Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pavel Tykač, nový majitel SK Slavia Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koláž by Petr Vrzáček

Pavel Tykač (*1964) rodák z Čelákovic, dolarový miliardář a nový majitel SK Slavia Praha.

Na konci roku 2023 podepsal P. Tykač smlouvu, na základě které se stal většinovým majitelem v SK Slavia Praha - fotbal, a.s. a 100% vlastníkem Eden Arena, a.s. Nabízí se otázka: „Kdo je P. Tykač?“

Článek

Na webových stránkách SK Slavia Praha se Pavel Tykač prezentuje jako věrný slávistický fanoušek, navazující na fanouškovství svého otce a děda, pro kterého současná Slavia symbolizuje jím vyznávané vlastnosti, kterými jsou odvaha, píle a vytrvalost. Pojďme se na nového majitele Edenu podívat perspektivou české mutace ekonomické magazínu Forbes, který dlouhodobě mapuje názory a činnost českých a slovenských miliardářů.

Doba předcovidová

V roce 2019 vydal tento časopis speciál, který nazval Nejbohatší lidé světa. Pavel Tykač je umístěn na 1605. místo světového žebříčku dolarových miliardářů s majetkem 1,4 mld. $. Přičemž 71% podíl tohoto majetku tvoří skupina Sev.en Energy, do které patří těžební společnost Mostecká-Vršanská uhelná, Severní energetická a elektrárna Chvaletice. V realitách leží dalších 14 % Tykačova bohatství, dalších 7 % se nachází v cenných papírech (O2, ČEZ, nebo Moneta). Osobní majetek v Čechách a ve Švýcarsku byl Forbesem vyčíslen na 3,4 % z celkového bohatství. Magazín zmiňuje Tykačovu čínskou anabázi a jeho poloviční podíl v energetické společnosti InterGen, pod kterou spadají tři britské plynové elektrárny a podíly ve dvou australských uhelných elektrárnách. Tykač je označen za partnera největší světové energetické společnosti China Huaneng Group. Je také zmíněna jeho vášeň pro badminton a sponzorství výuky čeština na univerzitě v Oxfordu.

Doba covidová

V říjnovém čísle časopisu Forbes z roku 2020 se Pavel Tykač objevuje na 7. místě žebříčku českých miliardářů s majetkem 32 mld. Kč. Za obory, ve kterých podniká jsou označeny: energetika, finance a reality. Kromě již známých informací se dozvídáme, že v roce 2020 zakoupil v USA důlní společnost s názvem Blackhawk Mining.

O rok později zaujímá Pavel Tykač v témže časopisu 8. místo na žebříčku českých miliardářů. Je aktivní v energetice a ve finančnictví. Vlastní Sev.en Energy, InterGen, Blackhawk Mining a skrze kyperskou společnost Belviport je spoluvlastníkem Moneta Money Bank, když jeho podíl dosahuje 4,33 %. Jeho majetek je vyčíslen na 33,4 mld. Kč. Pokračuje v podpoře výuky na Oxfordské univerzitě.

Doba postcovidová

Tuto dobu reprezentuje Forbes z října 2022, který vedle žebříčku 100 nejbohatších Čechů přináší velký rozhovor s Pavlem Tykačem nazvaný Uhlí není špína. Pavel Tykač je v tomto článku s majetkem 84 mld. Kč představen jako sedmý nejbohatší muž Česka a člověk nacházející se v tisícovce nejbohatších lidí světa (3,1 mld. $). Tržby společnosti Sev.en Energy se podle Tykačových slov v roce 2021 dostaly k 43 mld. korun, přičemž zisk EBITDA dosáhl 4,3 mld. Kč. Dvě třetiny generovaného zisku mu, jak tvrdí, plynou ze zahraničí. Jen na nákup emisních povolenek odhaduje, že v roce 2022 vydá 23 mld. Kč, celkový jeho daňový příspěvek však ve stejném roce měl dosáhnout 30 mld. korun. Z šesti českých páteřních uhelných elektráren vlastní dvě, kromě dříve zmíněných Chvaletic jsou to ještě Počerady. Investiční příležitosti vidí ve „svých“ oborech, tedy v energetice a v těžbě. Tykač potvrzuje, že jeho akviziční zájem je upřen především do zahraničí, kterým míní země mimo EU. Vedle Blackhawk a InterGen zmiňuje ještě americkou firmu Corsa Coal. V Čechách mu ekonomický smysl dalo vybudovat pět fotovoltaických elektráren na Mostecku. Láká jej také vytvořit vědecko-vzdělávací instituci, kterou označuje za „silnou nezávislou konzervativní vysokou školu nebo univerzitu.“ V závěru článku (str. 130) svůj život označuje za velmi bohatý, a to z toho důvodu, že žije obklopen svými malými i dospělými dětmi.

Stejné číslo Forbesu (str. 178 - 179) zařazuje manžele Tykačovi mezi Filantropy Česka 2022.V sestaveném žebříčku zaujímají 10. místo s 787 mil. Kč. Jedná se o sumu, kterou manželé vydali na charitu od roku 2012, skrze Women to Women o.p.s. pomáhají samoživitelům a samoživitelkám, přispívali dětem na školní obědy, v covidové době pak i na jejich IT vybavení. Svou pomoc směřovali také na válkou postiženou Ukrajinu.

Nedávná současnost

Tu popisuje Forbes z října 2023 (str. 71). Pavel Tykač je v magazínu představen jako čtvrtý nejbohatší Čech s majetkem 183,3 mld. Kč (označen je za skokana roku). Obory, ve kterých je aktivní zůstávají nezměněné. Z firem je jmenována pouze Sev.en Group. V roce 2023 prodal britský IterGen a koupil práva na těžbu uhlí v Austrálii. Potvrzen je jeho zájem o další zahraniční akvizice.

Epilog

Dva měsíce po zveřejnění tohoto textu podepisuje Pavel Tykač kupní smlouvu s dosavadním vlastníkem SK Slavia Praha - fotbal, a.s. s čínskou společností CITIC Europe Holdings. Stává se tak v okamžiku, kdy je Pavel Tykač ve vrcholné formě a v okamžiku, kdy klub funguje na zdravých základech. Moc toho k této akvizici neřekne. Prohlásí, že koupě klubu je pro něj závazkem, a že rád přispěje k jeho dalšímu rozvoji. Následně vysloví naději, že na jeho práci v budoucnosti naváží jeho děti. Poprvé po dlouhé době, klub v zimním přestupovém okně, do doby vzniku tohoto článku, neuvolní žádného z hráčů. Fanouškům Slavie nezbývá než věřit, že Pavel Tykač svá slova naplní, a že dokáže svůj vztah k Ráji předat i nastupující generaci svých potomků.

Zdroje:

Forbes. Bible kapitalisty. 10/2020. ISSN: 1805-059X

Forbes. Dospiva. 10/2023. ISSN: 1805-059X

Forbes. Impéria Česka. 10/2022. ISSN: 1805-059X

Forbes. New Money. 10/2021. ISSN: 1805-059X

Forbes. Speciální edice. Nejbohatší lidé světa. 2019. ISSN: 2570-4877

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz