Hlavní obsah
Lidé a společnost

Část záhady stavby pyramid konečně vyřešena

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Tichý - AI Krita

Vědci, historici i archeologové si desítky let lámou hlavu nad tím, jak mohli starověcí Egypťané s omezenými technologiemi vybudovat tak kolosální stavby, jako jsou pyramidy. Nyní je část této záhady vyřešena.

Článek

Stavba každé pyramidy vyžadovala přesun ohromného množství materiálu z lomů vzdálených i několik desítek kilometrů. Brzy bylo jasné, že pro přepravu kamenných kvádrů dělníci využívali speciální lodě a vody řeky Nil. Jenže pyramidy se nacházejí od současného koryta místy i 10 km daleko.

Odborníci se tedy snažili přijít na to, jak mohli Egypťané tuny vážící bloky přesouvat na takovou vzdálenost v dobách, kdy ještě neznali kolo. Mezi možné návrhy patřilo přesouvání na saních, posouvání po valících se kulatinách, sunutí po dřevěných kolejnicích natřených lojem, opomenout nesmíme ani teorie zmiňující pomoc mimozemšťanů. Nyní je vše více než zřejmé.

Moderní technologie konečně dokázaly zmapovat starobylé koryto řeky, které původně vedlo v průměru 5 - 10 km západně vedle současného koryta. Původní satelitní a letecké snímky nedokázaly ani naznačit, kudy kdysi mohla řeka téct. Odhalení přinesly až snímky radarové. Na nich bylo poměrně patrné dávno vyschlé někdejší rameno staré přibližně 4700 let.

Foto: Petr Tichý - Krita

Mapa dávného koryta řeky Nil

Na první pohled je zřejmé, že všechny pyramidy kopírují původní starobylé koryto. To je dnes zcela ukryto pod poli, stavbami a nánosy bahna a písku. Od mnohých pyramid vedou kolmo k vyschlému korytu vyvýšené kamenné chodníky, po kterých mohly být bloky na stavbu přesouvány.

Původní rameno bylo široké asi 500 metrů a hluboké okolo 25 metrů.

Podle studií je velice pravděpodobné, že původní rameno kopíroval i bezpočet chrámů a jiných staveb, které jsou dnes ukryté pod zemědělskými poli a pískem.

Foto: Petr Tichý - AI Krita

Pyramidy u starověkého koryta Nilu

Zatím je nejasné, proč původní rameno zmizelo. Odhaduje se, že v období sucha mohlo být zaváto pískem a řeka si následně našla jinou cestu.

Objev starobylého koryta je významnou součástí do složité skládačky. Vysvětluje jen způsob přepravy stavebního materiálu. Stále však není jasné, jakým způsobem Egypťané dopravovali bloky do výšky na stále rostoucí pyramidu. Existuje sice spousta teorií, ovšem důkazy nejsou dosud žádné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz