Hlavní obsah
Aktuální dění

Právě dnes se v Česku vyloupí pět chalup. Proč byste o víkendu měli vyrazit na tu svoji?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Pešek/Playground v2

Vykradená chata

Policejní statistiky z loňska potvrzují známý fakt, chalupy se nejvíc vykrádají právě teď. Co udělat pro to, abyste v téhle loterii zbytečně neprohráli? Jedna rada je prostá – udělejte si zimní výlet.

Článek

Možná už vás to také potkalo – vaši zazimovanou chatu nebo chalupu navštívili zloději či snad jen nezvaní zájemci o přespání, nechali po sobě poničené dveře nebo interiér, a naopak si odnesli třeba nářadí a jiné zpeněžitelné věci. Ze své praxe bezpečnostního odborníka v tomto článku nasdílím pár rad – ale budu rád, když v komentářích uvedete své vlastní zkušenosti a tipy. Co děláte, aby váš letní domov zůstal přes zimu v bezpečí?

Přes zimu je každý den nahlášených 5-6 vykrádaček

Při pohledu na statistiky v policejní mapě kriminality, která je dostupná online, si můžete udělat přesný a aktuální obrázek. V kolonce „Krádeže vloupáním do rekreačních objektů“ najdeme za rok 2023 celkem 1599 případů. Jak se dalo čekat, nejvíc se loupí od ledna do dubna, kdy se v Česku v průměru každý den vykrade 5-6 objektů, přičemž nejproblémovější je v tomto ohledu Středočeský nebo Severočeský kraj. Statistiky samozřejmě uvádějí jen nahlášené činy spojené s krádeží. Může se také stát, že se lednová vloupačka objeví až v dubnové statistice prostě proto, že majitel způsobenou újmu objeví až po svém návratu na jaře. A z toho plyne jedna jednoduchá, ale účinná rada – je dobré alespoň párkrát za zimu vaši chalupu navštívit.

Zimní procházka kolem chalupy?

Nemusíte ve vymrzlé chatě přespávat. Možná v zimě stačí jen jít kolem a podívat se, že je vše v pořádku. Při zimní procházce okolím vašeho druhého domova můžete současně zkontrolovat rekreační objekty nejbližších sousedů. V některých osadách se chalupáři na takových procházkách domluvili a zvýšili tak přes zimu počet návštěv. Pokud se vám do toho nechce, existuje i služba bezpečnostní agentury, u níž si můžete takové kontroly objednat. Revírní autohlídka je provede v průběhu týdne a v náhodných časech třeba pro celou osadu, takže to není drahé. Nakonec ale zloděje stejně nejvíc odradí, když někdo z okolí i přes zimu tráví v chalupě víc dní. Dobré vztahy mezi sousedy jsou pak prostě ta nejlepší prevence.

Co když objevíte vloupačku?

Další osvědčené tipy k zabezpečení chat a chalup zmíním jen stručně – a budu rád, když doplníte ty svoje:

· Před „zazimováním“ objektu ukliďte vše, co může zloděje zbytečně zaujmout. Třeba žebříky, nářadí a další atraktivní věci.

· Samozřejmostí je uzavření okenic a důkladné uzamčení. Doporučuji také provést fotodokumentaci stavu objektu a jeho okolí.

· V případě, že zjistíte pokus o vloupání (nebo máte na něj podezření), v žádném případě nevstupujte do objektu – není totiž jisté, zda se zde pachatel ještě nezdržuje, navíc hrozí porušení případných stop. Neprodleně zavolejte na linku 158, policie po příjezdu objekt zkontroluje, zdokumentuje a zajistí stopy.

· Dobré je ponechávat si doma účtenky a záruční listy od věcí, které máte na chatě uložené. Pomůže to policii a také vám při řešení případného odškodnění s vaší pojišťovnou.

· Amatérsky lze střežit objekt s pomocí běžně dostupných IP kamer, pokud necháte zapnutý proud a máte mobilní připojení. Jestliže uvažujete o profesionálním elektronickém zabezpečení (PZTS) a napojení na dohledové centrum, zvažte krátkodobé varianty, kdy si lze sestavu včetně služby na zimní období pouze zapůjčit.

Zima bude ještě dlouhá, tak nám všem letos přeju, aby byla i bezpečná. Méně než 5 vyloupených chat denně by byl určitě pozitivní posun!

---

Nejvíce vloupání je hlášeno v březnu a dubnu – patrně proto, že je majitelé objeví až po svém návratu na jaře

Infografika: Petr Pešek podle https://kriminalita.policie.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz