Hlavní obsah
Lidé a společnost

Timothyho Treadwella brutálně zabil medvěd. Hororovou smrt zachytil jeho vlastní záznam

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno AI Midjourney

Timothy Treadwell byl velkým milovníkem a zastáncem medvědů grizzly, ti se mu však stali osudnými

Timothy Treadwell, dnes přezdívaný také Grizzly Man, porušoval snad všechny bezpečnostní zásady pobytu mezi medvědy. Jeho vášeň se mu nakonec stala osudnou. Zemřel hororovou smrtí v čelistech medvěda a jeho řev zaznamenala zapnutá kamera

Článek

Timothy Treadwell pocházel z New Yorku a už od malička nevýslovně miloval přírodu a především zvířata. Jako mazlíčka v dětství choval veverku Willieho. Koncem osmdesátých let, kdy bylo Timothymu okolo třiceti, byl alkoholikem a dokonce i drogově závislým. Když mu jeho přítel navrhl, ať s ním odjede na Aljašku pozorovat medvědy, nebylo co řešit. Tento impuls byl lékem na všechny jeho trable s alkoholem i drogami, jak sám uváděl. Napsal, že po svém prvním setkání s divokým medvědem věděl, že našel v životě své povolání a že nyní je jeho osud propleten s osudy medvědů. Tehdy vůbec netušil, jak moc má pravdu.

Timothy Treadwell strávil pozorováním medvědů v zátoce Hallo Bay v národním parku Katmai 13 let života. Jeho posláním bylo medvědy pochopit a ochraňovat je. V době jeho expedic do národního parku výrazně klesl počet upytlačených medvědů. Nejraději kempoval v oblasti známé jako „Big Green“, kterou nazval Grizzly sanctuary.

Žádná pravidla mu nebyla svatá

Během svých výprav již opakovaně potkával ty samé medvědy, kteří si na něj postupně zvykli, a dokonce si jednotlivé medvědy i pojmenovával. Navzdory všem pravidlům se Timothy přibližoval k medvědům do bezprostřední blízkosti a na některé dokonce i sahal. Nezřídkakdy si hrával s medvíďaty. Absolutně odmítal dodržovat jakákoliv bezpečnostní pravidla, a proto se často dostával do křížku se správci parku. Odmítal u sebe nosit obranný sprej proti medvědům, odmítal stavět okolo tábořiště elektrický ohradník a s bezpečným uschováním jídla a zbytků si také hlavu příliš nelámal.

Foto: Vincent M.A. Janssen: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kozesina-divani-medved-medved-hnedy-3048722/

Medvěd grizzly je opravdu majestátní zvíře. Je to vrcholový predátor, který je člověku mimořádně nebezpečný. Tedy pokud člověk nedodržuje pravidla

V parku se zdržoval vždy přes léto. Ve druhé polovině léta se stěhoval do Kaflia Bay, kterou pojmenoval „Grizzly Maze“. Byla to oblast hustého křoví, kudy vedly medvědí stezky, a proto o kontakt s medvědy nebyla nouze. Timothy Treadwell dokonce do těchto oblastí vodil turisty, ač pro to neměl žádné oprávnění. Tím je vystavoval obrovskému riziku.

Osudný den

V říjnu roku 2003 se Treadwell vydal opět na Aljašku. Tentokrát i se svojí partnerkou Amie Huguenardovou zamířili opět do národního parku Katmai. Podle pečlivě vedených deníků se Amie ve společnosti medvědů vůbec necítila dobře a už se těšila, až odtamtud odjedou. Kempovali velmi blízko Lososího potoka, kam medvědi hojně chodili lovit ryby. Navíc byl už podzim, což je období, kdy medvědi finišují s děláním tukových zásob na zimu. Tyto zásoby jsou pro ně klíčové, aby zimu přečkali. Pokud se něktrému jedinci nedaří dostatek tuku nabrat, může být daleko agresivnější, než obvykle. A to se Treadwellovi a jeho partnerce nejspíše vymstilo.

Celá expedice byla původně plánována pouze do 26. září, kdy se pár skutečně vrátil na ostrov Kodiak, ležící naproti parku Katmai. Kvůli problémům s cenou zpátečních letenek do Kalifornie se ale rozhodli ještě na týden do Katmai vrátit. 29. září se tedy vrátili zpět, což se ukázalo jako fatální osudové rozhodnutí. 5. října si ještě Treadwell přes satelitní telefon dohodl vyzvednutí v jejich kempu na druhý den - na 6. října. Když pilot Willy Fulton přiletěl na místo, našel pouze zdevastovaný kemp a staršího medvěda opodál.

Smrt v přímém přenosu

Když správci parku dorazili na místo, nalezli ostatky těl Treadwella i Huguenardové. Roztrhané, polámané a z velké části sežrané. Našli dokonce i končetinu s hodinkami, nebo hlavu se zbytkem páteře. Protože medvěd nechtěl své úlovky dobrovolně vydat, byl zastřelen. Po pitvě v jeho útrobách byly nalezeny ostatky Timothyho i Amie včetně kusů oblečení.

Foto: Autor/ka fotografie: Petr Ganaj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zvire-kozesina-na-vysku-portret-12167828/

Tato tragédie byla velkou ironií osudu. Největší zastánce medvědů byl nakonec medvědem sežrán, a to jen několik hodin před odletem

Z toho, co bylo dále nalezeno na místě tragédie, běhá mráz po zádech i otrlým povahám. Byla to videokamera, která byla zapnuta jen několik málo okamžiků, před osudným útokem medvěda. Na záznamu bylo pouze 6 minut zvuku, žádný obraz. Kamera mohla během útoku být v tašce, nebo se zavřenou krytkou. Každopádně oněch 6 minut zvukového záznamu hravě strčí do kapsy všechny horory světa. Je slyšet, jak Timothy křičí „on mě zabíjí“, je slyšet hrozivý řev Amie, který po chvíli utichá. Potom následuje zoufalý řev Timothyho a dál už jen ticho. Ze záznamu je patrné, jak strašlivý a zuřivý útok medvěda byl.

Šlo o starého jedince, který zřejmě měl potíže sehnat dostatek potravy, aby si zajistil dostatek tuku pro přežití zimy. Proto se zřejmě rozhodl zaútočit na poměrně snadnou kořist. Na Timothyho Treadwella a Amie Huguenardovou.

Z Treadwellových výparav vzniklo asi 100 hodin videozáznamu a obrovská spousta fotografií. Timothy Treadwell se ke konci života stal velmi známým a platil za ekologického aktivistu. O medvědech a o přírodě vůbec, přednášel studentům na školách po celých Spojených státech. Měl dobré srdce dobrodruha, ale chyběl mu pud sebezáchovy. Je to velká škoda, neboť díky němu jsme měli možnost se toho o životě medvědů hodně dovědět. Mimo to byl velmi užitečný samotným medvědům. Hned po jeho smrti opět stoupla míra pytlačení v jeho oblíbených oblastech.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz