Hlavní obsah
Zdraví

Onkologický pacient a příspěvek na péči? Často žádný, anebo přijde pozdě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Onkologicky nemocní pacienti mají velmi často problém získat příspěvek na péči. Proč?

Článek

Příspěvek na péči a onkologický pacient

Lidé s onkologickým onemocněním, mají velmi často problém získat příspěvek na péči. Když už ho někteří dostanou, přijde pozdě. Primárně pacienti v terminálním stádiu nemoci jsou velmi často chybně zařazeni do kategorie dočasné léčby, kde se po případných chemoterapiích očekává zlepšení zdravotního stavu, či dokonce snad úplně uzdravení. Což je samozřejmě bohužel naprostá utopie. Onkologicky nemocní obvykle nemají v průběhu léčby na příspěvek na péči nárok, pokud nemají jiné funkční omezení.

Momentálně se starám o svého dědečka, který má terminální stádium IV.B rakoviny plic. Metastáze v centrální nervové soustavě, v kostní dřeni, všude. Zařídili jsme mu paliativní péči, mobilní hospic, protože si přeje zůstat doma a my samozřejmě jeho přání respektujeme. A chápeme. Nicméně podmínka pro poskytování mobilního hospicu je, že s pacientem musí někdo doma být 24/7. Náročné časově, psychicky, fyzicky. Požádali jsme tedy o příspěvek na péči, který byl zamítnut. Dědeček se sice pohybuje, ale už jen po bytě a velmi obtížně, musíme mu hlídat medikaci, připravovat léky, zapínat a vypínat kyslík, doplňovat kyslíkovou bombu, zkrátka mu být neustále po ruce. Ale ani to nestačí k uznání příspěvku na péči.

Lékaři nemají odlišný pohled

Posudkoví lékaři v tomto případě nerozlišují, jestli jde o onkologického pacienta, nebo ne. Zkrátka posuzují stejně. Od 1. ledna 2020 platí metodika posuzování zdravotního stavu u některých onkologických onemocnění.

Většina posudkových lékařů tomu nerozumí. Mají pocit, že se jedná o tu akutní léčbu a smetou spoustu těchto posudků tím, že řeknou: ‚Až dokončíte chemoterapii a váš stav se zlepší, tak nebudete mít tyto obtíže a můžeme pak hodnotit celkový dopad léčby.‘ Jenomže tito lidé budou mít chemoterapii, dokud ji vydrží, anebo až do smrti.
Šárka Slavíková, předsedkyně spolku Amélie, který pomáhá onkologický nemocným

Velmi dlouhá doba na vyřízení příspěvku

Bohužel se velmi často stává to, že když už se příspěvek na péči schválí, tak je to pozdě. Příspěvek se sice vyplatí zpětně od data žádosti, ale není k dispozici v tu nejvíce potřebnou chvíli. Proč tomu tak je? Chybí totiž posudkoví lékaři. Podle zprávy z ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2019 je v posudkové službě 431 lékařů. A průměrný věk posudkového lékaře je 62 let, přičemž je cca 100 lékařů starších 70 let.

Zdroj:

https://www.mpsv.cz/documents/20142/511219/19_03_29_V%C3%BDchodiska+LPS+%282%29.pdf/98fe3fae-9c61-cfdc-52b4-df339ee26074

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/onkologicti-pacienti-terminalni-stadium-posudkovi-lekari-prispevek-na-peci_2002241732_ada

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz