Hlavní obsah
Lidé a společnost

Matthäus Hetzenauer: Hitlerův sniper, jenž inspiroval film Hanební pancharti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Ilustrační fotografie německých odstřelovačů v roce 1943 (na fotce není Hetzenauer, Foto MH není volně dostupné.)

Mladík, který se na sklonku války stal neúspěšnějším německým odstřelovačem. A po šedesáti letech inspirací Quentina Tarantina pro jeden z jeho nejlepších filmů.

Článek

Život před válkou

Matthäus Hetzenauer se narodil 23. prosince 1924 v rakouské tyrolské vesnici Brixen Simonovi a Magdaleně Hetzenauerovým, potomkům dlouhého rodu rakouských sedláků z oblasti Kitzbühelu. Byl pokřtěn jako katolík na Štědrý den ve středověkém farním kostele a vyrůstal se svými dvěma bratry a sestrou na statku svých rodičů nad vesnicí.

Dle dostupných informací byl nejmladší ze tří dětí v rodině, která se v jeho mládí potýkala s ekonomickými problémy. Jeho otec byl farmář a mladý Matthäus často pomáhal při zemědělských pracích, přičemž si údajně vypěstoval smysl pro detail a trpělivost.

Válka

V září 1942, když mu bylo 18 let, byl odveden do Wehrmachtu a přidělen k horskému náhradnímu praporu 140 (Kufstein). Absolvoval jen základní výcvik a mohl se vrátit domů. Na chvíli. Německý Wehrmacht a válka potřebovala neustálý přísun vojáků, a tak byl i Matthäus už v lednu 1943 byl znovu povolán, prodělal další výcvik, nejprve jako střelec granátometu u horské pěchoty, později jako odstřelovač.

Po absolvování výcviku byl Hetzenauer v červenci 1944 přidělen ke 3. horské divizi, s ní se pak zúčastnil - coby odstřelovač - četných ústupových bojů na Ukrajině, v Maďarsku, ale i na Slovensku. A už po čtvrt roce nasazení málem zemřel. 6. listopadu 1944 totiž utrpěl při dělostřelecké palbě úraz hlavy, ale přežil a o tři dny později byl vyznamenán odznakem Za zranění. Hetzenauer na samém sklonku války - bylo to 17. dubna 1945 - dostal i Rytířský kříž. Generalleutnant a velitel divize Paul Klatt doporučil tehdy Hetzenauera kvůli jeho četným odstřelovačským zásahům, které v součtu zničily celkem dvě nepřátelské roty.

Jeho hlavní zbraní byla Karabina 98k, puška s šestinásobným teleskopickým zaměřovačem. Na frontě často působil po boku svého kolegy a rakouského krajana, taktéž odstřelovače Josefa Allerbergera a spolu tvořili mimořádně smrtící dvojici.

Celkem se stal Hetzenauer s 345 potvrzenými zásahy nejúspěšnějším německým odstřelovačem celé druhé světové války. K tomu stojí za to poznamenat, že v nacistickém Německu byly potvrzené zásahy platné pouze v přítomnosti důstojníka, takže Hetzenauerovy odhady jsou mnohonásobně vyšší. Jeho nejdelší potvrzený zásah byl udáván na 1 100 metrů. Jeho střelecký partner Josef Allerberger se v počtu zásahů umístil hned za ním.

A pak válka skončila. Hetzenauer byl zajat Sověty a v zajateckém táboře strávil pět let. Poté se vrátil domů do rakouského Brixenu, oženil se s Marií Beihammerovou, a měl s ní tři děti. Po zbytek života se věnoval rodině a farmaření a o svých válečných zážitcích mluvil jen zřídka. Zemřel 3. října 2004 ve věku 80 let.

Inspirace pro film

Pět let po smrti Hetzenauera spatřil světlo světa ale film, který k jeho osudu přivolal pozornost. Jde o snímek Inglourious Basterds (Hanební pancharti Quentina Tarantina z roku 2009), který se zabývá alternativní verzí druhé světové války, a i když jsou jeho hlavní postavy fiktivní, mnohé z nich jsou založeny na skutečně žijících osobách. Jedním z nich je postava slavného odstřelovače Fredricka Zollera v podání Daniela Brühla, jež vznikla fiktivní kompozicí různých existujících lidí. Vám z vás, kdo jste film viděli, děj nemusím vyprávět, ale pro ty z vás, koho minul, alespoň naznačím.

Coby silná inspirace posloužil právě Matthäus Hetzenauer, nejúspěšnější odstřelovač Wehrmachtu, v kombinaci s další postavou z historie druhé světové války, oceňovaným americkým vojákem a později hercem Audie Murphym.

Postava střelce a herce Zollera spojuje jak reálné Hetzenauerovy střelecké úspěchy, tak i Myrhpyho poválečnou hereckou dráhu, při níž si například v roce 1955 zahrál sám sebe v autobiografickém válečném filmu.

Trailer filmu Hanební pancharti, v němž se ale nic z výše zmíněného neobjeví, si můžete pustit zde:

Jak moc tedy Hetzenauer inspiroval americký film? Sám režisér Tarantino se v jednom rozhovoru nechal slyšet, že jeho postavy mění běh dějin a dodal, že „nemluví jen o Shosanně nebo Aldovi a Basterdech. „Mluvím o Fredriku Zollerovi. Kdyby německý voják udělal to, co udělal v té době za války, jsem tady, abych vám řekl, že by o něm Joseph Goebbels natočil film. Stejně jako Hollywood natočil film Do pekla a zpět s Audie Murphym.“

Zdroje:

https://editorial.rottentomatoes.com/article/quentin-tarantino-talks-inglourious-basterds-rt-interview/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz