Hlavní obsah
Názory a úvahy

Průměrná délka doby pobírání důchodu v současnosti a v budoucnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/brenkee

Jedním z cílů důchodové reformy je podle Mariana Jurečky nastavit parametry tak, aby osoba strávila v důchodu průměrně čtvrtinu života, tj. 21,5 roku. Tento předpoklad považuji za nereálný.

Článek

Nevím, z jakých údajů vychází tým Mariana Jurečky. Úředníci MPSV zřejmě smíchali příliš mnoho různých údajů. A velmi značně tím „vylepšili“ předpoklad pro uvedený průměr. Pravděpodobně do výpočtu průměru zahrnuli i osoby v předčasném důchodu. A zřejmě je uveden průměr všech ročníků momentálních důchodců. To průměr zkresluje. Ale zejména, údaj o uvedeném průměru je společný pro muže i ženy. Je to zavádějící a považuji to za nesprávné.

Ženy se dožívají průměrně vyššího věku a stále v roce 2022 odcházely do důchodu dříve oproti mužům. To je, mimo jiné, i jeden ze závažných důvodů nižších důchodů části žen. A průměrnou dobu pobírání důchodu to značně zkresluje. Správně by měli být hodnoceni muži a ženy zvlášť.

Pro objektivní posouzení považuji za správné vybrat nejpočetnější skupinu, a to jsou osoby pobírající řádné sólo starobní důchody, které nastoupily do důchodu v předepsaném důchodovém věku. Vycházím z údajů uvedených ve Statistické ročence z oblasti důchodového pojištění 2022. Konkrétně str. 23, tab. 6.2, kde je uveden počet sólo starobních důchodců: A dále str. 26, tab. 6.7, kde je průměrný věk dožití a průměrná délka doby pobírání důchodu v letech:

Počet: M-551 960, Ž-590 968, Celkem-1 142 928

Věk dožití: M-80,07; Ž-84,23; Průměr-82,42

Doba pobírání: M-19,33; Ž-28,58; Průměr-24,55

Z uvedených oficiálních dat vyplývá. Ženy žijí průměrně o 4,16 roku déle, ale pobírají důchod průměrně o 9,25 roku déle než muži. Důvod? Ženy stále odcházely v roce 2022 do důchodu průměrně o 5,09 roku dříve než muži. Pokud je to údaj za všechny ročníky důchodců, pak je značně zkreslený. U osob, nastupujících do důchodu v roce 2022, je situace jiná.

K úplnému sjednocení důchodového věku mužů a žen má dojít až v roce 2037. Tím se postupně sníží i rozdíly mezi důchody mužů a žen. O 5 let práce méně, to značně snižuje výpočet důchodu. Na druhou stranu, stále platí známé pořekadlo, „není důležité, jak velký důchod mám, ale jak dlouho si ho užiju“. A při důchodu mohu spokojeně dál vydělávat. Tempo sjednocování považuji za příliš pomalé. A již se připravuje další zvyšování věku.

Moje další výpočty se týkají osob, které měly v roce 2022 nejvyšší předepsaný důchodový věk. A je uvažováno, jakoby všichni důchodci uvedení ve statistice odcházeli do důchodu v roce 2022. Což je jen teoretická úvaha. Smyslem příspěvku je ukázat, jak se bude délka doby pobírání důchodu postupně zkracovat.

Je to nejpočetnější skupina důchodců v roce 2022. Jsou to muži a bezdětné ženy. Předepsaný důchodový věk činí 63,83 roku. Odečtením předepsaného věku pro nárok na důchod od průměrného věku dožití získávám následující průměrnou dobu pobírání důchodu: Muži-16,26 roku, Ženy-20,4 roku. Pokud bych teoreticky vzal v úvahu, že všichni muži i všechny ženy mají stejný předepsaný důchodový věk 63,83 roku pak by mi vyšel společný průměr 18,4 roku.

Z uvedeného zcela jednoznačně vyplývá, že údaje, které Marian Jurečka často uvádí a zdůrazňuje, jsou nesprávné. Hodnotit by se mělo podle uvedené nejpočetnější skupiny, a to jsou osoby, které získaly řádný důchod v předepsaném důchodovém věku. A v reálném ročníku nástupu do důchodu. Se sjednocováním důchodového věku bude tato skupina početně narůstat, a nakonec v ní bude většina důchodců. Nelze dohromady smíchat různé kategorie důchodců. Právě ze smíchání všech kategorií dohromady vychází nereálná, a naoko příznivá, ale nepravdivá čísla.

Po úplném sjednocení důchodového věku na 65 let asi dojde k dalšímu snížení doby pobírání důchodu. Stěží společný průměrný věk dožití mužů a žen dosáhne 86,5 roku. Případně ještě víc. Ani nelze předpokládat, že věk dožití se bude zvyšovat stejným tempem, nebo rychleji než růst věku pro nárok na důchod. Spíše bude tempo zvyšování věku dožití pomalejší. A při dalším avizovaném navyšování věku pro nárok na důchod se doba pobírání ještě víc sníží.

Odkazy:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz