Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čeští zemědělci „nejlepší“ v Evropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Komentář k současné zemědělské politice

Článek

Velice bedlivě sledujeme vývoj událostí nejen na Ukrajině a v Izraeli, ale i v západní Evropě. Rozsáhlé demonstrace zemědělců ve Francii, Německu, Belgii i v dalších zemích upozorňují na vážné existenční problémy zemědělců. Nejenom kvůli omezení dotací na „zelenou naftu“, jak je uváděno v našich sdělovacích prostředcích, ale i dalšímu velkému nárůstu nákladů na energie, snižování dotací na výrobu, dovozům levného obilí z Ukrajiny, omezování výroby uváděním půdy do klidu, proti nárůstu byrokracie ze strany Evropské Unie.

Co na to naši zemědělci? Sledoval jsem reakce našich představitelů, které byly zveřejněny ve sdělovacích prostředcích, především v ČT 24. V upoutávce na nedělní pořad Otázky Václava Moravce vystoupil předseda Asociace soukromých zemědělců pan Šebek, aby sdělil národu, že soukromých zemědělců se to netýká, a proto takovéto demonstrace nebudou podporovat. Jediný problém vidí v nárůstu byrokracie, a to již řeší s naší vládou. Snažil jsem se najít vysvětlení. Mám jediné. Významné povýšení dotací zajišťuje malým farmářům ekonomiku, která pokrývá velký nárůst nákladů.

V nedělním diskusním pořadu Václava Moravce vystoupili ministr zemědělství pan Výborný, prezident Agrární komory pan Doležal a prezidentka Potravinářské komory paní Večeřová. Přesto, že se pan prezident Agrární komory urputně snažil vysvětlit aktuální problémy evropských zemědělců a ukázat na to, že problémy českých zemědělců jsou velmi podobné, tak se mu to dle mého názoru nepovedlo. S panem ministrem, se dohodli, že počkají, jak se bude situace dále vyvíjet a reagovat budou až koncem března 2024. Vítězem se stal pan ministr Výborný. Přiznám se, že ho obdivuji, vzhledem k tomu, že problematice rozumí jen zprostředkovaně, ale snad je to jediný učitel této vlády, který umí základní učitelskou dovednost, je schopný komunikace.

Závěrem dva vzkazy

Ten první je pro zemědělce. Základem úspěšné politiky je diplomacie. Pokud jste nyní nepodpořili své kolegy v EU, můžete stejnou minci od nich očekávat, až budete jejich pomoc potřebovat vy.

Ten druhý je pro spoluobčany. Vzhledem k tomu, že zemědělci v sousedních zemích vybojují lepší výrobní podmínky, budou muset naši zemědělci prodávat své výrobky za vyšší ceny a vysvětlovat nejenom premiérovi vlády panu Fialovi, proč jsou potraviny dražší, než např. v Německu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz