Hlavní obsah

Alarmující čísla: 30 % dospělých a 10 % dětí trpí obezitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Nadváha a obezita jsou v dnešní době považovány za globální epidemii, která postihuje miliony dospělých i dětí.

Článek

Tyto stavy nejenže zvyšují riziko řady zdravotních problémů, ale také představují značnou finanční zátěž pro jednotlivce i zdravotní systémy po celém světě.

Kam jsme to dopracovali

Aktuálně má zhruba 60% dospělých a 30% dětí nadváhu. Každý třetí dospělý a každé desáté dítě trpí obezitou. Za posledních 25 let se počet dětí s obezitou ztrojnásobil. Propad je jasně viditelný všude. Fyzická kondice dětí i dospělých je horší a horší, a navíc jsou zde větší rozdíly. Dobře to lze demonstrovat na dětech. Dnes máme zhruba 10% dětí se skvělou fyzičkou, dětí které jsou velmi dobře vedené ke sportu. A zbytek je na tom fyzicky hůř než před lety a oněch 30% pak fyzicky už velmi zaostává.

Zdravotní rizika

Obezita je spojena s mnoha zdravotními komplikacemi, včetně:

  • Kardiovaskulárních onemocnění jako jsou hypertenze a infarkt myokardu.
  • Diabetu 2. typu, který může vést k dalším komplikacím jako je neuropatie nebo retinopatie.
  • Poruch pohybového aparátu, jako je osteoartritida, zejména v kolenou a kyčlích.
  • Některých druhů rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva a ledvin.

A pozor, to že máte aktuálně nějaké kilo navíc a nevidíte to jako problém, neznamená že si na nějaký problém nezaděláváte.

Finanční dopady

Z hlediska ekonomiky zdravotnictví může obezita výrazně zvyšovat náklady na léčbu souvisejících onemocnění. V České republice se odhaduje, že náklady na léčbu obezity a s ní souvisejících onemocnění dosahují aktuálně zhruba 30 miliard korun ročně a celá ekonomika přichází o zhruba 100 miliard. V roce 2060 by se při zachování stávajícího trendu mohly náklady vyšplhat na zhruba 700 miliard za rok. Celý systém veřejného zdravotního pojištění má pro srovnání příští rok plánované náklady 500 miliard korun.

Řešení a motivace

Klíčem k řešení problému obezity je správný a zdravý pohyb. Pravidelná fyzická aktivita může pomoci snížit tělesnou hmotnost a zlepšit celkové zdraví. Zde je několik tipů, jak začít:

  • Najděte si aktivitu, která vás baví. Ať už je to tanec, plavání, cyklistika nebo týmové sporty, důležité je, aby vás pohyb bavil.
  • Stanovte si reálné cíle. Místo toho, abyste se snažili zhubnout rychle, zaměřte se na postupné zlepšování své kondice.
  • Zapojte rodinu a přátele. Společné aktivity mohou být zábavnější a zároveň poskytují podporu a motivaci.
  • Vytvořte si plán. Plánování pravidelných cvičebních sezení může pomoci udržet konzistenci.

Pamatujte, že nikdy není pozdě začít se hýbat. Každý krok, každé rozhodnutí se zdravěji stravovat, každý výběr aktivního místo sedavého způsobu života je krokem správným směrem.

Začněte malými kroky a postupně zvyšujte intenzitu a délku vašich aktivit. Vaše tělo i peněženka vám poděkují!

Pro více podobných článků mě sledujte zde, případně na mém IG @petrputa.trener a napište mi svůj názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz