Hlavní obsah
Jídlo a pití

Máte rádi zelí? Vyzkoušejte kedlubnové trochu jinak. Možná vám zachutná

Foto: Petr Maňák

Ilustrační foto. Zelo brambo prejto.

Vařené (dušené) zelí je v české kuchyni velmi oblíbeným pokrmem. Má mnohostranné využití. Běžně se připravuje z kysaného zelí, čerstvého zelí nebo z kedluben. Právě kedlubnové jsem si trochu upravil.

Článek

Ingredience: Přiměřené množství sádla, případně se velmi hodí uzený špek. Cibulí rozhodně nešetříme, použijeme asi tak 5 průměrně velkých. 3 větší kedlubny, pokud někdo má svoje vlastní giganty, pak přiměřený kus gigantu. 1 červená řepa, stejně velká jako kedlubny. Kousek celeru, 1 mrkev. Na zahuštění 1 větší sladký brambor, jsou běžně ke koupi v supermarketech. Pokud nemáme, tak použijeme obyčejné brambory. Mouka je zbytečnost. Na dochucení trochu drceného kmínu, sůl podle chuti, ocet a cukr rovněž podle chuti.

Uvedené množství surovin je na několik porcí, a je pouze orientační, jednotkové. Každý si ho přizpůsobí, podle toho, pro kolik jedlíků je množství určeno. Záleží i na velikosti porce. Dětská a dědská porce je většinou menší než porce dřevorubce pracujícího celý den v lese. Uvařené zelí vydrží v ledničce v pohodě i několik dní.

Postup přípravy je jednoduchý. V podstatě stejný, jako u každého jiného zelí. Očištění zeleniny před přípravou je tak samozřejmé, že tuto operaci neuvádím. Na rozehřáté sádlo nebo vypražený špek přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a za častého míchání necháme pomalu zesklovatět. Mezitím na hrubém struhadle nastrouháme nejdříve červenou řepu. Ta potřebuje delší dobu dušení než kedlubny.

Na zesklovatělou cibuli přidáme červenou řepu a promícháme. Samozřejmostí je občasné podlévání vodou. Řepu dusíme asi půl hodiny a občas mícháme. Poté přidáme nahrubo nastrouhané kedlubny, mrkev, celer. Směs důkladně promícháme. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný brambor a opět důkladně promícháme. Dusíme za občasného míchání.

Začneme dochucovat. Vsypeme drcený kmín, opatrně přisolujeme. Ocet a cukr podle toho, jak kdo má rád. Někdo rád sladké zelí, někdo kyselejší. Tudíž podle své chuti. Pokud použijeme sladký brambor, tak už nemusíme cukřit. Ochutnáváme, a když se nám zdá zelí dostatečně změklé, a chutná podle našich představ, máme hotovo. Výsledkem je tmavě růžové až světle červené zelí. Podle množství řepy. Celková doba dušení je asi 1 hodina.

Hotové zelí použijeme jako obvykle. Hodí se k mnoha hlavním pokrmům. Např. pečená drůbež, pečené vepřové, uzené vepřové, různé výpečky. Vhodný je též vepřový prejt. Na ilustračním snímku je prejt jelito-jitrnicový. Příloha obvyklá, brambory nebo knedlík. Ohřáté zelí dobře chutná i jen tak s krajícem chleba.

Dobrou chuť.

Odkazy neuvádím, je to můj výtvor. Vznikl docela náhodou. Chystajíce jednou obvyklé suroviny na kedlubnové zelí, skočila mi do ruky červená řepa. Říkám si, co s ní. Že bych ji přidal do zelí? Ono se to osvědčilo a už to dělám pokaždé. Občas, když mi zbude, přidám i košťál z květáku. Potraviny je třeba využít efektivně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz