Hlavní obsah
Sport

Ronaldo na Euru jen bral prostor talentům. Jeho éra skončila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Cristiano Ronaldo je bezpochyby legenda. Bohužel si však odmítá přiznat, že věk nezastaví a pro svůj tým je už jen přítěží. I přes bídné výkony dostával přednost před skvělými talenty na lavičce. Konec Portugalska na Euru jde především za ním.

Článek

Když se řekne Portugalsko a fotbal, výsledkem této rovnice je bezesporu Cristiano Ronaldo. Za domácí národní tým stihl odehrát 212 mezinárodních utkání a vstřelil při nich 130 gólů. Právem patří mezi největší fotbalové legendy, což už mu nikdo nevezme. Bohužel však podlehl manýrům vyhasínajících hvězd. Svou uvadající výkonnost si sám nechce přiznat a nic takového si mu netroufl naznačit ani reprezentační trenér Martínez.

Talenti na lavičce, trápící se Ronaldo na hřišti

Diogo Jota, Goncalo Ramos nebo Pedro Neto - to vše jsou špičkoví mladí útočníci, kteří zahřívali lavičku Portugalska při čtvrtfinálovém utkání s Francií. Od portugalského trenéra v zápase nedostali šanci a nezahráli si ani minutu. Místo toho byl na hřišti celých 120 minut trápící se devětatřicetiletý Cristiano Ronaldo.

Ronaldo byl přitom zcela nulový. Na celém Euru nedal gól ze hry a ani proti Francii nepředvedl vůbec nic. Trenér Martínez však Ronalda naprosto nepochopitelně nevystřídal. Díky jeho zbabělosti padl tým, který patřil mezi ty nejtalentovanější a měl na to, aby celé Euro vyhrál. Šlo o naprosté mrhání talentem, kdy byla týmovost odsunuta na druhé místo po kultu osobnosti CR7.

Foto: AtilaTheHun from Manchester, England, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Doby, kdy Ronaldo zářil za Manchester United jsou dávno pryč. Nyní už na nejlepší týmy světa nemá. Přínosný je už jedině pro marketing klubů.

Dokonalá sabotáž

Nikdo při smyslech snad nemůže chování trenéra Martíneze pochopit. Běžně to totiž funguje tak, že jsou nevýrazní hráči střídáni. Vždyť v běžném fotbale jsou vždy nevýrazní hráči na place střídáni. Často se tím hra pozvedne a střídající hráči utkání rozhodnou. To se mohlo stát i ve čtvrtfinále proti Francii, protože Portugalsko rozhodně nebylo horším týmem a vyprodukovalo si řadu šancí. Chyběla však kvalita v koncovce, tedy přesně na postu Cristiana Ronalda.

Ronaldo nebyl střídán za celých 240 minut v play-off. To bylo zcela nepochopitelné i podle mnoha fotbalových expertů. „To, co Portugalci předvedli, bylo alarmující. Proč zvolili Ronalda před hojností talentu na své lavičce? Jota a Ramos se vůbec nedostali na hřiště. Bruno Fernandes musel jít ze hry, ale nulový, trápící se Ronaldo zůstával,“ uvedla třeba Laura Hunter ze SkySports. Ronaldo tak kvůli svému přerostlému egu a sobectví dokonale sabotoval šanci na trofej pro celý portugalský tým.

Foto: Кирилл Венедиктов, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Ze strany trenéra Martíneze šlo o zbabělství, že Ronalda nevystřídal. Pokud nemá dostatečnou autoritu a reakce Ronalda se bál, neměl na lavičce Portugalska co dělat.

Zhrouceného Félixe Ronaldo nepodpořil

Když Cristiano Ronaldo v prodloužení osmifinále proti Slovincům špatně kopnul penaltu a neproměnil, všichni spoluhráči jej podporovali. Ronalda v slzách utěšovali jako malé dítě, povzbuzovali jej a dali mu najevo svou důvěru.

Ve čtvrtfinálovém utkání proti Francii se naskytla podobná situace. Jen místo Ronalda se zhroutil v slzách neúspěšný střelec Joao Félix. Ihned k němu běželi všichni hráči včetně hvězd jako je Mendes, Palhinha nebo Semedo. A Ronaldo? Ten s kamenným výrazem v tváři kráčel opačným směrem. Ukázal tam, že mu více záleží na sobě, než na svém týmu. Je to mimořádně smutné a ještě o to smutnější, když se takto chová legendární hráč, který je vzorem pro mladé.

Foto: Sport Lisboa e Benfica, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Gonçalo Ramos je jeden z největších portugalských talentů. Přesto nedostal na Euru na úkor Ronalda šanci.

Jde to i bez Ronalda

Portugalský trenér si možná myslí, že je Ronaldo nenahraditelný a proto jej nevystřídal. Už dávno se ale ukázalo, že Ronaldo rozhodně nenahraditelný je. Na MS 2022 místo něj v osmifinále v Kataru nastoupil Goncalo Ramos a výsledek byl famózní. Ramos dal proti Švýcarům hattrick a portugalcům zařídil vítězství. Ten stejný hráč nyní seděl jen na lavičce mezi náhradníky.

Fotbal je týmový sport a měl by jím i zůstat. Proto musí toto pravidlo dodržovat i super hvězdy. Ronaldo není první ani poslední hráčskou legendou. Ty ostatní však dokázaly skončit sympaticky a důstojně. Bylo by škoda, kdyby si právě Cristiano Ronaldo zničil dlouholetou image tím, že včas a důstojně odejít nedokáže. O portugalskou fotbalovou budoucnost se přitom bát nemusí. Už letos se totiž ukázalo, že horkých talentů je dostatek.

Další zdroje:

Sledování Euro 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz