Hlavní obsah
Lidé a společnost

Při vypouštění jezera v Číně bylo objeveno záhadné podzemní město staré tisíce let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Tichý _ AI Leonardo

Kdo a za jakým účelem zbudoval rozsáhlý komplex ručně vytesaných a nádherně vyzdobených jeskyní? Proč se o nich nedochovaly žádné zmínky a byly po staletí zcela zapomenuty?

Článek

Příběh začal v roce 1992 v provincii Zhejiang v Číně. Traduje se, že místní vesničan Wu Anai díky své předtuše, že se pod nedalekým jezírkem nachází cosi záhadného, přesvědčil několik dalších vesničanů, aby se společně složili na pumpu, kterou odčerpají vodu. Po 17 dnech usilovného pumpování prý hladina klesla tak nízko, že objevili vchod do zatopené jeskyně.

Pravděpodobnější ale bude skutečnost, že se vesničané snažili vybudovat zavlažovací systém a jeskyni objevili zcela náhodně. Wu Anai se dostal do povědomí především proto, že objev oznámil úřadům a následně se ochotně společně s archeology podílel na odstraňování sedimentů a průzkumu.

Jeskyně okamžitě vyvolala senzaci, protože její stěny byly pokryty nádhernými ornamenty a reliéfy, z čehož bylo zřejmé, že se nejedná o jeskyni přírodní, ale byla vybudována lidskou rukou. Postupně bylo objeveno celkem 24 jeskyní, které jsou dnes podle prefektury, ve které se nacházejí známé jeskyně Longyou. Někdy jsou označovány také jako kamenné komnaty Xiaonanhai.

Stáří těchto jeskyní bylo stanoveno přibližně na 2000 let. Při jejich vybudování se přitom museli do práce zapojit stovky dělníků. Odhaduje se, že muselo být odstraněno nejméně milion metrů kubických tvrdého pískovce a při uvážení průměrného výkonu jednoho člověka by tisíc dělníků bylo schopno odtěžit stejné množství horniny za 6 let (pokud by však kopali nepřetržitě dnem i nocí). V této práci není navíc zahrnuta výzdoba jeskyní, která musela být neméně časově náročná.

Foto: Zhangzhugang, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Jeskyně Longyou

Průměrná plocha každé z jeskyní zpravidla přesahuje 1000 m², výška stropů dosahuje až 30 m a celková plocha všech jeskyní je větší než 30 000 m².

Jak je možné, že byly tyto jeskyně zapomenuty?

Proč neexistují žádné písemné záznamy a nedochovaly se ani žádné pověsti nebo báje o tajemných jeskyních? Číňané jsou známí tím, že vše pečlivě zaznamenávali. Proč není nikde sebemenší zmínka o tom, že byly zaměstnávány tisíce dělníků, že byly vytěženy miliony kubíků kamene? Je nemožné, aby obrovské a nádherně zdobené jeskyně vybudovali vesničané z vlastní vůle. Takto rozsáhlý projekt mohl nařídit pouze nějaký mocný vládce, nebo sám císař.

Foto: Zhangzhugang, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Jeskyně Longyou

Jestliže něco nebylo zaznamenáno, muselo to mít nějaký důvod. V tomto případě je dokonce pravděpodobné, že po dokončení stavby někdo důkladně zametl všechny stopy po jakékoli zmínce.

Nabízí se tedy vysvětlení, že jeskynní město mělo být z nějakého důvodu utajené. Kdyby však mělo sloužit místním lidem například jako úkryt během napadení, proč si někdo dal takovou práci s výzdobou a proč výška stropu dosahuje až 30 metrů? Účel jeskyní musel být zcela evidentně jiný. Jestli jeskyně někdy byly vybavené nějakým dalším zařízením, během stovek let vše spláchla voda, a tak připisovat jeskyním jakoukoli úlohu je jen pouhá teorie. Mohly sloužit jako svatyně, sklady, tajné vládní prostory, stejně dobře však mohly poskytovat prostor pro cokoli jiného.

Tato nejistota dává možnosti pro různá vysvětlení i samozvaným záhadologům, kteří za nimi vidí mimozemské civilizace nebo různá bájná stvoření.

Foto: Zhangzhugang, CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons

Jeskyně Longyou

Další záhadou je, že jeskynní město je vybudováno pod úrovní hladiny podzemní vody, která musela být odčerpávána. Jak před dvěma tisíciletími lidé zajistili, aby zůstaly jeskyně suché?

Udivující je i přesnost, s jakou jsou jeskyně vybudovány. Stěny mezi jednotlivými místnostmi jsou často jen 50 cm silné, přičemž jejich sílu nemohli dělníci ničím měřit. Vstupy do různých prostor jsou vzájemně tak vzdálené, že to znemožnilo komunikaci mezi oddělenými pracovními skupinami. Muselo se tedy postupovat podle pečlivě navržených plánů a každou místnost během prací důkladně zaměřovat. Jak to ale mohli tehdy dokázat?

Často je také kladena otázka, čím si dělníci hluboko pod zemí svítili? Louče nebo lampy by na stěnách a stropech zanechaly pravděpodobně viditelné stopy po kouři, které by voda nedokázala zcela odstranit ani po stovkách let. Osobně se však domnívám, že někdejší stavitelé dávali bedlivý pozor, aby pracně vyzdobené stěny a stropy nezašpinil dým z kouřící pochodně.

Protože v jeskyních nebyly nalezeny žádné artefakty ani další důkazy lidské činnosti, skutečný účel těchto jeskyní zůstává nejednoznačný. Tato nejistota podněcuje různé romantické příběhy a dohady o tom, co se v minulosti v těchto jeskyních mohlo dít, což jim dodává záhadný půvab.

Zdroj:

http://www.ancient-wisdom.com/chinalongyou.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Longyou_Caves

https://www.heritagedaily.com/2020/08/the-mystery-of-the-longyou-caves/134874

https://www.dotyk.cz/magazin/longyou-cina/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz