Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak svět osobního rozvoje překroutil nejslavnější citát Winstona Churchilla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Universal Pictures

„Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávej!“ Určitě jste tento slavný výrok už někdy četli, protože ho používá nekonečný zástup motivačních řečníků, manažerů a lídrů, aby přiměli své následovníky vytrvat.

Článek

Tento citát je přikládán velkému britskému státníkovi Winstonu Churchillovi a mnozí si jej vykládají tak, že pokud chce člověk dosáhnout úspěchu, nikdy nic za žádných okolností nesmí vzdát. Je to jasné, stručné a razantní. „Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávej!“ Má to ale jeden háček. Winston Churchill to takhle nikdy neřekl.

Výraz „vzdát se“ je v průmyslu osobního rozvoje na seznamu zakázaných slovních spojení a kdokoliv by vyzýval ke „vzdání se“, bude za kacíře. Takže si teď utrhnu pořádnou ostudu, když vás ke vzdávání budu povzbuzovat. Než ale tento článek odsoudíte, zamyslete se.

Vzdávání se je jedna z nejdůležitějších schopností, které si potřebujete osvojit, pokud chcete v životě dosáhnout hodnotného úspěchu. Fígl tkví v tom, dobře se rozhodnout, co máte vzdát.

Pokud se včas nerozhodnete, co vzdáte, možná nikdy nezískáte potřebné zaměření a čas na dosažení toho, co chcete nejvíce. Nelze stihnout vše. Máte jen 24 hodin denně. Přijměte to jako fakt. Přestaňte se snažit být ve všem dobří a namísto toho se rozhodněte, v čem budete nejlepší, jací jen dokážete. A to ostatní prostě vzdejte. A to znamená udělat si inventuru toho, co je potřeba vzdát, aby člověk mohl dát maximum tomu, co opravdu stojí za to nevzdat.

Čím déle se budete věnovat osobnímu rozvoji, tím více budete objevovat, jací byste „správně“ měli být. Začnete pak věřit, že abyste uspěli, potřebujete ovládnout sedm návyků vůdčích osobností, skoncovat s prokrastinací, umět si správně přát, dobře působit na lidi a získávat si přátele, umět pět jazyků lásky, znát všech 21 zákonů leadershipu, rozumět všem typům osobností a ovládnout svoji řeč těla. A namísto toho, abyste rozvíjeli své silné stránky a vlohy, se začnete cítit nedostateční. Navíc v dospělosti na vás bude kladeno čím dál víc nároků. Od manželství, rodičovství, podnikání / zaměstnání, volnočasové kariéry, koníčků, zdraví fyzického a psychického, zdraví vztahového, do toho onen osobní rozvoj a nutnost číst 50 knih ročně, jako to dělají všichni milionáři.

Dost možná si díky tomu připadáte spíše jako akrobat, který točí tucet talířů najednou a snaží se, seč to jde, nic nevzdat než jako člověk, který má tah na branku a namířeno ke hvězdám. Když už jsme u tahu na branku. Co myslíte? Dosáhl Jaromír Jágr svého úspěchu tím, že nikdy nic nevzdal? Nebo naopak tím, že vzdal vše, co nevedlo na vrchol?

To, co Winston Churchill 29. října roku 1941 vzkázal od řečnického pultu chlapcům z Harrow School, ve skutečnosti bylo:

„Toto je ponaučení: Nikdy se nepoddejte, nikdy se nepoddejte, nikdy, nikdy, nikdy, nikdy – v ničem, významném či nepatrném, velkém či malicherném –, nikdy se nepodvolujte ničemu vyjma přesvědčením ve věcích cti a selskému rozumu. Nikdy neustupujte síle, nikdy neustupujte zjevně ohromující moci nepřítele.“

Když se podíváte pečlivě na datum, zjistíte, že tuto svoji slavnou řeč pronesl v nejtemnějším období druhé světové války. Nacistické Německo tou dobou ovládalo většinu Evropy a troufalo si na Rusko, zatímco Spojené státy víceméně jen přihlížely. Byla to zoufalá doba a Winston Churchill držel pohromadě poslední zbytky naděje starého kontinentu. Představte si mladé chlapce, vyplašené z hrozby invaze do Velké Británie, o kterých Churchill ví, že se brzy budou muset sami chopit zbraní. Vzkázal jim tehdy to nejlepší, co mohl. Až o pět týdnů později napadlo Japonsko Pearl Harbor a vyprovokovalo Nový svět k mocnému úderu. To však tehdy Winston Churchill ještě ani nemohl tušit.

Položte si tyto otázky:
Považoval/a jsem doteď vzdávání se za vlastnost poraženců?
Dokážu se vzdát toho, co není produktivní, nebo mám nutkavou potřebu vše držet, ve všem vynikat a mít vše pod kontrolou?

A až si na tyto otázky odpovíte, podívejte se na filmy Nejtemnější hodina a Pokojný bojovník. Rozloučím se s vámi myšlenkou, že smutný je život člověka, který se neumí vzdávat. Snaží se dělat dobře vše, a proto v ničem nikdy nebude excelovat.

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života, s úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel MyslenimKBohatstvi.film | Ambasador Napoleona Hilla

Zdroje: proslov Never Give In | Winston Churchill; film Pokojný bojovník | Peaceful warrior; film Nejtemnější hodina | Darkest hour

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz