Hlavní obsah
Finance

Fáma o zrušeném důchodovém fondu je nesmrtelná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/Peggy-Marco

Překvapený zloděj: „Jak to. Nic tam není. Měl by tam být obrovský poklad, který zanechali předcházející loupežníci, naši otcové. Chlapi v krčmě to říkali. A ti nikdy nelžou. No jo. Nová doba. Ani poctivý zloděj to dnes nemá lehké.“

Příspěvek je určen zejména pro skalní propagátory pohádky o důchodovém fondu, který údajně zanechali komunisté a využili ho Václav Klaus nebo Mirek Topolánek. Považuji za nutné opět existenci fondu popřít a své tvrzení doložit pádnými důkazy.

Článek

Tvrzení o zrušeném důchodovém fondu se objevuje v komentářích na Seznamu často. Jen slovník komentujících se liší. Jedni mluví o vykradení, jiní o vytunelování, případně použití pro soukromou potřebu.

Časté je dohadování, zda byl, či nebyl. V souvislosti s důchody a nedostatkem peněz na jejich výplatu. I přesto, že bylo mnohokrát napsáno, že žádný důchodový fond nikdy neexistoval. Tvrzení vytvořili komunisté. Bohužel mnoho lidí této pohádce věří a stále ji šíří. Občas je nutné, těmto lidem připomenout skutečnou pravdu. Článek o zrušení a využití fondu byl zveřejněn v komunistickém bulvárním tisku Haló noviny. Citace:

„Důchodová“ transakce politika Klause. Haló noviny Datum: 19.6.2012 Rubrika: Názory-polemika Strana: 05 Autor: Otakar Zmítko.“

Na článek reagovalo Ministerstvo financí (MF). Zbytek článku a vyjádření k němu je v odkazu. Jasně dokazuje neexistenci fondu. Jsou uvedeny pravdivé argumenty.

Ti nejzavilejší propagátoři existence fondu budou možná tvrdit, že MF ČR lže. Pokud by úředníci MF ČR lhali, tak by je novináři okamžitě rozcupovali na cucky.

Nejpádnějším argumentem potvrzujícím neexistenci fondu, je mlčení opozičních politiků v této věci. Pokud by fond existoval, tak by jeho vytunelování nebo rozkradení přední opoziční politici neustále připomínali. Zejména Andrej Babiš, Alena Schillerová, Jana Maláčová, Tomio Okamura, Radim Fiala, případně komunističtí Vojtěch Filip, Jiří Dolejš nebo Kateřina Konečná. Slyšel snad někdo z jejich úst tvrzení o zrušeném nebo vykradeném Fondu? Neslyšel. Oni dobře vědí, že fond nikdy nebyl a tvrzením o jeho existenci a zrušení by se ztrapnili.

Uvedení politici se samozřejmě v této věci nikdy nevyjádří. Budou mlčet. Fáma jim vyhovuje. Ovlivňuje značnou část naivních voličů důchodců. V jejich prospěch. Nic nebylo rozkradeno, protože nebylo co. Stát neměl možnost něco našetřit. Vše vybrané se hned utratilo.

Na rozdíl od doby před rokem 1989 jsou údaje o hospodaření důchodového pojištění zveřejňovány, a to na oficiálních stránkách MF ČR nebo ČSSZ. Jsou všem dostupné. Pečlivě je evidováno, kolik se vybere na důchodové dani, kolik se vydá na důchody a kolik činí náklady na správu. Za 28 let, 1996-2023 bylo na důchody vydáno o 527 mld víc, než se vybralo na důchodové dani. Příjem důchodové daně byl většinou nižší než suma na výplatu důchodů. Přebytek byl jen 7×. Za leden a únor 2024 již deficit činí -15,83 mld. Když to vynásobíte šesti?

Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz