Hlavní obsah
Umění a zábava

Návrat Linkin Park: nová tvorba i nová kontroverze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chiragddude at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Linkin Park na koncertě v Belíně.

Linkin Park se vrací. 5. září bylo streamováno první živé vystoupení s novou zpěvačkou skupiny Emily Armstrong.

Článek

Vize, že se Linkin Park po tragickém skonu Chestera Benningtona ještě vrátí, se nakonec ukázala jako správná. Po letech vydávání předtím nepublikovaných nahrávek (jako například singlu Lost) se Linkin Park vrátili. „Náhradou“ za Chestera Benningtona se stala zpěvačka Emily Armstrong, která s kapelou vystoupila na již zmíněném streamu.

Sám jsem k návratu slavné kapely velmi skeptický, jak jsem psal již dříve. Na druhou stranu musím uznat, že výkon Emily Armstrong mne vlastně potěšil. Nic ale není jednoduché. Už teď totiž vyplouvají jisté problematické kontroverze kolem osoby nové zpěvačky.

Důstojné pokračování

Vlastně mě až překvapilo, jak Emily Armstrong dokázala dobře odzpívat většinu písniček, a to naživo. To, že ženy mají v metalové/hard rockové hudbě místo, by dnes po úspěších kapel jako Arch Enemy či Evanescence asi nikdo nezpochybnil. Armstrong dokázala dost dobře vyzpívat ty jemnější i ty agresivnější části písní ze staršího repertoáru kapely. Jistě, ona není Chester. Některé momenty nebyly odzpívány nejlíp, ale celkový dojem (včetně nového počinu The Emptiness Machine) není špatný.

Co se týče celkového koncertu, každý si udělá názor sám. Osobně mi jeho provedení a playlist dost evokoval starší koncerty Linkin Park a cítil jsem z něj jistou odměřenost od tvorby kapely v období blížící se k roku 2017. Možná si kapela po nadšeném přijetí nevydaných skladeb z období alba Meteora (2003) uvědomila, že cesta generického popu z One More Light (2017) opravdu není ta správná.

Uvidíme, jak se to vyvine. Kapela již vyhlásila, že bude pokračovat, nové album ponese název From Zero a dočkat se můžeme také nového turné. Co se složení kapely týče, podle informací BBC budou z původní sestavy Linkin Park pokračovat Mike Shinoda, Brad Delson, Phoenix a Joe Hahn, bubeníka Roba Bourdona nahradí Collin Brittain.

Kontroverze

Prakticky ihned po odvysílání koncertu se začaly množit kontroverze okolo minulosti zpěvačky Emily Armstrong. Obecně bývá upozorňováno na její vazby na scientologickou církev, což může být vnímáno komplikovaně samo o sobě (kdo nemá problém s velkou dávkou gen Z humoru, téma scientologie dobře zpracoval Martin Mikyska zde). Hlavně se ale jedná o případ amerického herce Dannyho Mastersona, který byl usvědčen ze znásilnění, a kterého Armstrong u soudu podporovala (viz zde).

S Dannym Mastersonem ji spojovala právě scientologická církev. Zpěvačka se nicméně za tuto aféru na svém Instagramu omluvila. Učinila tak formou Instagram story post, text její omluvy je k dispozici zde.

Za normálních okolností bych problémy s osobností umělce přešel. Hudbu standardně vnímáme separátně od umělce, nečekal bych, že posluchači Burzum jsou zároveň příznivci činů Varga Vikernese. Nicméně přeci jen v tomto případě bych problém viděl. Linkin Park jsou známí velmi emocionálními texty, v nichž bývají krásně zachycena různá traumata. Sám Chester Bennington byl v dětství obětí sexualizovaného násilí. Je tedy otázka, do jaké míry je minulost Emily Armstrong snesitelná v tomto kontextu.

Závěrem

Samotný návrat Linkin Park mi nakonec nepřijde provedený úplně špatně. Jistě, pořád bych preferoval přístup, který byl zvolen v případě kapely Audioslave, nicméně dokáži pochopit, proč tomu tak zde není. Alespoň se zdá, že zpěvačka Emily Armstrong je dostatečně kompetentní zazpívat skladby z doby působení Chestera Benningtona - i když Chestera zkrátka nikdo nenahradí.

Otázkou je, jak se zvládnou kontroverze. Kritika tohoto charakteru se zrovna od fanoušků Linkin Park dala čekat a sám ji považuji za zcela relevantní. Je otázkou, co ještě přinesou následující dny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz