Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane prezidente Pavle, sluší Vám to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Zhodnocení návštěvy prezidenta Petra Pavla v Pardubickém kraji.

Článek

Sledoval jsem průběh Vaší návštěvy Pardubickým krajem. Přiznám se, že jsem hrdý na to, jak současné vedení našeho kraje systematicky posunuje určitou menší atraktivnost a zaostalost dopředu. Dokazuje, že pokud jsou v čele koaličních politických stran rozumní lidé, pak to může fungovat.

Nevím, kdo připravuje program návštěvy prezidenta a jaký účel má taková cesta splnit. Pokud se jedná o občany či představitele samospráv a místních organizací, pak taková setkání mají nesmírnou hodnotu. Fotografie a rozhovory s panem prezidentem se stanou vzácnými artefakty kronik a muzeí. Obzvláště, když to panu prezidentovi a jeho velice sympatické paní báječně sluší. Škoda, že program není připraven tak, aby přinesl panu prezidentovi lepší přehled o skutečných problémech naší společnosti. Proč si to myslím?

V programu nebyl zařazen žádný podnik, ve kterém se pan prezident mohl seznámit s vážnými současnými problémy energetickými, lidskými, finančními, ale i s úspěchy podnikatelskými v byrokratickém prostředí evropského trhu. Zvláště mě mrzí, že se nesnažil získat odpovědi na některé otázky, které vyvolávají společenské napětí, jako je např. připravovaná celorepubliková, resp. celoevropská demonstrace zemědělců. Pravdou je, že navštívil soukromou farmu U sv. Jána v Kunvaldu a odnesl si ty nejpříjemnější zkušenosti. Smekám klobouk před úspěchem celé rodiny Kulhavých. Ale tato farma není obrázkem a ani příkladem pro organizaci zemědělské výroby v naší republice. Zabývá se pastvou masného skotu a zpracováním hovězího masa. Od chovu krav chovaných na mléko a od výkrmu prasat pro nerentabilnost upustila. Tržní plodiny nepěstuje, a tak vlastní výrobu může zajistit bez nároku na pracovní síly. Navíc na trh dodává pouze kvalitní hovězí maso, jehož cena se pohybuje od 220 Kč/kg výše. Takové maso si mohou dovolit nakupovat pouze velice movití spotřebitelé. Jiná je situace zemědělců, kteří vyrábějí maso, mléko, pšenici, brambory a zeleninu pro většinovou společnost.

Vážený pane prezidente. Současná vláda má představu, že je možné udělat restrukturalizaci zemědělství založenou na farmách podobného typu, jako je kunvaldská. Překvapuje mě, že právě v Kunvaldu jste zjistil, že největším nebezpečím pro zemědělce je nákup půdy zahraničními, či domácími finančními investory. Největším nebezpečím pro zemědělce je to, že vláda nevytváří srovnatelné konkurenční prostředí na domácím i evropském trhu. Dosud nepochopila, že v tržním prostředí budou vyhrávat ti, kteří budou mít vysokou produktivitu práce a budou kapitálově silní.

Pokuste se pochopit skutečnou současnou situaci většiny zemědělců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz