že je Piráti moralizují. Všemi pochody, transparenty a kampaněmi jim dávají najevo, že jsou idioti. Když chci někoho přesvědčit, musím mu ukázat pozitivní stránku, nikoliv negaci. Typicky nemluvit o tom,že jsou lidé z LGBT bez práv (tím obviňují všechny voliče), ale zdůraznit, pozitiva. Že nebude třeba platit za instituce, když budou děti ve stejnopohlavních párech. Ukazovat, že jsou to skvělí, pracovití lidé, kteří zlepšují naší společnost. Ne šokovat na průvodech.

Ekonomika mladých lidí. Zde by byly na místě průvody a transparenty. I babička bude ráda, když se její vnučce zvedne rodičovská. Bohužel téma Piráty naprosto nevyužité. Tady se daly nabrat hlasy mladých, mnohem více, než na právech menšin. Erasmus, bezúročné půjčky, cokoliv.

Práva zvířat. Půlka Čechů jsou pejskaři, půlka miluje kočky, jednoduché že? Mediálně naprosto nevhodně vedené. Opět je to negativní, o tom, že zvedáme tresty za týrání. Co takhle programy pro útulky? Adopce zvířatek vedením Pirátů? Nebo osvěta v týrání zvířat? Nic, opět jen ukazujete lidem, že jsou blbci, co potřebují vyšší tresty.

Elektromobilita. Přísaze dokáže vyhrát EU volby, vám prohrát. Mnoho mladých miluje auta. Dejte jim alternativní dopravu. Elektro auta jsou zatím nedosažitelná, mladí nemají jinou možnost. Vlaky jsou pěkné, ale celkem drahé. Podporujete je?

Alkohol. Jasně všichni víme, že je na houby a škodí zdraví, přesto ho mnoho vašich voličů pije. Sice to uniklo jen z fóra, ale mnoho lidí si myslí, že chcete zakazovat alkohol. Není lepší mluvit o rozumném pití? 0.3 v minipivovaru je méně horší 2l petce? Mluvíte o tom?

Legalizace marihuany. Evergreen. Kolik lidí to v ČR reálně chce? Pár tisíc těch, kteří vás stejně volí. Kašlat na to. I když o tom nebudete mluvit, stejně jste nejvíce weed friendly strana.

Rodiny s dětmi. Nejvíce vašich voličů bylo z mladých rodin. Udělali jste pro ně dost? Odpovězte si sami.

Každé straně na hraně volitelnosti hrozí odliv voličů (propadání hlasů). Nové vedení bude mít jen pár měsíců. Pokud v průzkumech nebudete výrazně nad 10 %, máte neřešitelný problém. Velmi těžký job, asi moc kandidátů nebude. Další pokus asi až příště…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz