Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velká očekávání a výsledek mizerný. Kam směřují vládní strany?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Po minulých volbách mnoho lidí jásalo a těšilo se na lepší budoucnost. Realita je mnohem smutnější. Pojďme se podívat na stav současných vládních stran a jejich potenciál do voleb příštích.

Článek

Nejprve tu máme takové páté kolo u vozu - Piráty. Po kroužkovacím debaklu z minulých voleb, strana silně upozaděná. Mnoho z členů ODS je řadí někam mezi Hamás a Zdeňka Škromacha. Neslaný, nemastný Ivan Bartoš již ztratil aureolu originálního politika. Ve straně je mnoho radikálních názorů, většinou na škodu, protože to odrazuje normální voliče. Piráti mají ale i zajímavé osobnosti. Vyloženě září Jan Lipavský, u kterého to asi málokdo čekal. Potenciál dřímá i v Olze Richterové. Bohužel to je na velký úspěch málo. Svých 10 % asi jistých. Do předvolební koalice už se asi nepůjde, což je logické. Cokoliv nad 10 bude úspěch. Růstu strany brání radikálové a paradoxně přímá demokracie.

STAN je asi největším zklamáním. Kromě množství skandálu nám přinesl chaos do školství v podobě zmateného právníka Balaše a nejhoršího ministra školství za dlouhou dobu - Beka. Míra rozkladu, arogance a zaslepenosti vedla k největší demonstraci učitelů možná v historii ČR. Naštěstí o nic nejde, protože jak ministr Bek, tak premiér neví, proč se stávkuje. Takže vše v pořádku. Až je mi toho Vítka Rakušana trochu líto. Každopádně průšvih je to velký. Bez Pirátů bude problém přelézt 5 %. A plakat nebudeme.

KDU-ČSL již pomalu dožívá svůj život. Elektorát jim odchází na věčnost a mezi mladými už se moc nenosí nenávidět někoho kvůli tomu, s kým se drží za ruce. Ani nadšení pro půdu a zemědělské stroje u mladých moc nevládne. A nepomůže ani víra ve všemohoucího. Všechny taháky lidovců jsou pryč, stejně jako Pavel Bělobrádek. Ať žije doba temna. K tomu přidejte volný generátor nevhodných vyjádření - pana Nekulu. Ano, o 5 korun levnější víno asi na Moravě potěší, ale hlas mu za to hodí málokdo. Ani těch pár hlasů od lidí v propagaci řetězců Lidl to nevytrhne. Tady může následovat odchod do věčných lovišť. Případně to vidím na 5 % a jeden mandát pana Jurečky. Ten pak může hrdě dojet do Prahy na traktoru a dělat současně premiéra, předsedu PS a ještě k tomu přihodit pár ministerstev. Stejně nikdo jiný u KDU-ČSL nezaujme.

TOP09 stojí a padá s M. Pekarovou - Adamovou. Dříve se to samé říkalo o jistém mladém muži s výrazným účesem. Dnes už se to ale neříká. Účel založení původní strany je pryč a TOP09 hraje roli jakési progresivnější a méně konzervativní ODS. Paní Pekarová -Adamová má do budoucna jedinou možnou konkurenci v zajímavém Luďku Niedermayerovi. Ten má oproti podivuhodnému strýčkovi V. Válkovi alespoň potenciál přitáhnout, byť jen jednoho nového voliče. Zeptejte se mladých lékařů. Takže scénáře jsou jen dva. Buď je tu boj o hranici 5 %, nebo spíše spojení s ODS.

No a na závěr strana pana profesora. Petr Fiala vyvolával velké naděje. Zatím je splnil jen směrem navenek. V domácí politice je to s přibývajícím časem horší a horší. Už volba ministrů byla zvláštní, no a čas to potvrzuje. Ministr financí elektrotechnik je úkaz a jeho snaha šetřit na dětech a rodinách také moc nových voličů nepřitáhne. Podobně jsou na tom evropští dinosauři Zahradil a Vondra. Ten druhý bude dokonce stát v čele kandidátky a má velkou radost, že se EU pomalu vrací ke glyfosátu. I přes konzistentní výkony J. Černochové v zahraniční politice jsou reprezentanty ODS spíše lidé typu pana Blažka. Zkrátka je to průšvih na více frontách a výsledná procenta by mohla soupeřit s pirátskými 10 %. V případě spojení v projektu SPOLU by to nemuselo být o mnoho lepší. Cokoliv nad 15 % bude vlastně úspěchem.

Co z toho všeho vyplývá? ANO a SPD mají cestu k vládě umetenou. Může za to nejenom složitá situace ve světě a ekonomice, ale také neschopnost vládních stran. Jejich sliby se vůbec nepotkávají s realitou. A pokud chci sliby změnit, musím to vykomunikovat dobře a včas. ODS má s ANO společného více než s Piráty a někoho by to už konečně mohlo po příštích volbách napadnout, což tedy není zrovna cesta k lepším zítřkům. Jestli někde čeká nová strana Blanických rytířů, je nejvyšší čas. Bude potřebná rozpočtová odpovědnost, sociální citlivost, dobrá komunikace, naslouchání lidem opačného názorového proudu, prozápadní orientace, snaha myslet na mladé, budoucnost a s tím spojený důraz na vzdělávání a životní prostředí. Vlastně tak trochu to, co slibovala současná vláda před volbami. Někteří jí to věřili, bohužel nestalo se. Bohužel na důvody už se historie neptá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz