Hlavní obsah
Lidé a společnost

Revize dějin nacismu aneb zlo, které nikdy nespí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eva Braun/Wikimedia Commons (public domain)

Adolf Hitler a italský vůdce Benito Mussolini

Zdá se to nepředstavitelné, ale je to tak. Na kanále jednoho z nejznámějších moderátorů současnosti zazněla obhajoba Adolfa Hitlera. „Záporákem“ prý byl naopak britský ministerský předseda Winston Churchill. A podobných tvrzení najdeme více.

Článek

Poslední dobou nás v nejrůznějších formách obchází duch, kterého jsme dlouho měli za poraženého, duch nacismu. V českém mediálním prostoru nedávno zaujala jistá influencerka, jež údajně nevědomky používala nacistický pozdrav, a ještě se u toho natočila. Bez jisté kontroverze kolem nacistické orientace se neobešly ani poslední volby do evropského parlamentu. Nejde však o jev lokální: zdá se, že s obhajobou či snad dokonce s adorací nacismu, osoby Adolfa Hitlera či s výrazným nárůstem antisemitismu, se setkáváme globálně.

V tomto textu se hodlám celé problematice věnovat spíše stručně na dvou příkladech omlouvání či přímé adorace Hitlera. Obdiv k nacismu jako takový je velmi komplexní téma, které na jeden článek nestačí. To samé pak antisemitismus.

Agresivní Britové a mírotvorce Hitler

Americký moderátor Tucker Carlson, známý svými rozhovory s kontroverzními osobnostmi, dal minulý týden prostor jistému Darrylu Cooperovi, kterého popsal jako „nejlepšího a nejupřímnějšího populárního historika ve Spojených státech“. No, a tématem rozhovoru s tímto „nejlepším historikem“ byla druhá světová válka, konkrétně role německého vůdce Adolfa Hitlera a britského ministerského předsedy Winstona Churchilla. Darryl Cooper z vlastního pohledu vlastně provedl jakousi revizi dějin - Winston Churchill je nazván „padouchem“ a Hitlerovy zločiny jsou bagatelizované.

Hitler v podstatě chtěl mír, ale Winston Churchill jej tlačil do války. Hitler měl být vlastně jen překvapen reakcí Francie a Velké Británie na německou agresi vůči Polsku. A oběti nacistického režimu? Inu, prý se to stalo omylem, Němci nebyli připravení na obrovské množství zajatců, neměli je jak nakrmit, a popravy byly vlastně humánnější, než pomalá smrt hladem. Okouzlující logika. „Nejlepší historik“ si holt selektivně vybral informace tak, aby to vypadalo, že zlá Velká Británie se bojí hodného a svěžího nacistického Německa, takže ho tlačí do války, kterou ti chudáčci v Berlíně vůbec nechtěli…

Carlsonův rozhovor s Cooperem sdílel i Elon Musk, kterého asi netřeba představovat. Po reakci veřejnosti sice příspěvek raději smazal, ale internet si pamatuje. Fakt, že tak vlivný člověk s klidem sdílí takový obsah, je značně znepokojující.

Poláci začali válku?

Adorace či apologie Adolfa Hitlera se v jisté míře objevuje jak v západním mediálním prostoru, tak na východě. Zejména na východě jde přitom o jev lehce podivný a rozhodně nečekaný. A opět zde figuruje Tucker Carlson, konkrétně pak jeho slavný rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (přepis rozhovoru je k dispozici zde). Vladimir Putin ve svém proslulém „třicetivteřinovém až minutovém úvodu“ (který trval dlouho přes deset minut a začínal od bájného knížete Rurika) zmínil i problematiku druhé světové války - tedy přirozeně i Adolfa Hitlera.

V Putinově pojetí dějin neleží vlastní váha vypuknutí konfliktu v Evropě na Hitlerovi, ale na Polácích, kteří zpočátku s Hitlerem kolaborovali, načež jej svým konáním donutili k vojenskému řešení vzájemných vztahů. Je to poměrně opatrná apologie, žádná přímá adorace nacistického vůdce. Když se ale zamyslíme nad oběťmi tzv. „velké vlastenecké války“ a nad chováním německých vojsk na území Sovětského svazu, je taková interpretace naprosto nepochopitelná.

Navíc, pakt Ribbentrop-Molotov z roku 1939 je Putinem vykládán v podstatě jen jako „znovuzískání ruských historických území na západní Ukrajině“. Zdá se, že kooperace s Hitlerem již není tak problematická, pokud pomůže k prosazení imperiálních ambicí. A to stále mluvíme o zemi, která každoročně pompézně (v rámci aktuálních možností) slaví porážku nacistického Německa, a od které by se tedy dal čekat striktně antihitlerovský postoj, nikoliv revizi začátku války (kde má tedy zrovna Sovětský svaz poněkud černé svědomí), která vede k apologii Hitlera.

Útok zdola

Abychom zde ovšem neprobírali jen osobnosti, které tyto názory publikují pod svým obličejem, je třeba upozornit na „armádu anonymů“, která již operuje na Muskově síti X. A rozhodně se nejedná o nějaké halasné výkřiky malých účtů bez dosahu.

Výmluvný je účet Conscious Philospher. Jako řada jemu podobných se skrývá za antickou bustou a pozlátkem křesťana. Když se ovšem podíváme, čím nás tento filosof hodlá obohatit, narazíme na zcela otevřenou podporu nacismu. A to má tento účet 107 764 sledujících. K dnešnímu datu (tj. 9. září 2024) můžeme jako připnutý příspěvek vidět následující obludnost.

Čím více člověk proniká sociální sítí X, tím častěji může narážet na další podobné příspěvky. Nejde přitom jen o nějaký zběžný dojem: podle informací NBC news je X aktuálně pro podobné profily velmi atraktivní.

Problém historických osobností

Asi by nebylo vhodné Winstona Churchilla příliš idealizovat. Jeho komplikované postoje, o nichž ale často víme až z druhé ruky, vedly dokonce k vytvoření specifického hesla na Wikipedii, které se věnuje Churchillovým rasistickým výrokům. To je nicméně třeba vnímat v kontextu doby. Rasistické výroky bychom našli i u řady dalších osobností. Churchill ale rozhodně není „hrdinou“ ve smyslu bezchybného vykonavatele dobra, byl schopným lídrem, mužem na svém místě. Ale jakékoliv Churchillovy činy (ať mohou být jakékoliv) nijak nezmenšují zločiny nacistů a jejich Führera.

Kdokoliv by ale měl přeci jen snahu Hitlera omlouvat, měl by zvážit četbu Hitlerova známého díla Mein Kampf, které bylo přeloženo do češtiny (HITLER, Adolf: Mein Kampf, Praha 2016.). Kdo by byl přesvědčen o tom, že by Hitler snad byl ve výkladu dějin démonizován, při čtení Hitlerových úvah dost možná změní názor.

Never forget, never forgive

Ne, Hitler si opravdu nezaslouží revizi dějin. Nebyl hrdinou, který by čelil rozpínavé britské agresi. Byl, je a snad i v obecném povědomí zůstane jednou z nejopovrhovanějších postav moderních dějin. Právě proto je třeba si dávat na podobné tendence pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz