Hlavní obsah
Seberozvoj

Tovární nastavení pro úspěch, ve kterém jsme se všichni narodili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: alan9187 | Pixabay

Když jste se narodili, nevěděli jste, že něco nejde. Nevěděli jste, že něco nemůžete. Jediné hranice a omezení, které jste měli, byly vaše vlastní fyzické a duševní schopnosti a možnosti.

Článek

Nebyla žádná jiná ohrádka, která by vás omezovala, a vaše budoucnost byla široká a dlouhá. Velkolepý a rozmáchlý potenciál, v němž jste mohli být téměř vším, co si jen umíte představit. Narodili jste se totiž předurčení pro úspěch a životní triumf. Vy i já, každý člověk na světě, každé jedno dítě, každé jedno miminko. Všichni jsme přišli na svět v „továrním nastavení“ pro úspěch.

Ať už nám to tovární nastavení dal pánbůh, nebo ho do nás vložila v průběhu milionů let evoluce, všichni lidé na světě ho máme společné. Bez ohledu na naše pohlaví a barvu pleti. Bez ohledu na kulturu nebo náboženství, do kterého se narodíme, naše prvotní tovární nastavení je totožné.

Zamyslete se na tím. Všechny děti světa, české, americké, somálské, brazilské, jihokorejské i severokorejské, ať už narozené do rodiny křesťanů, muslimů nebo ateistů, všechny se narodí s absolutní VÍROU. Žádné dítě nepřijde na svět jako skeptik. Žádné nemá pochyby. Maličké děti okamžitě věří čemukoliv, co jim řeknete. Je to v jejich továrním nastavení – věřit. Tato jejích víra ale činí z nás rodičů programátory a dává nám schopnost do dětí naťukat různá přesvědčení a ohrádky. Přesně jako to udělali naši rodiče nám.

Než se ale k těm ohrádkám dostanu, chci vám povědět o některých dalších parametrech továrního nastavení, ve kterém děti přichází na svět.

1) Nevzdávání se. Když pozorujete děti, jak se učí něco nového, třeba chodit, spatříte nikdy nekončící snahu dělat něco znovu a znovu tak dlouho, dokud to neumí. A vůbec k tomu dítě nemusíte motivovat.

2) Touha po poznání. A proč? A proč? A proč? Každý, kdo má děti, se s tímto setkal nebo ho to čeká. Nekonečné smyčky doptávání se na to, proč je něco takové a makové. A vždy uvěří tomu, co jim povíte. Protože věří.

3) Mít sen. V určitém věku se u všech děti probouzí sny o tom, čím by jednou chtěly být a co by chtěly dělat. Nikdo je to učit nemusel. Prostě se to probudilo. A absolutně věří, že je to možné.

Před chvílí jsem vám prozradil, že tovární nastavení nás předurčuje k úspěchu a životnímu triumfu. A podívejte se jen na první čtyři vyjmenované parametry – víra, nevzdávání se, touha po poznání a mít sen – nejsou to náhodou přesně ty stejné věci, které dovedly všechny slavné a úspěšné k jejich úžasným výsledkům?

Je to tak. A mám pro vás překvapení. Vy jste se v tomto továrním nastavení narodili také. Také jste předurčeni pro úspěch a životní triumf. A navždy budete. A jediné, co vám stačí k tomu, abyste si došli pro bohatství ve všech aspektech života, je vylézt ven z některých svých ohrádek. Vzpomínáte si na ty ohrádky? Ty, které nahrávají rodiče do dětí skrze onu absolutní VÍRU, kterou děti ve svém továrním nastavení mají? Tak je pravděpodobně máte také. Ty ohrádky. A nejen od rodičů, ale i prarodičů a společnosti jako takové.

I vy jste se totiž narodili s absolutní vírou v cokoliv, co vám kdo předloží, a do doby než se u vás rozvinula schopnost kritického uvažování a zvažování, do vás stihli rodiče a společnost nahrát nejrůznější vzorce a schémata, které vás dnes v dospělosti možná brzdí. Brání vám dojít si pro své sny. Znemožňují vám úspěch a životní triumf. Prostě ohrádky. Jsou z prken, na kterých jsou vyryty nápisy: „Nemůžeš“ a „Nesmíš“ a „Nejde“ a „To se nedělá“ nebo „Ty jsi takový a makový“ a spousty dalších limitujících přesvědčení.

A nemyslete si, že jste v těch ohrádkách sami a že je to jen váš problém. Do mnohých těch ohrádek jsou nahnáni skoro všichni lidé. Jsme v nich jak stádo. A kde je stádo, tam je vyžraná tráva.

A existuje jednoduchý recept o třech krocích, jak se z těch svých ohrádek vysvobodit a rozběhnout na pastviny hojnosti se zurčícími potůčky radosti, štěstí a prosperity. No opravdu!

1) Přestaňte věřit, že to bude těžké a náročné a že to bude trvat dlouho se z těch ohrádek dostat ven. To je jen limitující přesvědčení. Ve skutečnosti je to úplně snadné a vlastně rychlé.

2) Zvědomte si své ohrádky. Staňte se pozorovateli svých názorů, svého jednání, svých emocí, svých myšlenek. A jako první ohrádku si uvědomte tu, která vám říká, že to bude těžké a trvat dlouho se z těch svých ohrádek vymanit.

3) Začněte zpochybňovat pochyby. Nemusíte se za každou cenu snažit dopátrat prapůvodu svých ohrádek a chtít v sobě odkrýt a z rodičů vydolovat, jak se ve vás ty ohrádky objevily. Jakmile si je zvědomíte, stačí je začít měnit. Takže když zjistíte, že jste v ohrádce přesvědčení, že vylézt z ohrádky bude těžké a bude to trvat dlouho, začněte to zpochybňovat. A proč by to mělo trvat dlouho? A co když to jde vlastně rychle? Co když to jde změnit třeba zrovna teď? Jak by to udělal někdo, kdo tuhle ohrádku nemá? Apod.

Zpochybňování je totiž mocná taktika. Je to vítězná taktika, kterou máte pravděpodobně dobře zmáknutou. Protože pokud bych vám do očí pověděl, že můžete být do roka milionáři, rozjedete tuto taktiku naplno a klidně sami sebe svými pochybami zadupete do země. Přitom můžete své pochyby ihned neutralizovat chytrými pochybami. A tuto vítěznou taktiku použít k tomu, abyste sami sobě rozmluvili neúspěch a došli si pro vítězství. Pojďte, sjedeme si scénář:

Ohrádka: „To není možné, jak by se ze mě asi do roka mohl stát úspěšný člověk?“
Chytrá pochyba: „A odkud to jako vím, že to není možné? Co když opravdu mohu být do roka úspěšný člověk?“
Ohrádka: „A k čemu by mi to bylo, mít tolik úspěchu a třeba peněz? Bude ze mě špatný člověk a chamtivec.“
Chytrá pochyba: „A proč bych nemohl mít úspěch a víc peněz? Vždyť bych s nimi mohl tohle a tohle. A třeba sto tisíc dát tady na tyhle dobré účely. To by přece chamtivec neudělal.“
Ohrádka: „Ale to bude moc práce mít do roka úspěch a vydělat o milion nebo dva víc.“
Chytrá pochyba: „No ale co když by to šlo udělat způsobem, který mě bude třeba vlastně bavit a těšit? To už by nebyla tak těžká práce.“
Ohrádka: „Ale vždyť nic moc neumím a neznám správné lidi.“
Chytrá pochyba: „Jsou lidé, kteří toho umí ještě méně než já a jsou úspěšní. A správné lidi můžu potkat. Obzvlášť, když budu vědět, co chci a koho hledám, tak je najdu.“

A to byl jen jeden příklad, jak můžete sami sobě rozmluvit neúspěch a chudobu. Realita je totiž taková, že v sobě máte pevně zakořeněné Ttovární nastavení pro úspěch a životní triumf, k čemuž jsem vám v první polovině článku předložil jasné důkazy. Jste předurčeni pro triumfální úspěch. Tak si rozmluvte cokoliv, co by se vám to snažilo rozmluvit. Jakmile totiž máte toto poznání, začnou pro vás platit slavná slova Napoleona Hilla: „Jediné limity, které máme, jsou ty, které si sami stanovíme.“

Přeji vám bohatství ve všech aspektech života, s úctou Petr Štěpánek | Producent & Vydavatel MyslenimKBohatstvi.film | Ambasador Napoleona Hilla

Zdroje: studie Belief formation – A driving force for brain evolution | Prof. Dr. Rüdiger J. Seitz; článek Doubt your Doubts | Dr. Margie Warrell (Forbes); video These Weird „Affirmations“ Made Me Financially Free | Andrew Kirby

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz