Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se nebát volit opozici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

volby

Nejste rozhodnuti? Článek píši pro všechny, co nejsou spokojeni se současným vývojem, ale neví, čím přispět ke zlepšení.

Článek

Článek, co píši, není určen těm, kteří už ví, koho volit. Budou volit strany 5k, nebo ANO. To neznamená, že by mi vadila jakákoli jejich kritika a argumenty v diskuzi, naopak.

Píši jej pro všechny, co nejsou spokojeni se současným vývojem, ale neví, čím přispět ke zlepšení.

Je možná zbytečné řešit, proč spokojeni nejsou, ale napíšu alespoň, jak to vidím já. Po covidu, válce na Ukrajině, inflaci a energetické krizi se situace v Česku nezlepšuje.

Státní dluh roste. HDP stagnuje, firmám se nedaří, došlo ke ztrátě úspor, díky inflaci 25 % přibývá rodin v dluhové spirále, porodnost je na historickém minimu, výhled do důchodu je tristní, zdravotnictví, školství jsou v krizi. Hrozí stávky policistů, záchranářů, lékařů, zemědělců, učitelů i státních zaměstnanců. Je zoufalý nedostatek bytů pro mladé rodiny, chybí školky, hypotéky jsou předražené. Nepovedená digitalizace ve stavebnictví výstavbu spíše zbrzdí. Společnost je rozdělená.

Ne vše lze současné vládě vyčítat, globální oteplování a utopie EU s názvem Green Deal, agresi Ruska a migraci Ukrajinců, hrozbu jaderné apokalypsy nekonečné války. Eskalaci zbrojení. Migraci uprchlíků z jižních států v bídě. Krizi v Gaze. Snad ale bylo možné se k tomu postavit jinak, méně škodlivě pro nás.

Současně vládě zbývá více jak rok ukázat, že co dělala a dělat bude, mělo smysl. Zadlužila budoucí vlády dopředu závazky na výzbroj ze zahraničí, místo, aby vybudovala funkční armádu s efektivní obrannou technikou a zvýšila počet vojáků s lepším výcvikem. Utratila peníze ČEZu, který musí postavit nejen jádro, ale i plynové elektrárny a energetická úložiště pro regulaci sítě přetížené obnovitelnými, ale nestálými zdroji v řádu bilionů Kč.

Je nemožné posoudit, jak by se současná opozice s problémy vyrovnala, ale pravděpodobně jinak, jak ukazuje postup po vítězných volbách do Europarlamentu, kdy se téměř celá opozice připojila k nové frakci Patriotů s jasnými cíli. STOP migraci, válce a Green Dealu.

Vláda Petra Fialy má nyní téměř neomezené možnosti. 3 roky příprav, 108 poslanců, i bez Pirátů většinu v parlamentu, neomezenou podporu senátu, prezidenta a Ústavního soudu. Pokud se jí zadaří, smeknu a budu je volit.

Ale kdo pochybuje, jako já, má jasnou volbu zkusit bez rizika změnu. Jedno koho. Opozičních stran je hodně a určitě se uskupí tak, aby riziko propadu hlasu bylo minimální. Prostě říci NE!

Vypadá to jednoduše, ale téměř jistý výsledek je kontroverzní. Podle současných preferencí pak parlamentní volby vyhraje ANO a pravděpodobně se pro mnohé nepřijatelnému Babišovi podaří sestavit vládu s těsnou podporou parlamentu. Vládu, kterou nebude podporovat senát, prezident a patrně ani Ústavní soud. Veřejná media mu také příliš přát nebudou. Lze očekávat občanské nepokoje. Odstřihne od penězovodů ostatní oligarchy a zcela jistě se probudí i „milion chvilek“. Sponzorů bude dost. To nebude příjemné pro nikoho, ale je v tom naděje, že se politika změní k lepšímu. Rozhodně se více prosadí národní zájmy a EU je bude muset respektovat. Cílem bude rozjet ekonomiku, určitě snížením cen energií, omezením dopadů Green Dealu. Bude i více prostoru pro novou politickou osobnost, třeba právě z malých opozičních stran, která dokáže spojit naši společnost a nalézt cestu z krize.

Proč bez rizika? Právě díky skalním voličům současné vlády. Opozice nebude nikdy, tak ujednocená tématem Antibabiš a pokud se nezadaří nastartovat ekonomický růst a prosperitu, bude snadné vládě vyhlásit nedůvěru. Předčasné volby sice budou drahé, ale ukážou, kdo měl pravdu a třeba, že ta současná vláda bylo jediné rozumné řešení.

Anketa

Koho plánujete volit v parlamentních volbách 2026?
Jednu ze současných vládních stran, nebo jejich koalici.
15,7 %
Hnutí ANO.
42,9 %
Nějakou jinou opoziční stranu.
35,7 %
Zatím nevím, ale patrně půjdu k volbám.
4,3 %
Nikoho.
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz