Hlavní obsah
Názory a úvahy

Orbán není státník, plní jen roli užitečného idiota

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / public domain Mark 1.0

Je Orbán geniální státník? Ani náhodou. Jen dokazuje, že nevyhnutelně skončí jako smutná postava dějin.

Článek

Sociálními bublinami dezolátů a chcimírů jde mexická vlna potlesku nad fotkami Orbána na návštěvě u Putina. Orbán je v nich oslavován jako skutečný hrdina jen proto, že se sešel s prezidentem země, která aktuálně vede válku proti Ukrajině, zabíjí civilisty a posílá rakety na dětské nemocnice.

Protože prý „tohle“ je ta diplomacie, kterou musíme dělat. No tak já mám za to, že nemusíme a ani bychom neměli, třeba proto, že s vrahy a teroristy se nevyjednává. Ale budiž, pojďme k tomu podstatnému.

Orbán není žádný státník. Je to jedna z těch snaživých figurek, které se snaží otisknout do historie a světových dějin bez ohledu na cokoli.

Což potvrzuje jak svou politikou, tak svými „schůzkami“ s představiteli největších světových totalit, třeba Ruska a Číny.

On samozřejmě ví, že jde o symbolickou a zdvořilostní akci a že na názor Maďarska se fakt ani Putin, ani Si Ťin-pching fakt nejsou zvědaví. Ale je mu to jedno. Zjevně se totiž rozhodl zůstat v mysli světa navždy, stát se po Kunderovsku „nesmrtelným“, a to podobným stylem politiky stylu kudyvítrtudyplášť, jaký předváděl během svého prezidentování Miloš Zeman.

Žel, skoro bych si vsadil na to, že historie, natož ta světová ani na Zemana, ani na Orbána vzpomínat nebude. A pokud ano, rozhodně ne v dobrém.

Jinak, v médiích se objevilo cosi jako návrh „mírové“ dohody, kterou Orbán popsal v „tajném“ dopise představitelům EU a který samozřejmě náhodou utekl do všech médií. No tak v té rádoby dohodě je pro Putina dle Orbána stěžejní zejména 5. bod dohody, který měl garantovat bezpečnost zbytků Ukrajiny, jež měla podle návrhu zůstat neutrální. Jedním ze států, které by bezpečnost garantovaly, má být i Rusko. To už v minulosti bylo garantem územní celistvosti Ukrajiny v rámci Budapešťského memoranda, přesto zemi napadlo. Podle bodu 5 by navíc každý ze států, které by garantovaly bezpečnost, mohl vetovat případnou vojenskou pomoc Ukrajině od jiného garantujícího státu.

To je prostě vtip a absurdní divadlo v jednom. Agresor má garantovat bezpečnost země, proti níž vede válku, a to na základě podobné dohody, kterou už dřív porušil a která mu dává defacto neomezenou moc nad sousední zemí.

Jestli si tohle chcimírové představují jako fajn řešení, tak teda good luck.

Je to úplně stejné, jako když Hitler na Mnichovské konferenci sliboval „garantovat“ mír, když mu ostatní státy dají Československé Sudety. Jak to dopadlo, víme z historie.

A víme taky, že důvěřovat slibům notorickému lháři nesvědčí zrovna o zdravém úsudku.

Stejně jako se furt dokola pálit o stejná kamna.

Takže, milí chcimíři, jestli si ta jednání o míru představujete zhruba stejně jako tuhle pan Orbán, pak nezbývá říct, že svým budoucím katům ochotně podáváte provaz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz