Hlavní obsah
Lidé a společnost

Diamant „Srdce oceánu“ ve filmu Titanic byl inspirován skutečným příběhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Tichý - AI Leonardo, Gimp

Když v roce 1997 přišel na plátna kin Cameronův film Titanic, okamžitě zaznamenal obrovský úspěch. Romantický příběh Jacka a Rose nenechal jedno oko suché. Byl však inspirován skutečnými osobami?

Článek

Titanic získal rekordních 11 Oscarů a řadu dalších ocenění. Cameron realisticky zachytil poslední chvíle Titanicu, než navždy zmizel na dně oceánu. K ztvárnění této události využil veškerá dostupná svědectví i výzkumy tak, aby se vše maximálně přiblížilo tomu, jak katastrofa skutečně proběhla. Jak to však bylo s pasažéry lodi, kteří ve filmu vystupovali?

I když drtivá většina postav je inspirována skutečnými osobami, Jack a Rose jsou samozřejmě postavy smyšlené. Ovšem i u nich se dá najít jistá spojitost s se skutečnými lidmi, kteří se na Titanicu plavili. S těmi je spojuje právě modrý diamant, který ve filmovém příběhu sehrál poměrně zásadní roli.

Jak to bylo doopravdy?

Skutečná Rose se jmenovala Kate Florence Philipsová (nar. 1. 1. 1893 v Kings Nortonu). Pracovala v cukrárně ve Worcesteru pro firmu L. Morley Confectioners. Tehdy jí bylo pouhých 19 let. Jedním z majitelů firmy byl Henry Samuel Morley. Ten se do Kate bláznivě zamiloval a ona jeho lásku opětovala. Henry (nar. 3. 5. 1873) byl o 20 let starší než Kate a v době kdy se začal příběh odehrávat byl již ženatý s Luisou Priceovou, se kterou měl dceru Doris Luisu.

Tajný poměr však vedl k tomu, že svou rodinu opustil a společně s Kate se rozhodli začít nový život v Americe. Henry zakoupil za 26 liber jízdenku pro dva pasažéry do druhé třídy (číslo jízdenky 250655) a pod pseudonymem Marschall se oba nalodili na Titanic.

Během plavby do jejich příběhu nezasáhl žádný Jack Dawson a pokud by se loď nepotopila, snad by v Americe skutečně našli nový společný domov. Jak ale víme, vše dopadlo úplně jinak.

Když v noci ze 14. na 15. dubna 1912 začal Titanic nabírat vodu a bylo jisté, že půjde ke dnu, začaly se záchranné čluny obsazovat trosečníky. Přednost měly ženy a děti, a tak se do jednoho z člunů dostala i Kate. Henry jí před tím na krk připnul šperk s modrým safírem obložený několika menšími diamanty. Tehdy se oba viděli naposledy. Zatímco Kate se na člunu zachránila, Henry takové štěstí neměl. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Kate se z potápějícího Titanicu podařilo zachránit jen tento šperk, kabelku a klíče od kufru.

Kate se později vrátila do Worcesteru, kde se jí 11. ledna 1913 narodila jejich společná dcera jménem Ellen Mary.

Tato skutečná událost inspirovala Jamese Camerona k napsání filmového příběhu.

Skutečný šperk se s tím filmovým „Srdcem oceánu“ však shoduje pouze barvou drahého kamene. Nemá ani tvar srdce a je i podstatně menší. Jedná se o safír velký necelý palec, který je vsazený do rámečku s několika drobnými diamanty. Zavěšen je na poměrně tenkém řetízku.

Foto: Petr Tichý - Cinema 4d, Gimp

Modrý safír - skutečný šperk z Titanicu

V roce 2007 byly safírový šperk, kabelka i klíče od kufru společně s dalšími artefakty z Titaniku vystaveny na lodi Nomadic kotvící v Belfastu. Jedná se o tu samou loď, která převážela v minulosti pasažéry na Titanic.

Zdroj:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/6687529.stm

https://screenrant.com/titanic-movie-rose-necklace-real-heart-ocean-diamond/

https://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-victim/henry-samuel-morley.html

https://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/kate-phillips.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Titanic_(film,_1997)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz