Hlavní obsah
Aktuální dění

Praha,Vltava, jak se to v CAMP rýmuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Vrzáček

V Centru architektury a plánování města (CAMP) začala 22. září výstava, která představuje 25 nových stavebních projektů, které ještě více propojí jednotlivé městské části s jejich vodními toky.

Chcete-li vidět, jak bude vypadat Praha budoucnosti, tak si rozhodně nenechte ujít právě otevřenou výstavu v Centru architektury a plánování města. Její vzkaz je prostý: „Máme se na co těšit!“

Článek

Každý milovník povltavských cyklostezek ví, jak nesourodou podobu v současné době mají, a jak daleko jim i jejich okolí ještě chybí k dokonalosti. Dobrou zprávou je, že břehy řeky a s nimi i stav po nich vedoucích cest a cyklostezek, čekají proměny. Budou zásadní a bude jich opravdu hodně.

Začněme však popořadě, pěkně od jihu. Celkovou revitalizací projde soutok Berounky a Vltavy. Dnešní neutěšená periferie se promění v krajinářský skvost, který bude lákat Pražáky a Středočechy k aktivnímu prožití volného času. Každý, kdo si pamatuje povodně z roku 2002 ví, že se jedná o záplavové území, které i v budoucnosti zůstane ohroženo velkou vodou. Té však nebude klást zásadní překážky a po jejím opadnutí jej pak bude snadné uvést do původního stavu.

Posuneme-li se dál po proudu, narazíme na pravém břehu na areál bývalých branických Ledáren pocházející ze začátku 20. století. Jeho aktuální stav je žalostný. Nicméně management Music baru Lucerna každoročně dokazuje, že je možné okolí tohoto místa oživit a přivést do něj četné množství hudebních fanoušků. Dvorecký most již Metrostav začal stavět a všichni kolemjdoucí tak za Žlutými lázněmi mohou již dnes pozorovat, jak jde jeho zaměstnancům práce od ruky. Začátkem roku 2025 po mostě přejdeme, přejedeme na kole, nebo se po něm svezeme tramvají na druhý břeh Vltavy.

Úpravy se dočká i pravý vltavský přítok, kterým je v naší hymně opěvovaný Botič. Potenciál skrytý v jeho okolí je obrovský a na jeho zúročení se tak mohou těšit zejména obyvatelé Prahy 4 a 10. Levobřežní změny se budou týkat tzv. Šemíkova břehu, malebného Motolského údolí a území, které lze vymezit mostem Legií, Újezdem a Vítěznou ulicí. Novou dominantou Prahy a zaručeným turistickým magnetem se pak stane Vltavská filharmonie, která vyroste nedaleko od stanice metra téhož jména.

Úpravou projde Křižovnická ulice, Smetanovo a Masarykovo nábřeží. Štvanický ostrov se nám stal v létě dostupnějším díky lávce s roztomilým názvem HolKa. Změny se dotknou i jej a zcela jistě na něj přilákají i ty, kteří k jeho návštěvě zatím nenašli dostatečně pádný důvod. Tolik potřebné úpravy se dočká také architektonicky cenný Libeňský most. V severní části pak oba vltavské břehy propojí lanová dráha spojující levobřežní Podbabu s Trójou a Bohnicemi.

O budoucí podobě Rohanského a Libeňského ostrova rozhodl mezinárodní soutěžní dialog, kterého se účastnili vybraní domácí a zahraniční architekti. I v případě těchto dvou ostrovů se jedná o záplavová území, na kterých se musí při povodni počítat s rozlitím velké vody. Mimo povodně však bude nabízet prostor pro aktivní odpočinek v krajinářsky vysoce estetickém prostředí a zcela jistě se také stane vyhledávaným místem pro trávení volného času.

Toť výčet alespoň těch největších a nejatraktivnějších projektů. Výstava, která o nich v CAMP informuje, přehledným způsobem popisuje blízkou budoucnost hlavního města. Je dobrou zprávou o tom, že se Praha vyvíjí řízeným a promyšleným způsobem. Podává svědectví o tom, že se město chce propojit v jeden celek se svými vodními toky. Chce s nimi navázat přetržený dialog a svým obyvatelům i návštěvníkům tak nabídnout novou kvalitu veřejného prostoru. Prostoru, kterého se nám aktuálně nedostává, a po kterém, někteří vědomě, jiní podvědomě, proto tolik toužíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz