Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejčastěji líbaná žena - neznámá ze Seiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Tichý - Gimp - Freepik AI

O utonulé tajemné ženě ze Seiny toho bylo napsáno mnoho, je to však skutečně pravda?

Článek

Legenda praví, že na sklonku osmdesátých let devatenáctého století bylo nedaleko Louvru z řeky Seina vyloveno tělo mladé neznámé dívky. Její tvář byla i po smrti tak nádherná, že byla odlita posmrtná maska, která byla vystavena v naději, že by někdo mohl dívku poznat a identifikovat. Klid v krásné tváři a tajemný úsměv na rtech pak inspirovaly k dalším teoriím o sebevraždě mladé dívky z nešťastné lásky. Záhadná tvář zároveň inspirovala mnoho umělců.

Pravda je však mnohem záhadnější. O masce totiž ve skutečnosti neexistuje žádný písemný záznam. Jistý malíř Georges Villy prý tvrdil, že se od svého mistra Julese Lefebvra dozvěděl, že se jedná o otisk tváře mladé modelky, která zemřela později kolem roku 1875 na tuberkulózu. Ovšem ani tato informace nelze nijak ověřit.

Foto: Fluffigkatt, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Neznámá ze Seiny

Teorii o tom, že se ve skutečnosti jedná o odlitek obličeje živé osoby však umocňuje skutečnost, že na něm nejsou patrné žádné otoky ani jiné posmrtné deformace, které se u utonulých objeví poměrně rychle.

Stáří odlitku je zároveň odhadováno pouze podle účesu, který byl typický pro polovinu devatenáctého století. Původní odlitek se však nezachoval, v současnosti existují pouze jeho kopie.

Samotná legenda o sebevraždě nešťastné mladé ženy se zformovala až na počátku dvacátého století. Tento smyšlený romantický příběh odlitek natolik proslavil, že bylo vyrobeno mnoho kopií, které se staly makabrózní ozdobou mnoha domácností v bohémské Paříži. Spekuluje se dokonce nad tím, že nad vznikem legendy stojí Lorenziho formovna, která byla jedním z hlavních distributorů odlitků kopií. V takovém případě by se jednalo o opravdu povedený marketingový tah.

Nejčastěji líbaná žena

Odlitek tváře použila v roce 1960 norská společnost Laerdal Medical AS při vytvoření modelu pro nácvik první pomoci. Jelikož se jedná o pomůcku při výuce umělého dýchání z úst do úst, vysloužila si přezdívku „Nejčastěji líbaná žena na světě“.

Foto: ~aorta~, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Resusci Anne

Záhadná tvář se také stala inspirací pro mnoho uměleckých děl. Mimo jiné například:

  • Vítězslav Nezval: Neznámá ze Seiny ze sbírky Básně noci
  • Jules Supervielle: Neznámá ze Seiny (L’Inconnue de la Seine) - příběh, ve kterém je mladá žena utopená v Seině unášena na dno oceánu, kde se musí naučit žít s ostatními utonulými ženami.
  • Didier Blonde: Jméno neznámé (Le Nom de l’inconnue) - román, ve kterém knihkupec Simon provedl vyšetřování v naději vrátit utonulé její jméno.

Zdroj:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Inconnue_de_la_Seine

https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/neznama-divka-ze-seiny-jeji-tvare-se-dotkly-rty-milionu-lidi_435378.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nezn%C3%A1m%C3%A1_ze_Seiny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz