Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neziskovky pomáhají, tam kde veřejná správa selhává, třeba čištěním břehů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Vrzáček

Část odpadu posbíraného dobrovolníky na pravém břehu Vltavy v blízkosti zoologické zahrady v pražské Tróji.

Mnozí politici nemohou přijít neziskovkám na jméno. Jenže bez jejich práce by zkolaboval sociální systém a společenský život by byl mnohem fádnější. Neziskovky nejsou nepřítelem demokracie.

Článek

Víkendové počasí zvalo ven. Brněnský spolek Ukliďme Česko, tedy nezisková organizace, pořádal úklidové akce po celé ČR založené na dobrovolnické práci v sobotu 6. dubna. Já jsem se s dcerou vydal do pražské Tróji o den později. Svoji dočasnou základnu zde zřídila česká pobočka mezinárodní neziskové organizace Greenpeace, která na svou činnost nečerpá ani korunu z veřejných rozpočtů (Výroční zpráva 2022). Cílem akce bylo vyčistit část pravého vltavského břehu nacházejícího se v blízkosti pražské zoologické zahrady, tedy místa hojně navštěvovaného turisty jak z ČR, tak z celého světa, a současně místa, které protíná velmi rušná povltavská cyklostezka spojující Prahu se saskými Drážďany.

Extrémně horké počasí neodradilo od zapojení se do této akce desítky dobrovolníků všech věkových kategorií, mezi kterými byli jak občané ČR, tak cizinci. Koordinátoři, také dobrovolníci, nás rozdělili do úseků, které bylo potřeba po „zimních“ měsících uklidit. Každý zapojený jedinec dostal pár rukavic a několik plastových pytlů, k dispozici byl i repelent a opalovací krém s vysokým UV faktorem. Počátek dubna je evidentně velmi vhodným obdobím pro organizování podobných aktivit. Pobřežní vegetace ještě není vzrostlá, a tak přístupu k naplavenému, ale i k odhozenému odpadu nic nebrání. Tomu dominují plasty všeho druhu - plastové láhve, polystyren, molitan, igelitové sáčky. Vedle nich se povalují skleněné obaly, rozbité i v kuse, obuv, kusy textilu, různé druhy hraček, elektroodpad často v podobě nabíječek, našli jsme i použité injekční stříkačky. Shromaždiště se rychle plnilo naditými pytli a břehu se postupně vracel jeho přírodní ráz. Jen samotná procházka po něm po třech hodinách společných prací byla všem zapojeným dostatečnou odměnou. Tolik potřebné občerstvení nabízely jedinečné trojské podniky - Kolárna a také fantastické bistro Karel nacházející se v areálu Trojského zámku. My jsme si s dcerou kromě společně stráveného času dopřáli ještě návštěvu stále se vylepšující ZOO.

Po návratu domů jsem si zapnul rádio, ve kterém slovenští politici komentovali výsledek prezidentských voleb. Ti, kteří stáli na vítězné straně, zdůrazňovali, že se novému prezidentovi podařilo, mimo jiné, porazit i samozvané nepřátelské neziskovky (exprezident Václav Klaus v této souvislosti zmínil Aspen Institut). Položil jsem si v souvislosti s prožitým dnem jednoduchou otázku: „Proč břehy Vltavy nečistí jejich správce, tedy Povodí Vltavy?“ Podíval jsem se do Aktualit na webu tohoto státního podniku. O tom, že by pořádal nějakou úklidovou akci, jsem zde nenašel žádnou zmínku, což samozřejmě neznamená, že tomu tak nebylo, nebo v budoucnosti nebude. Představa, že by se sběru odpadu na březích našich řek věnoval nějaký komerční subjekt je úsměvná. Závěr z tohoto rychlého průzkumu je jednoduchý. Nebudou-li v ČR působit neziskovky, které dokáží aktivizovat dobrovolníky k společensky prospěšným aktivitám, budeme muset, minimálně nepořádek kolem našich řek, přijmout jako žitou realitu. Opravdu politici věří tomu, že bez činnosti neziskovek bude náš život lepší?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz