Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jste po amputaci a chcete ZTP průkaz? Tak snad máte končetinu uříznutou ve správném místě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Potkala vás v životě nešťastná událost jménem amputace? A chcete si zažádat, naprosto oprávněně, o průkaz pro osoby se zdravotním postižením?

Článek

V případě amputace zní průkaz pro osoby se zdravotním postižením jako naprosto jasná věc. Jde o velký zásah do těla a života člověka, který tento zákrok musel podstoupit.

Divili byste se ale, že to vlastně ve finále není tak jasné a co všechno jsou úřady schopny zamítnout, napsat a odůvodnit.

Není amputace jako amputace

Amputace není těžký handicap. Ano, takovouto větu často slýchají lidé od posudkových lékařů. Tak jistě. Když si dovolíme špetku ironie, tak zajisté není vůbec těžké naučit se fungovat s protézou, starat se o pahýl končetiny, který si musí zvyknout na protézu, časem se mění, formuje, zmenšuje. Není přeci vůbec těžké žít s fantomovými bolestmi, které dokážou opravdu potrápit. Jen si představte, že vás neskutečně svědí, nebo pálí ruka, či noha. Určitě byste se v takovou chvíli podrbali, nebo tak něco, jenže ouha. Tady nemáte co podrbat. Svědí vás totiž něco, co už nemáte. Bolí vás něco, co už nemáte. Asi není potřeba říkat, že je to i velmi psychicky náročné.

No jo, ale vám zůstalo koleno

V únoru 2021 si naše rodina prošla smutnou událostí, kdy můj táta přišel při pracovním úrazu o pravou nohu pod kolenem. Protože se mu úraz nestal v ČR a byl covid, všichni jsme se viděli až o 2,5 měsíce později, kdy se po pobytu v nemocnici, rehabilitacích a ergoterapiích mohl vrátit domů. Po návratu domů jsme zažádali o ZTP průkaz. Jaké bylo naše překvapení, kdy nám bylo oznámeno, že má táta nárok jen na TP průkaz, protože amputace byla provedena pod kolenem, v bérci, a tak se toto bere jako nejnižší stupeň postižení. Kdyby byla ale amputace provedena o pár cm výše, tak už je to jinak. Je to skoro úsměvné, že? Dělit lidi po amputaci podle místa amputace.

A když posudkář nečte, tak je to snad ještě horší

Proti tomuto rozhodnutí jsme samozřejmě podali odvolání a jaké bylo naše překvapení, když přišel nový zdravotní posudek. Nejsem si jistá, jestli je tohle systémová chyba, nedostatečný počet posudkových lékařů a jejich přepracovanost, ale rozhodně by se tohle stávat nemělo.

Foto: Petra

Vyjádření posudkového lékaře k amputaci dolní končetiny v bérci

Takže podle posudkáře má táta špatné obě nohy. Ale stále ne natolik, aby mu byl přiznán ZTP průkaz. A stále jsme nepřišli na to, v čem je problém s tou druhou nohou. Je tedy otázka, jak moc posudkáři vnímají lékařské zprávy, které jim jsou dodávány s žádostmi o průkazy pro osoby s tělesným postižením.

Přitom když se podíváme na zmiňovanou vyhlášku č. 388/2011, přílohu 4 a část 2, najdeme tam jasně napsáno, že ZTP průkaz náleží lidem, kteří mají anatomickou ztrátu dolní končetiny v nártu, nebo bérci. Že ZTP průkaz náleží exteriérovým uživatelům protézy a lidem, kteří mají funkční ztrátu dolní končetiny a opěrné funkce.

Foto: https://www.mpsv.cz/documents/20142/372793/388_2011.pdf/2b22299b-de12-fad1-b22e-505c177a8ab3

Vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí

Podali jsme novou žádost. Velmi jasně jsme argumentovali jejich vlastními paragrafy a vyhláškami. Jak to dopadne? Těžko říct. Ale už jen z principu to nenecháme být. Předpokládám, že nikdo z nás si nevybral život s handicapem dobrovolně a s radostí. Tak proč to takovým lidem ještě stěžovat?

Zdroj: https://www.mpsv.cz/documents/20142/372793/388_2011.pdf/2b22299b-de12-fad1-b22e-505c177a8ab3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz