Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doyle z Profesionálů Martin Shaw: po brutálním přepadení měl zničenou tvář. Byl obětí stalkingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Charismatický muž svou roli v seriálu Profesionálové nenáviděl: nikdy se ze škatulky Doyla nevymanil. Během let se změnil, je ale stále okouzlující a vitální. Prožil rušný život, několikrát málem zemřel. Brzy oslaví osmdesáté narozeniny, Martin Shaw.

Článek

Jak se říká, věk se zastavit nedá a Martin Shaw svým způsobem stárne s grácií a elegancí. Ale v srdcích nejen českých diváků zůstane navždy jako vlasatý frajer Raymond Doyle. Agent CI5, výborný střelec a instruktor karate se vznětlivou povahou, kterého musí často zachraňovat a usměrňovat jeho parťák Bodie (Lewis Collins †67).

Nad vycvičenými specialisty, kteří smí používat veškeré prostředky včetně bití a zabíjení, bdí major George Cowley (Gordon Jackson †66) - i tak by se v kostce dal shrnout popis jednoho z nejznámějších britských seriálů. Hlavní hrdinové Bodie a Doyle dobyli obrazovky i československé televize. Kvůli cenzuře ale jen v omezeném počtu dílů - 21 z 57 epizod. Pochopitelně to nebyly díly, v nichž se CI5 střetává s KGB. Až po roce 1989 byl odvysílán seriál komplet.

Nic to však neměnilo na tom, že pánům se líbily zápletky, automobilové honičky, akční děj, který byl ve své době něčím nevídaným. A dámská část bedlivě sledovala oba hlavní protagonisty. A ti se jim pletli. Který je který? Češi si opět poradili - Bodie, B - Bez vlasů. Neboli bez kudrnaté kštice, tak typické pro jeho seriálového souputníka. Kultovní role však Shawa nesmírně štvala. Byl ve škatulce Doyla a nemohl se z ní dostat.

Foto: Martin Shaw Official Facebook

Martin Shaw starší…

Martin Shaw je vegetarián, abstinent, milovník zvířat. Kromě více než sedmi desítek rolí namluvil mnoho audioknih, včetně Tolkienova Hobbita, uváděl dokumentární filmy, komentoval filmy i reklamy. Jeho největším koníčkem je letectví. Vlastní pilotní licenci a dvouplošník Boeing Stearman, se kterým pravidelně soutěží. Miluje koně, sám má několik jezdeckých zvířat, pokud zrovna nelétá, jezdí na koni.

Potkala ho řada osudových věcí, z nichž některé mohly skončit fatálně. Při loupežném přepadení během svého bouřlivého mládí byl málem ubit, odnesla to jeho tvář, kterou má doslova napůl plastovou.

„Já nejsem jen Doyle!“ Martin Shaw.

Foto: Martin Shaw Official Facebook

Bouřlivák

Miluji rvačky, chlast a holky. A taky Shakespeara!

Inženýr Frank Shaw a profesionální tanečnice Josephine Eastwood 21. ledna 1945 přivítali na svět druhého potomka, syna Martina. V jeho rodném Birminghamu, kde matka vedla kurs společenských tanců, ale s bratrem Jamesem (Jemem), dnes úspěšným spisovatelem, Martin nezůstal. Vyrůstali v Alleyne Grove a Sutton Coldfield, kam se rodina různě stěhovala za prací. Oba rodiče byli vášniví ochotníci. Martin Shaw stál na jevišti už ve třech letech. A už od dětství propadl dílům Williama Shakespeara.

V osmi letech byl schopen odrecitovat zpaměti snad všechny jeho hry. I když je sice jeho láska k literatuře chvályhodná, méně chvályhodné bylo jeho dospívání - jedním slovem bouřlivé. Základní škola ho nebavila, brzy proslul jako největší sígr v celém vzdělávacím ústavu. Velice pohledný, tak trochu zasněný, jenže velký rváč. A lamač dívčích srdcí, to hlavně. Střední školou proplul s nevalným prospěchem, ale s pověstí skutečného srdcerváče, a tak trochu mladistvého výtržníka. Po maturitě nevěděl, čím se bude živit, zkoušel to jako obchodník, ale s nevalným úspěchem. Raději ochotničil.

A jelikož byl skutečně velice talentovaný herec, získal stipendium na proslavené LAMDA (London Academy of Music and Dramatic Art), kde způsobil naprosté pozdvižení - s něčím takovým se tam ještě nesetkali. V jednu chvíli naprosto exceloval na jevišti, sotva hra skončila, převlékl se do kožené bundy a rozervaných džínů a vyrazil na tah Londýnem. Životosprávu měl v té době mizernou, sám Martin své herecké začátky okomentoval jen slovy: „Chlast, cigarety, ženy, tráva a bary. A okna, kdy jsem si nic nepamatoval.“

Přes bouřlivý život, který vedl, začal být Martin Shaw úspěšným hercem. A to velmi. Na londýnských divadelních scénách si zahrál třeba ve hrách Ohlédni se v hněvu, nebo Tramvaj do stanice Touha. První televizní role přišla v roce 1967, kdy se dostal do telenovely Coronation Street. Jenže Shaw chtěl být hlavně na divadle. Nakonec se podařilo spojit divadlo s filmem - jako Horatio v televizním Hamletovi zastínil i Richarda Chamberlaina. Následovala spolupráce s Romanem Polanskim, který Shawa obsadil do filmu Macbeth.

Splnil se mu sen, hrál v Shakespearovi a zároveň filmoval. Slibně rozjetou kariéru mu ale přesekl osud, který mu poslal do cesty útočníky, kteří ho málem zabili.

Foto: Databáze knih

Úspěch Profesionálů u nás provázelo i vydávání knížek podle jednotlivých dílů seriálu

Abstinent s jizvou

V roce 1968 se Shaw poprvé oženil - krásná Jill Allen se stala matkou jeho tří potomků. Sophie, LukeJoe jdou ve stopách svých rodičů - Jill byla taktéž herečkou. Nejslavnější z nich je Joe Shaw, kterého můžeme najít v mnoha britských filmech i seriálech. Ale ani pomyslný chomout Shawa neuklidnil. Pořád nadměrně holdoval alkoholu, pořád proháněl dívky, chodil na večírky. V roce 1971 se mu však přihodila věc, která herce naprosto změnila. Naprosto, od základu. Možná se říká, že lidé se nemění, v případě Shawa se tak stalo. Hotové „obrácení Ferdyše Pištory,“ přeneseno na naše poměry.

Vyrazil totiž s kamarádem na dlouhý, předlouhý tah. Oba muži byli úplně opilí. A když se potáceli z jednoho baru do druhého, vyhlédla si je skupinka mladistvých výtržníků. To by ještě nebylo nic tak fatálního. Když však Shaw zjistil, že chtějí jeho peněženku, začal dle výpovědi dalšího účastníka, onoho kamaráda, který pak utekl a nechal ho tam, machrovat. „Víte, kdo já jsem?“ a podobné věty, však to známe. Ve své opilecké pýše se hodlal s nyní již docela rozzuřenými lupiči prát.

Foto: Sphere/Creative Commons Attribution - 2,0 generic

Profesionálovéééééé, pořád dokola

Skončilo to dost strašně - bušili do něj pěstmi, řetězy, dlažební kostkou. A pak utekli. Krvácejícího Martina našli kolemjdoucí. Byl na pokraji smrti a mimo četných zranění po těle utrpěl frakturu lebky. Navíc se začal dusit, dvakrát téměř zemřel, jednou ještě na ulici, podruhé v sanitce. Po stabilizování životních funkcí byl svěřen do péče plastických chirurgů, protože nejvíc celé přepadení odnesla jeho tvář. Měl ji doslova na hadry.

Vymlácené téměř všechny zuby, zlomenou čelist, řezné rány, ale nejvíce to odnesla pravá lícní kost, která byla roztříštěná. Nedala se spravit, musel mu být voperován plastový implantát. Jizva na tváři je velice patrná, taková prohlubeň. Z osudné noci si vůbec nic nepamatuje, nicméně neblahá zkušenost ho přiměla stát se zapřisáhlým abstinentem. Ze dne na den přestal pít, vymetat bary, viděl v tom znamení shůry.

Začal se zajímat o náboženství, pořád filosofoval, proč se mu to stalo, boží mlýny a tak dále… Nakonec objevil východní náboženství - stal se stoupencem Charana Singha a praktikuje Sant Mat. Charakterový veletoč jakoby předznamenával další osudovou věc - co jiného, než Profesionály.

Foto: Glynis Barber Official Facebook

Glynis Barber dává na sociální sítě fotky se Shawem. Prý ale spolu nic neměli :-)

Nelíbí se mi, nechci ho hrát, nenávidím ho!

Seriál Profesionálové mu převrátil život naruby. Jednak mu přinesl mezinárodní slávu, ale také doživotní škatulku Raye Doyla, ze které se marně snažil vymanit. Do seriálu byli původně vybráni úplně jiní herci, jenže Shaw se zalíbil producentovi v seriálu New Avengers, kde Martin hrál roli syna, který chce pomstít vraždu svého otce. A ta se mu povedla natolik, že byl celý připravovaný projekt kvůli němu přeobsazen. Jenže Shawovi se role Doyla nelíbila. Dokonce si myslel, že seriál nepřežije ani první řadu.

Jak už byl zcela ovlivněn tím mírumilovným indickým náboženstvím, vadilo mu násilí a přehnaný důraz na akci. Také pořád brblal, že je charakterní herec velkých rolí, ne žádný panák, který je navíc brutální.

Bláhově jsem podepsal smlouvu, o které jsem si myslel, že mě z ní pustí. Je to jen moje chyba. Myslel jsem si, že budu moci milostivě říct: Děkuji vám mnohokrát, ale tohle není pro mě. Byla to životní epizoda, která začala a skončila. Všechny antipatie už naštěstí zmizely.
Martin Shaw

Jenže podepsal smlouvu, ze které se nemohl vyvázat. Tak se rozhodl, že zkusí Doyla zahrát co nejlépe, prostě takové to „když už, tak už…“. Navíc absolutně nevycházel s Lewisem Collinsem, který hrál Bodieho. Neměli se rádi, vůbec spolu nemluvili, dělali si naschvály. Navíc natáčení seriálu muselo být na půl roku přerušeno. Lewis Collins si totiž zlomil kotník při seskoku padákem, přestože měl ve smlouvě zakázané adrenalinové aktivity, což mu Shaw neustále vyčítal, znamenalo to pro něj další čekání. Čtyřleté období natáčení kriminálního hitu od roku 1977 do roku 1981 se neobešlo bez trhlin a nepříjemností.

Foto: Geront/Creative Commons Attribution - 2,0 generic

Legendární trojice

Popularita jeho postavy Doyla rostla stejně jako jeho nechuť pro natáčení. Navíc se domníval, že filmaři záměrně časovali natáčení tak, aby nemohl vzít lepší role, a zničili mu kariéru. Všechno bylo prostě špatně, ale ve výsledku to nikterak není poznat - naopak, vzájemné špičkování obou hlavních hrdinů bylo o to víc autentické. Později se s kolegou Lewisem smířili, chodili spolu na večeře a stali se přáteli. Prsty v tom prý měly hlavně jejich manželky, které se na to nemohly dívat.

Zajímavostí je, že v jedné z epizod Bodie a Doyle naháněli teroristu, kterého ztvárnil David Suchet, tedy představitel Hercula Poirota. Martin Shaw hrál později zamilovaného starého herce právě v příbězích slavného detektiva, kde ho pro změnu nachytal Suchet. Díl Poirota se jmenoval Tragédie o třech jednáních.

Profesionálové mu však způsobují potíže i dnes. Dokonce se dostal do sporu kvůli platbám za reprízy seriálu. Rozepře skončila až u soudu, který Martin vyhrál. Nicméně tisk ho posléze označil za náfuku, který si jen myslí, že je seriózní herec. Hořká tečka nad celosvětově úspěšným seriálem, který na první pohled vypadá jako báječná souhra celého štábu. Bylo tomu přesně naopak a Martin Shaw skutečně za náfuku byl, to si můžeme přiznat.

Foto: Databáze knih

Knihy se svého času těšily velké popularitě

Kolaps, stalkerka a rozvody

Martin Shaw se od osmdesátých let začal vyhýbat televizi a filmům. Nálepky Raye Doyla se nemohl za žádnou cenu zbavit. Působil na divadle, kde sbíral jeden úspěch za druhým. Jedna z nejvýznamnějších rolí, do které dal doslova všechno, byl jeho Elvis Presley ve hře Ale You Lonesome Tonight. Bylo to tak vyčerpávající, že zkolaboval, protože fyzicky náročná role ho stála třeba tři kilogramy za jedno představení.

Měl namále, jednou byl vysílený tak, že nebýt rychle přivolané pomoci, možná by zemřel - skončil v nemocnici na kapačkách, byl tak vyčerpaný, že mu hrozil minerálový rozvrat. Také se mu změnil hlas - vykřičel si ho, od té doby ho má znatelně níže položený.

Objevil se ale i v televizi, což si předtím zakázal, například v seriálu Robin Hood, Cranford či Soudce John Deed. Krásnou roli měl v televizní adaptaci Psa Baskervilského po boku Glynis Barber, známé seržantky Makepeaceové. Dostal také příležitost v seriálu Inspektor George Gently, který se vysílá i u nás a kde se Martin Shaw našel. A také se rozvedl a znovu oženil. Druhou manželkou byla Maggie Mansfield, kterou si vzal v roce 1985. O soukromí Martin Shaw nemluví, takže důvody k rozvodu nikdy nezveřejnil.

Foto: JonTay98/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Čas nikoho příliš nešetří…

A nechal i Maggie - po rozvodu byl dlouho sám, až v roce 1996 potkal Vicky Kimm, kterou si vzal. A zase se rozvedl. Jeho kariéru provázel houf přítelkyň, některé veřejné, některé utajené. Zapřisáhlý abstinent, vegetarián a nekuřák přestal chodit na večírky, ale žen měl pořád mnoho. A také jednu, která ho málem připravila o život.

Řeč je o neblaze proslavené stalkerce slavných, která byla v Anglii už takovým zoufalým pojmem. Sandra Price, psychicky narušená žena, si vybírala bohaté a slavné muže, které pronásledovala způsobem nevídaným. Nejprve si vybrala Russela Hartyho, což byl populární moderátor. Byla schopná sedět osm hodin v kuse před jeho domem. Harty však zemřel. Sandra nelenila a našla si novou oběť - Martina Shawa. Měl ji v patách pět dlouhých let.

Foto: JonTay98/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Martin Shaw v roce 2020

Zprvu nedělala nic, jen za ním chodila, nebo seděla před domem. Pak ho začala bombardovat maily, dopisy, psala zamilované vzkazy na dveře jeho domu. Dokonce se přestěhovala do místa jeho bydliště v Hinghamu v severním Yorkshire, hodiny trávila pozorováním jeho domu. „Byla divná,“ podotkl v rozhovoru pro Daily Mirror Shaw. Několikrát to řešila policie, ale Sandra Price vlastně nic nedělala, vždy se snažila, aby její pronásledování nepřekročilo mez zákona. Jenže pak se začal Martin Shaw objevovat s přítelkyní.

To ji rozzuřilo k nepříčetnosti a doslova se zbláznila. Začala napadat Martina i jeho partnerku Karen Da'Silva, policisté ji vždy zadrželi, aby byla propuštěná a začala znova. Rozbila mu auto, propíchala gumy, Martin se málem zabil, když mu na chodník před domem rozlila nějaký olej. A vrchol všeho bylo, když na Karen spáchala hotový atentát - nejprve jí do schránky nalila benzín, jako takové malé varování.

Jenže Karen a Martin spolu byli dál, tak Sandra byt jeho přítelkyně prostě zapálila. Vchodové dveře shořely, požár byl uhašený a Price skončila v blázinci. Prý je již na svobodě, ale dala si pokoj.

Uslyšel jsem svou narážku a říkal jsem si, že je divné, že se nemohu pohnout, ani promluvit. Bylo to opravdu děsivé. Pak jsem se skácel. Když přijela sanitka, doktor po mně chtěl, abych se na něj usmál. Došlo mi, že kontroluje, jestli nemám mrtvici.
Martin Shaw o svém kolapsu

Shawovi šlo o krk ještě jednou - na jeho milovaném divadle. 18. srpna 2010 na jevišti v Severn ve Shrewsbury měl najednou pocit, že tuhne a nemůže ze sebe vydat ani hlásek. Pak se zhroutil. Během pár minut přijeli záchranáři a první diagnóza zněla – mrtvice. Po dalším vyšetření vyšlo najevo, že jeho kolaps způsobil virus. Navíc se k tomu přidala zlomenina žeber, se kterou normálně hrál, i když ho to bolelo a bral antibiotika. Martin Shaw tohle vše podcenil a málem to dopadlo fatálně.

Foto: Dana Sibera/Creative Commons Attributio - share alike 2,0

Martin Shaw

Jednou se nechal slyšet, že by rád zemřel na jevišti. To se mu může klidně splnit, protože do svých rolí dává skutečně vše. Brzy oslaví osmdesáté narozeniny a pořád hraje, pořád naplno. Sbírá jednu cenu za druhou, angažuje se v charitě proti týrání zvířat a je veřejně činný.

Nálepky kudrnatého agenta jménem Raymond Doyle se však zřejmě nikdy nezbaví. Martin Shaw.

zdroje:

Martin Shaw Official Facebook

Glynis Barber Official Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz