Hlavní obsah
Sport

Největší slabinou českého fotbalu jsou jeho fanoušci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Werner100359, CC0, via Wikimedia Commons

Fotbaloví chuligáni (ilustrační foto)

Finále MOL Cupu mezi Spartou a Plzní mohlo být svátkem fotbalu. Kdyby ale vše nezkazili fanoušci Viktorie, kteří po závěrečném hvizdu vtrhli na hřiště a vyprovokovali příznivce Sparty. Ostudnou dohru museli ukončit až policejní těžkooděnci.

Článek

Ve středečním finále poháru Sparta porazila Plzeň 2:1 a vybojovala tím spolu s ligovým triumfem double. Mohli jsme vidět skvělý fotbal na obou stranách. Znovu se však ukázalo, že nejslabším článkem českého fotbalu jsou fanoušci. A to jen hrstka z nich, kteří však dokonale ničí pověst i všem ostatním, kteří se chovají slušně. Příkladem tohoto pravidla bylo dění po skončení utkání v Plzni. Jako kdyby nestačil skandál, který se odehrál po sobotním ligovém duelu v Mladé Boleslavi, kde také zasahovali policejní těžkooděnci.

Foto: Jakub Valeš, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Plzeňská Doosan aréna nabízí skvělou kulisu. Horší to bylo s domácími fanoušky, kteří naopak kompletně zkazili skvělé dojmy ze samotného fotbalového utkání.

Plzeňští fanoušci zbytečně provokovali

Příznivci fotbalové Plzně se hned po skončení utkání nepochopitelným způsobem dostali na hrací plochu a zamířili rovnou ke sparťanskému kotli, kde slavili hráči. Ti museli i s realizačním týmem utéct do bezpečí. Jde o neskutečné selhání pořadatelů. Fanoušci Viktorie také ihned začali provokovat příznivce Sparty, což bohužel dopadlo na úrodnou půdu a došlo i k několika bitkám. Nebýt včasného zásahu policie, mohlo vše dopadnout mnohem hůře.

Oheň násilí už byl však zažehnutý a pokračovaly i konflikty obou táborů s policií. Výtržnosti narušily i vysílání improvizovaného studia České televize, kam ze sparťanského sektoru doletěla židle, původně určená pro fotografy. Snad ani není potřeba hodnotit, že takové chování nepatří do civilizované společnosti a vyžívají se v něm pouze primitivové.

Obrázek českého fotbalu

Fakt, že se jedná už o druhý podobný skandál za poslední týden dokazuje, že v českém fotbalu je něco v nepořádku. Nebo spíše v hlavách některých lidí, kteří si říkají fanoušci. Ve skutečnosti to je však jen banda primitivů, kteří opravdovým fanouškům i svému klubu jen kazí jméno. Nyní takto svým chováním zostudili český fotbal příznivci Plzně. Nezbývá, než jim poděkovat za skvěle odvedenou práci a doufat, že v zahraničí o existenci nějakého MOL Cupu ani neví.

V posledních letech se snažíme fotbal dělat čím dál tím přívětivější právě pro tu část fanoušků, která se chodí dívat na fotbal, a ne vyhledávat bitky. Pokud chceme na zápasy nalákat i rodiny s dětmi, doba hromadných střetů chuligánů a házení sedaček na stadionech musí být navždy minulostí. Proto by měli být i středeční agresoři odměněni doživotními zákazy vstupu na stadiony. Své fyzické přednosti mohou dosahovat třeba v ringu, ale ne ve fotbalových hledištích.

Foto: Bundesarchiv, Kasper / CC-BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

Fotbaloví chuligáni jsou a vždy byli pouze ostudou fotbalu. V Česku jej kazí dosud.

Situaci změní pouze přístup fanoušků

Současná situace upoutala i pozornost ministra vnitra Víta Rakušana, který se chystá svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů. Mají řešit nastavování bezpečnostních opatření na stadionech. Podobné pracovní schůzky jsou však málo. Ani sebelepší bezpečnostní opatření nemohou zcela předejít chorým jedincům, kteří se chtějí na fotbale vyřádit.

Dokud tyto lidi navždy nevyženeme ze stadionů, může Rakušan pořádat pracovní setkání klidně každý týden, ale situace se nezmění. Funkční řešení nastane až se změnou skladby lidí v hledištích.

Zdroje:

https://www.livesport.cz/zpravy/fotbal-mol-cup-nechutna-dohra-finale-poharu-po-zaverecnem-hvizdu-se-stretli-fanousci-zasahovali-tezkoodenci/EJwM9U6N/

https://www.irozhlas.cz/sport/fotbal/mol-cup-finale-fanousci-vytrznosti-napadeni-komentatoru_2405222107_mim

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-po-finale-fotbaloveho-poharu-se-na-travniku-poprali-fanousci-40473025

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz