Hlavní obsah

Zjistěte, co způsobuje vaše bolesti ramen, loktů a brnění prstů!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

V poslední době se ke mně znovu obracejí lidé se stejnými obtížemi. Všichni sdílejí bolest v ramenou, loktech a někteří mají i brnění v prstech rukou.

Článek

Tradiční léčebné přístupy se obvykle zaměřují přímo na tyto problémy. Pokud máte bolest v rameni, zaměříme se na rameno. Pokud vás bolí loket, pravděpodobně se soustředíme na tu oblast. Pokud máte brnění prstů, pak se soustředíme na karpály. Tyto metody se obvykle zaměřují na léčbu symptomů, ale přitom přehlížejí příčinu problému.

Řešte příčinu

Západní medicína exceluje v léčbě zranění, jako je zlomená ruka, nebo přetržený křížový vaz. Avšak, často opomíjí spojení mezi různými částmi těla. Co kdybychom vám řekli, že problém s kotníkem může být spojen s kyčlemi, hýžďovými svaly a spodním břichem? Stejně tak může být propojení i u dalších částí těla, jako jsou ramena, lokty, předloktí a prsty.

Až příliš často se setkávám s lidmi, kteří mají tyto problémy a velmi často se zde opakují stejné znaky.

  • Přední delt - přetížený ❌
  • Zadní delt - oslabený 🆘
  • Trapézy - přetížené ❌
  • Mezilopatkové svaly - oslabené 🆘
  • Přední pilovitý sval - oslabený 🆘

Tento koktejl nedostatků má za následek ztrátu stability ramene a nadměrné přetěžování, což vede k postupnému vzniku bolesti. Na začátku to může být nenápadné, až po několika měsících začneme cítit, že naše rameno selhává. Setkal jsem se s  klienty, kteří nemohli zdvihnout ruku výš než do úrovně ramene, aniž by ji pokrčili, nebo si museli pomoci svaly trapézu.

Co dělat, když jsem úplně rozbitý

Pokud jste v situaci, kdy už nemůžete nic zvednout, je nejlepší začít tím, že vyhledáte pomoc ortopeda. Je důležité zjistit, zda není přítomno mechanické poškození, jako jsou například poraněné vazy, šlachy nebo svaly. Vyhněte se však běžnému postupu, kterým je pouhé doporučení k odpočinku a užívání protizánětlivých mastí. Tato opatření mohou přinést dočasnou úlevu, ale nepomohou vyřešit základní problém.

Doporučuji najít kvalifikovaného fyzioterapeuta, který vám pomůže identifikovat příčinu vašich obtíží, aktivovat svaly a doporučit vhodné cvičení. Pokud problémy přetrvávají, je dobré se obrátit na trenéra, který vám pomůže s úpravou techniky cvičení a bude dohlížet na správné provedení. Důležité je neignorovat tento problém a nebrat ho jako běžnou věc.

Je obvyklé, že svaly bolí den po tréninku, ale bolest v rameni tak silná, že si na něj nemůžete položit ruku, určitě není v pořádku.

Pokud chcete do budoucna těmto problémům předcházet, začněte se o svá ramena více zajímat a zkuste provádět cvičení jako vzpírání, stojky nebo kliky v nich. Když jsem před nějakou dobou dostal diagnózu ohledně svých ramen, rozhodl jsem se začít v rámci rehabilitace právě s těmito cviky. Během posledních 8 let jsem se s tímto přístupem velmi dobře cítil, a tak navštěvuji fyzioterapeuta pouze jednou za dva až tři roky, a to pouze tehdy, když sám vím, že jsem v tréninku udělal něco špatně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz