Hlavní obsah
Lidé a společnost

2. říjen. Den pečujících. Hrdinové, kteří nejsou vždy vidět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Na dnešní den připadá Den pečujících. A proč je jeho symbolem právě chrpa?

Článek

Chrpa je krásná květina, která často roste opomíjená u cest a na loukách. Dostane-li se jim té správné péče na zahradě, stane se z ní překrásná silná květina, která zdobí náš záhon. A stejně je to s pečujícími. Často žijí přehlíženi svým okolím bez podpory. Avšak pokud se jim dostane té správné péče, zesílí a rozkvetou.

Dnešní den patří všem, kteří doma dennodenně pečují o své děti, rodiče, prarodiče, sourozence a další členy rodiny. 2. října totiž slavíme mezinárodní Den pečujících.

Téměř čtvrtina Čechů pomáhá doma svým blízkým, kteří nejsou samostatní a soběstační. Bez nároku na odměnu či podporu a často na úkor vlastního zaměstnání či osobního volna dělají práci, která je pro společnost takřka neviditelná.

Ať už se jedná o formální pečující, kteří se starají denně o druhé a rozhodli se pro tuto těžkou práci jako své povolání – pečovatelky – vám za Ústav sociálních služeb v Praze 4 velmi děkujeme, stavební kameny naší organizace stojí na vás. Anebo rodině, která se o své blízké stará doma – to jsou neformální pečující.

Počet neformálních pečovatelů v České republice se odhaduje přes 300 tisíc. Tato forma bezplatné péče je mimořádně důležitou součástí systému dlouhodobé péče. 70–90 % veškeré sociální a zdravotní dlouhodobé péče je poskytováno rodinnými příslušníky nebo jinými pečujícími. Téměř dvě třetiny dlouhodobé péče je u nás poskytováno ženamive středním nebo raném důchodovém věku, mezi 35 a 64 rokem.

Péče v rodinách je nejčastější formou poskytované sociální péče. Jedním z důvodů je, že se jedná často o určitý tradiční vztah, kdy rodiny po celá staletí zcela přirozeně poskytovaly pomoc svým potřebným členům.

Vysoká náročnost spojená s péčí se často promítá do celého života pečující osoby. Tato činnost znamená zpravidla vysokou emocionální zátěž, nedostatek vlastního času, fyzicky namáhavou činnost, mnohdy i určitou osamělost.

Neformální pečující

Ačkoliv mají neformální pečující nezastupitelnou roli, nejsou za svoji práci, kterou dennodenně vykonávají, a to velmi často v režimu 24/7, doceněni. A to ani finančně, natož společensky. Přitom státu ušetří nemalé finanční prostředky za ústavní, či zdravotní péči. Mnoho neformálních pečujících, jako já, muselo odejít ze svého zaměstnání, aby svým blízkým, v mém případě dítěti, mohli poskytnout odpovídající podporu, pomoc a plně se jim věnovat.

Péče o osobu blízkou se může týkat kohokoliv z nás. Na to nikdy nezapomínejme.

2. říjen, Den pečujících

Den věnovaný všem, kteří neúnavně a s láskou pečují o ty nejzranitelnější mezi námi - rodičům, pracovníkům v sociálních službách, ale i dobrovolníkům.

Díky vám všem za to, že vaše úsilí, trpělivost a obětavost nemá mantinely a hranice. Vaší energií, láskou a časem měníte svět k lepšímu těm, kteří to nejvíce potřebují. Ale nezapomínejte i na sebe. Na váš volný čas, na vaše koníčky, na vaše duševní zdraví. Lehce se to řekne, hůře udělá, ale je to důležité. Věřte mi, vím, o čem mluvím.

Pečující hrdinové nejsou vždy vidět, ale jejich vliv je obrovský. A bez nich by se všechno rozpadlo na milion malých kousíčků, které by šlo jen těžce poskládat opět zpět dohromady.

A tak si alespoň v dnešní den, my, osoby pečující, představme, že máme na hlavě pomyslnou korunu z chrpy, která symbolizuje sílu, péči a oddanost. Korunu z chrpy, která symbolizuje nás, osoby pečující.

Zdroj: https://uss4.cz/2-rijna-je-den-pecujicich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz