Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rasputin byl nejen léčitel, ale i alkoholik a sukničkář. Říkalo se, že měl pletky i s carevnou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: [1], Public domain, via Wikimedia Commons

Rasputinův příběh je obestřen spoustou otazníků. Byl to mystik, nebo sexuální maniak?

Postav, jako byl Rasputin, historie mnoho nezná. Byl to léčitel s nadpřirozenými schopnostmi, nebo měl jen nadpřirozeně velké přirození? Jisté je jen to, že vedl opravdu nezřízený způsob života, plný sexu a alkoholu.

Článek

Grigorij Jefimovič Rasputin byl jednou z nejkontroverznějších postav ruských dějin. Z úplného dna se dokázal vyšvihnout až na úplný vrchol. Pohyboval se v těsné blízkosti cara Mikuláše II. a carevny Alexandry Fjodorovny. Do nejvyšších kruhů se dostal především díky tomu, že své okolí dokázal přesvědčit o svých mimořádných schopnostech. Mimo to byl také již od mládí známým sukničkářem, o kterém se později začalo po celém Rusku mluvit jako o nejlepším milenci. Další zvěsti kolovaly o neobvyklé velikosti jeho chlouby, která měla dosahovat velikosti 30 cm. Tento, podle tehdejších ruských žen poklad, je dodnes uložen v Muzeu erotiky v Petrohradu.

Mládí

Rasputin se narodil do rodiny svobodných sedláků. Osud k němu na počátku nebyl nijak milosrdný, když velmi brzy přišel o bratra, sestru i matku. Zůstal tak sám se svým otcem, který se rád podíval na dno lahve. V rodné vsi Pokrovskoje o něm lidé mluvili jako grázlíkovi, alkoholikovi, sukničkáři a dokonce i zloději. V osmnácti letech mladý Rasputin ale údajně nalezl víru a jeho hvězda pomalu začala stoupat.

Šarlatán a milovník žen

Rasputin o sobě rád prohlašoval, že oplývá nadpřirozenými léčitelskými schopnostmi, a také se nijak na veřejnosti netajil velikostí svého mužství. Jestli skutečně nějaké schopnosti měl, nebo neměl, se asi nedovíme. Ale nejspíš to byl jen velmi přesvědčivý šarlatán, jenž nikdy neměl nouzi o ženy, které k němu vzhlížely, a považovaly jej za jakéhosi spasitele. Jeho údajné léčitelské a jiné schopnosti jej nakonec dovedly až do Petrohradu, kde se shodou náhod dostal do blízkosti cara a carevny.

Vrchol

Rasputinova pověst jej předcházela na míle daleko. Syn cara Mikuláše II. a carevny Alexandry Fjodorovny trpěl tehdy velmi vzácnou a málo probádanou chorobou, hemofilií. Je to porucha srážlivosti krve, kde jakékoliv drobné poranění může být život ohrožující. A přesně to se mladému carevičovi Alexeji Nikolajevičovi přihodilo. Jeho stav byl natolik vážný, že car a carevna povolali samotného věhlasného Rasputina. Ten svými modlitbami dostal mladého careviče z nejhoršího. Alespoň tak to tehdy bylo vnímáno.

Foto: Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24., Public domain, via Wikimedia Commons

Car Mikuláš II. s rodinou Rasputinovi velmi důvěřovali a nechávali si od něj radit. Radil jim dokonce, že se nemají zapojovat do první světové války. Neposlechli.

Pravda ale bude nejspíše taková, že Rasputin aniž by tušil, že tím zachrání mladému pánovi život, nechal odstranit veškeré léky, které bral. Včetně aspirinu, který tehdy byl považován za něco jako všelék. Jenomže hemofilii zhoršoval, o čemž nikdo neměl ani páru. Od této chvíle na něj car nedal dopustit, a carevna už vůbec ne. Je předmětem spekulací, jestli Rasputin svedl i carevnu, nebo ne.

Velký vliv

Car i carevna hlasu Rasputina ochotně naslouchali. Snad i skutečně jeho schopnostem věřili, když se mu podařilo jim před jistou smrtí zachránit syna. Nicméně jeho nezřízený způsob života a alkoholismus vrhali na celou carskou rodinu špatné světlo. Vysoká ruská šlechta tedy zosnovala jeho úkladnou vraždu. Skupina vedená knížetem Felixem Felixovičem Jusupovem zavraždila Rasputina velmi bizarním způsobem.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Jusupovovo vyprávění o rasputinově smrti jen posílilo přesvědčení veřejnosti o jeho nadpřirozených schopnostech

Sám Jusupov poté vylíčil Rasputina jako démona, jehož nelze zabít. Rasputin byl prvně otráven. Jed však neúčinkoval, neboť Rasputin měl, jakožto silný alkoholik, sníženou kyselost žaludku, což kyanidu brání vytvořit po rozkladu jedovatý kyanovodík. Poté prý přežil výstřely do břicha, zad a hlavy, a tak jej pro jistotu jeho atentátníci raději ještě vhodili do ledové řeky Něvy, kde utonul.

Rasputinův penis

Kníže Jusupov údajně Rasputinovi během atentátu uříznul jeho legendami opředený třiceticentimetrový penis. Prý jej snad nějakou dobu používal jako relikvii. Potom tuto neobvyklou trofej koupila jeho dcera Marie, která jej vlastnila až do sedmdesátých let. Poslední zastávkou rasputinovy chlouby se stalo petrohradské Muzeum sexu, kde je uchován do dnes. Jestli se skutečně jedná o opravdový Rasputinův penis, můžeme už jen spekulovat. Nicméně petrohradské Muzeum tvrdí, že se o podvrh nejedná.

Postava Rasputina je opředena spoustou záhad a nejspíše i mýtů. Co z toho je pravda, a co ne tak docela, se můžeme dnes už jen domnívat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz