Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zavedení povinných vkót na zastoupení žen ve vedení firem je hloupost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O tom, že EU plánuje nařídit povinné zastoupení žen ve vedení velkých společností, se mluví už dlouho.

Článek

Podle EU by tyto povinné kvóty měly platit už od roku 2026, zatím ale není zcela zřejmé, zda by to mělo být 40 % nebo třetina pozic. Nyní se však Fialova vláda rozhodla, že toto nařízení uvede v ČR v platnost.

Je neoddiskutovatelné, že v moderním světě, kterému dlouhá staletí vládli především muži, by měly mít ženy stejná práva a možnosti jako muži. Jenže by to v žádném případě nemělo být uplatňováno způsobem, který ukládá jakoukoli povinnost zohledňovat pohlaví v náboru nových zaměstnanců nebo naplňování pracovních pozic.

I když je zřejmé, že ženy jsou stejně schopné a v mnoha ohledech někdy i schopnější než někteří muži, a přesto jsou v současné společnosti mnohdy posuzovány jinak, takováto nařízení mohou poškodit jak jednotlivé firmy, tak státní ekonomiku.

Pro zaměstnavatele totiž může být v některých případech problematické obsadit nařízený počet pracovních pozic předepsaným počtem žen a může být nucen odmítnout kvalifikovaného uchazeče jen proto, že tuto pozici musí obsadit ženou. Snadno se tak může stát, že bude nucen tuto pozici obsadit méně zkušeným zaměstnancem, protože se na tuto pozici v jeho regionu kvalifikované ženy nehlásí, nebo je jich na trhu práce nedostatek.

V získání zaměstnání musí za všech okolností rozhodovat kvalifikace zaměstnance. Pravdou sice je, že když se na pozici hlásí dva stejně kvalifikovaní pracovníci, nezřídka některý zaměstnavatel upřednostní muže. Ale i toto se již postupně stává minulostí, protože většina zaměstnavatelů začala chápat, že ženy odvedou stejně poctivou a kvalitní práci jako muži. Nezřídka jsou ženy i pečlivější a zodpovědnější.

Dalším problémem mohou být například některé fyzicky náročné profese, ve kterých ženy nechtějí hledat uplatnění, přičemž k tomu, aby se člověk vypracoval do vedoucí pozice je nutná praxe. Obsadit do vedení člověka, který zná pracovní postupy jen z teorie by mohlo být v některých případech nebezpečné a mohl by tím ohrožen třeba i život pracovníků.

Protikladem mohou být například i společnosti, kdy by teoreticky mohly být vedoucí pozice z většiny obsazené ženami, pak by jim tedy mělo být asi stejně nesmyslně nařízeno povinně obsadit nejméně třetinu těchto pozic muži?

Co bude následovat? Povinné kvóty obsazení vedoucích pozic zaměstnanci různé barvy pleti?

Europoslanci tak opět dokázali, jak vzdálené představy mají o reálném životě, stejně tak i pan Fiala se svou vládou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz