Článek
Pravděpodobná nová vláda ANO, SPD a Motoristů v programovém prohlášení slíbila úpravu, která by měla pomoci podnikání v gastronomii. Spropitné přes pokladnu nebo hotově, by bylo oficiálním čistým příjmem. Ten by nepodléhal daňovým odvodům. Údajně by opatření posílilo postavení zaměstnanců v gastronomii. A narovnalo příjmové podmínky vzhledem k zaměstnancům v jiných profesích. Je to ale pravda?
Citace z odkazu 1: „Podle Luboše Kastnera z AMSP ČR by speciální režim „diškrecí“ pomohl personálu v budoucnosti také k tomu, aby jim úřady mohly vypočítat vyšší penze, a celkově by se tak zvedla prestiž celého odvětví“.
Zejména uznání peněz osvobozených od důchodové daně pro výpočet penze, jak to může někoho vůbec napadnout. Co na to OSVČ, které vydělávají víc než daní, a platí třeba minimální odvody?
Oficiální uznání nezdaněného spropitného? Ideální, a naprosto legální čistírna peněz. Spropitné přes kasu lze účetně dohledat. Záhadou ale je, jak by se prokazovala výše spropitného přijatého v hotovosti. Že by třeba potvrzením šéfa? Kolik číšník/číšnice dostane na ruku, to zjistit nelze. Nikdo mu na konci směny nemůže kontrolovat kapsy. Tudíž zatím odhadované spropitné ve výši 20-50 % platu by rázem, po oficiálním uznání vyskočilo na 50 i více procent příjmu. Pak třeba pro účely žádosti o hypotéku, by bylo možné napsat částku nadnesenou. Aby měl zaměstnanec jistotu získání půjčky. A v budoucnu by to mohlo zaměstnance, v případě hypotéky, přivést do problémů se splácením.
Tvrzení, že by uznání dýška jako oficiálního příjmu, zrovnoprávnilo číšníky/číšnice vůči ostatním zaměstnancům, je nepravdivé. Je to spíše naopak. Proč by měli mít číšníci značnou část příjmu osvobozenou od daně a odvodů? To už mají tak jako tak. Velmi nespravedlivý je návrh vůči osobám pracujícím v jiných službách. Například kadeřnice, nehtařky, případně další profese pracující jako OSVČ. Také dostávají dýško. Mohly by žádat jeho uznání jako čistý, nezdaněný příjem. Navíc, na rozdíl od číšníků, občas udělají kamarádkám a známým třeba hlavu nebo nehty po známosti jen tak, bez paragonu a se slevou. Mohly by tvrdit, že pro kamarádky dělají službu zdarma, a to co od nich dostanou, to je dýško. Též by jim to mělo být uznáno jako oficiální čistý příjem? Třeba pro účely hypotéky nebo výpočet penze.
A co pracovníci, třeba ve stavebnictví, pobírající oficiálně minimální mzdu, a další, značnou část mzdy, hotově bokem na ruku? Také by mohli tvrdit že to, co dostávají bokem, je vlastně tringelt od zaměstnavatele za spokojenost s prací zaměstnance. A požadovat uznání jako oficiální čistý nezdaněný příjem. Opět pro účely žádosti o hypotéku nebo výpočet penze.
A jak by to u číšníků a číšnic bylo v případě třeba nemocenské? Nebo náhrady mzdy v případě úrazu? Nebo jiné překážky. Jako je uzávěra při epidemii, třeba Covidu. Vypočítala by se náhrada z celé, tedy i z nezdaněné části mzdy?
Protože výši spropitného nelze prokázat, mohli by někteří koumáci tento institut využít jako čistírnu peněz. Papír toho snese hodně. Systém něco za něco. Hodný šéfík potvrdí pro účely hypotéky nadnesený příjem. A nadnesenou částkou, která projde oficializací, se čistí peníze. Kdo peníze skutečně utratil nelze zjistit. Jednotlivě to nejsou závratné částky, ale v celém odvětví a za celý rok? Tudíž žádný boj za omezení šedé ekonomiky, spíše její podpora. Také je dost možné, že by majitelé hospod využili této situace k nezvyšování dohodnuté mzdy s poukazem na příjem spropitného. Je otázka, jestli by to zaměstnance v gastro nakonec spíš nepoškodilo. Nastupující vládní garnitura voliče svým slibem již získala, uvidíme, co splní.
Mohlo by se postupovat i opačně. Co tak u ostatních zaměstnanců osvobodit třeba 40 % příjmu od daní a odvodů? A uznat to jako tringelt od zaměstnavatele za spokojenost se zaměstnancem. To by také zrovnoprávnilo příjmové podmínky číšníků, a zaměstnanců v ostatních profesích. Samozřejmě nereálné. Z čeho by pak stát platil číšníkům penze zvýšené o nezdaněné peníze?
Týká se to i hostů v provozovnách, proto jsou na řadě zákazníci. Nejlépe by bylo dýško přestat dávat úplně. Tak, jak je to zavedeno v některých zemích. Není třeba dívat se, jak je to v USA a opičit se po nich. Že by číšníci utíkali? Kam. Spíše by to donutilo majitele zaměstnance řádně zaplatit. Samozřejmě by majitel musel zvednout ceny. O spropitné.
Možná by to některé hospody položilo. Žádný problém. Pořád je jich dostatek. Dost často živoří. A mají málo zaměstnanců. Omezení provozní doby ve večerních hodinách není nijak vzácné. Snížení počtu gastroprovozů by nakonec celému odvětví spíš pomohlo. Kvalitní provozovny by se jistě udržely a přitáhly kvalitní zaměstnance a zákazníky. Lidé by si časem zvykli.
Poslední na řadě jsou majitelé hospod, barů a kaváren. Musejí platit nájem, energie, zaměstnance a další výlohy. Je to plno starostí a povinností. Musejí na to vydělat. Nedokážu posoudit ziskovost jejich podniků. Nebo jejich cenovou politiku. Zaráží mě například nepoměr ceny piva a vody. Ať již kohoutkové, nebo balené. U výroby piva je, oproti vodě, značná přidaná hodnota.
Zrušení spropitného a řádné zaplacení osob pracujících v gastro, by tyto osoby skutečně zrovnoprávnilo s ostatními zaměstnanci. Číšník/číšnice by měl slušný oficiální příjem. Jako zaměstnanci v jiných oborech. Na dveřích podniku by se mohlo objevit upozornění. „Neurážejte prosím naše zaměstnance dýškem. Mají ho započteno v ceně Vaší konzumace“.
Je to ale běh na dlouhou trať. Úplný maraton. Záleží, jak se k problematice spropitného postaví zákazníci i sami majitelé provozů. Hospody utrpěly již dost ran. Zákaz kouření některým hospodám neprospěl. Epidemie Covidu a uzávěry podniků naučily lidi konzumovat doma, nebo čepovat „štěně“ v garáži se sousedy a kamarády. Také supermarkety se svými slevami udělaly své. Občas slyším od pivařů, „proč bych chodil do hospody, když si v supermarketu ve slevové akci, případně s apkou, koupím pivo za třetinu“. Jak to asi dělají supermarkety, že mohou lahváče a plecháče prodávat tak levně? Samozřejmě berou ve velkém a mají různé množstevní slevy.
Pivní kultura, kdy se sešla po práci parta v hospodě, už není a nebude, co bývalo. Nejvíce to dopadlo na vesnické hospody. Ty byly v podstatě vesnickým kulturním centrem. Lidé poklábosili u piva, hrály se karty, dojednávaly kšefty apod. To skončilo. Ono to setkávání v hospodě, a pokecy u piva měly své kouzlo. To lidem chybí. Popíjení levného piva doma u televize to nahradit nemůže.
Nová vláda vznikne možná v dohledné době. Pak uvidíme, jak to vše dopadne. Pokud nastupující vládní koalice svůj slib splní, a uzná fiktivní spropitné jako oficiální příjem, pak to nejspíš nikomu neprospěje. Sociálnímu systému už vůbec ne. Vzpomínám si, jak svého času, při diskuzích o zvýhodnění obtížnějších profesí dřívějším odchodem do důchodu, kterýsi ekonom prohlásil: „Tímto opatřením se otevře Pandořina skříňka“. Destruktivní opozice chtěla, a chce, ještě víc. V případě uznání spropitného jako čistý příjem, je to podobné.
Odkazy, uvádím jich dostatek, každý si může vybrat, co se mu hodí:






