Hlavní obsah
Lidé a společnost

William Hale: Král vraždící indiány kvůli ropě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons

Dva vrazi Osedžů - William Hale (druhý zleva) a John Ramsey (třetí zleva), na snímku v doprovodu policistů, rok 1926

Nalezení ložiska ropy přineslo kmenu Osedžů nejen bohatství, ale i smrt.

Článek

Pozapomenutý příběh, který 2023 ožil na filmových plátnech ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, odkrývá strašlivou historii úkladných vražd indiánů bělochy za účelem získání majetkových podílů na ropné vrty.

Film, v němž hlavní role ztvárnili Leonardo DiCaprio a Robert De Niro, je úchvatným zážitkem, člověku ale mrazí v zádech při pomyšlení, že příběhy, které zobrazuje, se opravdu staly.

Od zbohatnutí k vymírání

Na počátku 20. let 20. století se díky objevu ropy pod pozemky Osedžů v severní části centrální Oklahomy stali příslušníci tohoto kmene jedněmi z nejbohatších lidí na světě. Jen v roce 1923 si rozdělili licenční poplatky ve výši 30 milionů dolarů, to by dnes znamenalo dokonce 549 milionů dolarů. Stalo se tak proto, že Kmen si ponechal práva na nerostné suroviny na území své rezervace a každý člen kmene měl podíl na právech na nerostné suroviny nalezených na společné půdě.

Desítky těchto bohatých indiánů však začaly umírat - záhadně se střílelo, bodalo, vybuchovalo a bylo podezření na otravu. Některé z vražd byly v rodinách spáchány proto, aby běloši mohli převzít dědická práva po příslušnících kmene Osedžů po jejich smrti. Při vyšetřování těchto úmrtí našli indiáni jen minimální pomoc místních orgánů činných v trestním řízení, protože je ovládali mocní běloši pracující ve vlastním zájmu.Místní orgány činné v trestním řízení ze setrvačnosti, lhostejnosti nebo zkorumpovanosti nic nepodnikly.

Foto: Wikimedia Commons

Tváře tří ze zavražděných

Noviny tehdy popisovaly rostoucí počet nevyřešených vražd a úmrtí mezi mladými lidmi jako „vládu teroru“ a většina z nich se odehrála v letech 1921-1926. V letech 1918 až 1931 bylo nahlášeno přibližně šedesát nebo více vražd bohatých plnokrevných Osedžů, novější vyšetřování ale naznačují, že další podezřelá úmrtí v tomto období mohla být chybně nahlášená nebo utajená, včetně vražd osob, které byly dědici budoucích majetků. Další výzkumy ukázaly, že počet mrtvých se mohl pohybovat v řádu stovek.

„Král“ William Hale

William King Hale (24. prosince 1874 - 15. srpna 1962) zbohatl na chovu dobytka, ale taky na nájemných vraždách a pojišťovacích podvodech.

Hale se narodil v Hunt County v Texasu, pracoval jako kovboj v Texasu a Indiánském teritoriu a kolem roku 1900 se usadil v oblasti, která se později stala Osage County. Ve 20. letech 20. století získal v okrese značný vliv, když nařídil nájemné vraždy rodiny osedžské ženy Mollie Kyleové v rámci zločinného spiknutí, aby získal kontrolu nad jejich právy. V říjnu 1929 byl u federálního soudu odsouzen za objednávku vraždy Henryho Roana na doživotí a v červenci 1947 byl podmínečně propuštěn. Hale zemřel v Arizoně v roce 1962.

Jeho úloha při vraždách je hlavním tématem knihy Davida Granna Zabijáci rozkvetlého měsíce z roku 2017. Robert De Niro ho ztvárnil ve filmové adaptaci knihy Martina Scorseseho z roku 2023. Na trailer se můžete podívat tady:

Vyšetřování a rozsudek

Členové kmene Osedžů se obrátili o pomoc do Washingtonu a požádali o pomoc úřad, který se tehdy nazýval jednoduše U.S. Bureau of Investigation, předchůdce dnešní FBI. Pod vedením mladého J. Edgara Hoovera (budoucí ředitel FBI) použil Úřad tajné informátory, aby identifikoval některé z bílých obyvatel Oklahomy, kteří se snažili oženit s indiány a následně je zavraždit - kvůli bohatství z ropných polí. Agent Tom White, bývalý texaský ranger, vedl vyšetřování, které nakonec usvědčilo Williama Halea, významného dobytkářského barona, jeho synovce Ernesta Burkharta a další účastníky rozsáhlého spiknutí. Trvalo to víc než dva roky, přítrž vraždám přinesla až změna zákona, který stanovil, že podíly a dědictví mohly zůstat jen v pokrevní linii Osedžů.

Soud vynesl rozsudek v případě Williama Halea, bohatého farmáře, jehož synovci se přiženili do indiánských rodin, aby své nové příbuzné postupně povraždili. Spolu s ním byli na doživotí odsouzeni v roce 1929 i dva jeho komplicové. Sám William Hale byl z vězení propuštěn v roce 1947, ložisko ropy bylo postupně vyčerpáno a indiánům nezbylo skoro nic.

Nicméně, dodnes mnoho dalších případů vražd z té doby zůstává nevyřešeno.

Zdroje:

https://www.okhistory.org/publications/enc/entry?entry=OS005

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz