Hlavní obsah
Sport

Souboj Davida s Goliášem. S Američany budeme mít velké potíže

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivanaivanova, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Češi si podávají ruce s Američany

Hvězdami nabití Američané budou ve čtvrtfinále pro český tým velkým oříškem. Hýří sebevědomím a klopýtli zatím pouze se suverénními Švédy a smolně se Slováky. Pro Česko jde o neoblíbeného soupeře a podle minulých zápasů nemáme nadějné vyhlídky.

Článek

Český tým ve čtvrtfinále letošního hokejového šampionátu narazí na opravdu velmi silného soupeře. Američané do Česka přivezli tým plný těch největších hvězd. A tito hráči o sobě dávají pořádně vědět. Američané měli sice vlažnější rozjezd, ale nyní se zdá, že už si vše sedlo, hráči se sehráli a jsou připraveni k bojům o medaile. Čeští fanoušci budou doufat, že jim tyto ambice naši hráči vezmou hned z kraje v dnešním čtvrtfinálovém klání.

Američané jsou nabití hvězdami

Americká soupiska se velkými jmény jen hemží a je pastvou pro oči každého hokejového nadšence. Jedinou vadou na kráse je, že tato parta se dnes postaví do cesty českému národnímu týmu. První tři pozice tabulky kanadského bodování skupiny B okupují pouze Američané Matt Boldy, Brady Tkachuk a Johnny Gaudreau.

Všichni tito borci jsou opravdovými hokejovými klenoty pro své týmy v NHL. Například takový Johnny Gaudereau předloni podepsal sedmiletou smlouvu s týmem Columbus Blue Jackets s celkovým platem více než 68 milionů dolarů. Podobně je na tom i Brady Tkachuk v Ottawě, kde si přijde na více než 8 milionů dolarů ročně. A tyto týmy ví přesně, za co své hráče takto královsky platí. Pro české beky dnes bude velmi náročné tyto chlapíky uhlídat. Mimo tyto dvě megahvězdy mají Američané k dispozici další celou řadu velkých hvězd jako třeba Trevor Zegras, Alex Vlasic a mnoho dalších.

Foto: Jenn G from Seattle, WA, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Brady Tkachuk-kapitán týmu Ottawa Senators je jdnou z největších hvězd týmu USA

Češi v nejsilnějším složení

V českém táboře to ale po doplnění kádru našimi největšími hvězdami také nevypadá vůbec špatně. Češi šampionát začali ve velkém stylu i bez posil. Hravě jsme si poradili s Finy a potom vybojovali alespoň bod v náročném utkání se silnými Švýcary. Z povinných vítězství nad Norskem, Rakouskem, Dánskem i Velkou Británií jsme byli stoprocentní.

Na favorizovanou Kanadu nám ale nestačily ani naše hvězdné posily v podobě Martina Nečase, Davida Pastrňáka a Pavla Zachy. Zejména druzí dva jmenovaní v jediném utkání, které zatím odehráli, nepodali ani zdaleka takový výkon, jaký bychom od hráčů jejich velikosti mohli očekávat. Doufejme, že na vině byl pouze jet lag a dnes proti Američanům již oba bostonští borci nastoupí v plné síle. Budeme je totiž moc potřebovat.

Výhody a nevýhody

Na mistrovství světa v hokeji vždy přijíždí ti nejlepší hráči svých zemí. Problém bývá, že tito kluci během sezóny nehrávají spolu a je tedy nezbytně nutné, aby se navzájem oťukali a jednotlivé formace si sedly. Obrovskou výhodou našeho dnešního soupeře je bezpochyby fakt, že spolu hrají od začátku turnaje. Hráči měli dostatek času si na sebe zvyknout, a to i se slabšími soupeři.

To český tým je pravým opakem. Hráči, na které spoléháme nejvíce, přiletěli teprve nedávno a ještě museli projít výrazným jet lagem. Narychlo odehráli jeden jediný zápas před ostrým startem ve čtvrtfinále. Navíc Radim Rulík musel celý tým výrazně přeskládat tak, aby tito hráči dostali co nejvíce prostoru na ledě. Tady vidím obrovský hendikep, který naši oproti Američanům mají. Nezbývá než doufat, že náš sice hvězdný, ale narychlo doskládaný tým se sehraným Američanům postaví se vztyčenou hlavou.

Foto: Ivanaivanova, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

ilustrativní obrázek

Velký rozdíl je také v tom, že Češi hrají v prakticky nejsilnějším možném složení. Z top hráčů chybí snad jen Hronek a Hertl. To na české mužstvo klade velký tlak, protože kdy jindy by měli vyhrát medaile než s nabitou sestavou a v domácím prostředí? Zatímco Američané mají v týmu jen zlomek všech svých hvězd. Přesto disponují obrovskou kvalitou a jejich výhodou je klid, protože na rozdíl od Čechů ve vztahu k medailím nemusí, ale můžou.

Doufejme ale, že naši hokejisté za pomoci pověstné české chytrosti a podpory fanoušků ještě dnes vyprovodí tým USA ze světového šampionátu a budou moci pokračovat v cestě za vytouženými medailemi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz