Hlavní obsah
Krása a fitness

Nové tělo si ani za všechny peníze nekoupíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Představte si, že si jednoho dne pořídíte automobil a prodejce vám sdělí, že toto vozidlo bude jediné, které budete mít navždy. Přemýšlejte, jakým způsobem se o něj pravděpodobně budete starat.

Článek

Tento příměr s autem je docela výstižný. Mám mezi známými pár lidí, kteří si své auto hýčkají. Jsou tak opatrní, že se starají o každou skvrnku na karoserii, a uvnitř mají tak čisto, že by se tam dalo operovat. Někteří z nich dokonce požadují, aby si pasažéři sundali boty před tím, než nastoupí do auta, a schovali je do sáčku.

Představte si, že každý z nás má takové auto jako své tělo. Místo toho, abychom se obklopovali moderními závodními stroji, dokonalými devadesátkovými limuzínami, nádhernými youngtimery a úchvatnými veterány, vidíme kolem sebe obyčejná auta v deštivém podzimu, kde stará auta trpí rzí a škrábanci a nová auta jsou z velké části ušpiněná.

Proč máme tendence kašlat na to jediné, co si nelze ani za peníze koupit

Každý z nás dostal nějaký vyměřený čas, který máme na tomhle světě. Nemyslím to nijak spirituálně, jen beru jako fakt, že průměrně máme zhruba 75-80 let času, který nám byl dán. A naším úkolem by mělo být ten čas nejen smysluplně využít, ale zároveň ho využívat v co největší kvalitě. Kvalitou myslím nejen to kde a s kým ho trávíme, ale v jaké jsme při tom kondici.

Určitě znáte tu situaci, kdy potkáte mladého člověka, který by měl být v plné síle, ale kvůli své nadváze se jen těžce pohybuje, a vy si říkáte: jak to mohl dopustit, že je v takovém stavu.

Zkuste se na chvíli na toho samého člověka podívat ještě jednou a položte si pár otázek: Jaký má asi sexuální život? Užívá si v létě dovolenou? Bude mít někdy děti? Je takhle obézní odmala?

Nemám na tyto otázky žádné odpovědi za nikoho, ale já si myslím, že takový člověk nemá šanci zažít většinu běžných radostí, které jsou pro ostatní běžné.

Nebojte se změny

I když jste se třeba v životě dopracovali do stádia, kdy sami se sebou nejste spokojeni, vždy jsou možnosti a cesty, jak opět nastavit kormidlo správným směrem. Mějte na paměti, že s každým pokrokem budete velmi pyšní na to, co jste dokázali. Věřte mi také, že vám všichni v okolí budou fandit, protože všem se líbí pěkné příběhy a šťastní lidé kolem nás.

Všichni to máme stejně složité

Stejně jako je náročné začít, je stejně obtížné pokračovat v již zahájené cestě, a to bez ohledu na fázi, v níž se nacházíme. Často slyším argument: „Ten to má jednoduché, nikdy nepotřeboval zhubnout.“

Toto tvrzení je velmi časté, ale zároveň velmi naivní. Fakt, že má někdo atletickou, hubenou nebo svalnatou postavu, není pouze výsledkem náhody a genetiky, ale především důsledkem cvičení a správně stravy. Takže v podstatě jsme na tom všichni stejně. Každý, kdo na sobě pracuje, začíná každý den od začátku, pouze s rozdílnými výchozími body. Pro člověka, který je zvyklý cvičit denně, je stejně náročné vrátit se k tréninku třeba po zranění, jako je pro člověka, který nikdy předtím necvičil, začít vůbec.

Nespoléhejte se na doktory

Lékařská věda je fascinující, avšak bylo by zcela chybné v otázkách týkajících se našeho vlastního těla se na ni slepě spoléhat. Doktoři dnes disponují vynikajícími prostředky k léčbě a zákrokům, které by před pouhými 100 lety bývaly fatální, avšak záviset výhradně na jejich schopnostech by bylo více než nezodpovědné.

Kdybych měl přirovnat situaci k automobilům, navštěvujeme doktory jako když jezdíme do servisu. Občas potřebujeme nové brzdy, nějaké těsnění, ale ani ten nejlepší servis nedokáže vyřešit naši nezodpovědnost a tendenci systematicky ničit své auto. Jednoho dne mohou i ti nejzkušenější lékaři prostě přijít na to, že neví, co s námi dál.

Brát léky na tlak, cholesterol a krevní cukr není normální

Pokud se řadíte mezi ty, kdož zanedbávají péči o své tělo, uvědomte si, že to není jen nesprávné, ale ani normální. Často se setkávám s lidmi, kteří užívají jeden, dva, tři léky, ale tvrdí, že jsou ve skutečnosti zcela zdraví. Ne, nejsou. Jen je jejich nemoc ještě nezačala dostatečně omezovat. Nedávno jsem slyšel jednoho člověka, jak se rozčiloval, že mu pojišťovna nechce pojistit v životním pojištění problémy srdečního charakteru. A stejný člověk v druhé větě dodával, že on je přeci zdravý a že nějaké léky v 55 letech přece bere skoro každý. Neberme jako normu to, že je přeci v pohodě, když bereme nějaké léky, že od toho je vymysleli.

Naše fyzická schránka je to nejcennější, co jsme v životě dostali. I když si možná myslíte, že jste v genetické loterii nevyhráli jackpot, existuje spousta lidí, kteří by s vámi okamžitě vyměnili, protože oni byli životem krutě znevýhodněni.

Začněte malými krůčky

Určitě jste už slyšeli úžasné příběhy o lidech, kteří překonali neuvěřitelné překážky a dosáhli úžasných výkonů. Například ten, kdo vážil 100 kilogramů a pak najednou zaběhl maraton, nebo člověk, který dokázal doběhnout 100 mil i přes zlomené kotníky. Ale neberte toto jako normu. Pokud na sobě chcete začít pracovat, není nic jednoduššího než začít například chodit. Můžete začít třeba s krátkými procházkami dvakrát denně po deseti minutách. Za měsíc uvidíte, že už můžete chodit třeba dvakrát denně po třiceti minutách a pak můžete postupně přidávat další aktivity. Důležité je najít si správnou míru a vytrvat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz