Hlavní obsah
Lidé a společnost

Falešný zpěvák z Kabátů vymámil na ženě přes milion. Naivita podvedené zaskočila i otrlé policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mohlo by se zdát, že lidé vyslyšeli varování policie ohledně internetových podvodníků. Nejnovější případ z Nového Bydžova však překonal snad veškeré možné hranice. Do mladé ženy se zamiloval zpěvák z Kabátu. Samozřejmě falešný. A obral ji o všechno.

Článek

Policie na svých stránkách vždy velice důrazně varovala a varuje před podvodníky na sociálních sítích a internetu. Tito lidé v tom umí chodit, ví, kde zaťukat na city, jak okouzlit, jak vymámit peníze pod vidinou velké lásky nebo záruky nějakého lehce nabytého majetku. Případy s falešným lékařem, americkým hercem, válečným hrdinou, kteří vždy dotyčnou ženu okouzlí a pak z ní vylákají pod sprškou různých (neuvěřitelných) záminek životní úspory, jsou již notoricky známé.

Tyto případy se samozřejmě netýkají jen žen - o nevěstách z Ruska by mohla vyprávět také řada pánů. Nebo dnes již notně zprofanované a známé maily od nigerijských princů. Zdálo by se tedy, že lidé tato varování vidí, slyší, dávají si pozor. Policie nedávno glosovala, že počet podvedených klesl. Přičítala to hlavně velké mediální pozornosti, které se těmto případům vždy dostane.

A bohužel - velké procento poškozených se na zástupce zákona nikdy neobrátí ze strachu z ostudy a pomluvy. Případ z Nového Bydžova však překonal snad vše, co poměrně ostřílení policisté v této oblasti zažili. V hlavní roli byl totiž falešný frontman skupiny Kabát.

O víkendu přišla na obvodní oddělení policie v Novém Bydžově mladá žena. Uvedla, že se zřejmě stala obětí podvodu. Když s ní muži zákona začali sepisovat protokol, najevo vycházely okolnosti, které v soudném člověku vyvolají minimálně nevěřícně zdvižené obočí. Policisté brzy zjistili, že mají co do činění s další podvedenou ženou, která naletěla své osudové lásce a nechala se připravit o životní úspory. A co víc - zadlužila se.

Pětadvacetiletá mladá žena se na sociálních sítích seznámila s frontmanem slavné skupiny Kabát. Usoudila, že jeho profil je pravý, měl tam fotografie, komentáře. Jelikož skupina patří mezi její oblíbené, zkusila zpěvákovi napsat zprávu. Na to falešný rocker čekal. Ženě začal psát, lichotit, že její fotky jsou krásné, jak to ti falešní podvodníci prostě umí. Láskychtivý zpěvák ženě namluvil, že mu to dlouhodobě neklape, hledá životní lásku a postupem doby na ženě vymámil také telefonní číslo, které mu s radostí dala.

Poté si „pár“ začal psát SMS. A od slov pro drzého vykuka nebylo daleko k činům. Nabídl zamilované ženě osobní setkání. Mluvčí hradecké policie Iva Kormošová k tomu dodává: „Žena ve výpovědi uvedla, že se přes sociální sítě seznámila s českým rockovým zpěvákem skupiny Kabát, který jí po pár vyměněných textových zprávách slíbil osobní setkání,“

Na to rocková fanynka čekala. Ve vidině, kterak se sejde se známou osobností, radostně souhlasila. Muži svěřila, že se do něj zamilovala. Falešný rocker ženu zahrnul přívalem láskyplných SMS, ve kterých jí tvrdil, že i ona je jeho životní láskou. Že se mockrát zklamal, ale nyní vidí jen ji. Osobní setkání mělo - jak jinak - jeden háček. Rocker ženu požádal, aby mu zaplatila dovolenou. Že prý si potřebuje odpočinout od davů fanynek, které ho pronásledují. Je to neuvěřitelné, ale mladá žena peníze poslala. A to nebylo zdaleka vše. Policejní mluvčí pokračuje: „Žena však nejprve musela uhradit jeho dovolenou. A musela mu zaplatit i zpáteční letenku.“

Následovala těžko uvěřitelná věc. Zamilovaný „zpěvák“ z ženy mámil další a další peníze. A ona platila. Na drobnosti, na zálohu na stavbu vysněného domu, taková ta podvodnická klasika. Namluvil jí, že je jeho největší láskou, nasliboval div ne sňatek. A aby mu jeho vyvolená věřila, zaslal jí balíček. V něm měly být jeho osobní věci, oblečení, zkrátka aby měla něco „jeho“, než se osobně setkají. A to nebylo zdaleka vše! Balík měl obsahovat též dárky pro budoucí novomanželku, peníze na hotovosti, zlato.

Podvodník mladou ženu doslova srazil na kolena cifrou, na kterou onen balíček ocenil - osmnáct milionů korun! Jenže samozřejmě, obdržení balíčku nadšenou a zamilovanou budoucí mladou paní mělo něco stát. Poplatky. Na které údajný rocker evidentně neměl. A jaké poplatky to měly být, to své vyvolené také nesdělil. Zkrátka poplatky. A měla je platit ona. A také to udělala.

„Peníze žena vkládala na základě zaslaných QR kódů do bitcoinmatu. Když své úspory vyčerpala, vzala si několik úvěrů. Během zhruba dvou a půl měsíců trvání své „známosti“ vložila do bitcoinmatu téměř 1,3 milionu korun,“ končí policejní mluvčí Iva Kormošová. Když se slečna zadlužila až po uši a vyčerpala všechny své finanční možnosti a rezervy, zamilovaný zpěvák si smazal profil a telefonní číslo bylo z jednorázové karty, kterou evidentně zahodil.

Po týdnu čekání ženě pomalu docházelo, že se stala obětí podvodu. Že to nebyl skutečný oblíbený rocker, ale fikaný manipulátor.

Ovšem, naivita ženy byla neuvěřitelná. Bylo zveřejněno další varování: „Opětovně důrazně apelujeme na občany: Neposílejte nikomu neznámému peníze. Nikdy nevíte, s kým komunikujete. Kdokoliv se na sociálních sítích může vydávat za kohokoliv! Varujte své známé a příbuzné, aby se této věci dostalo široké medializaci!“

Policie také uvedla pár případů z nedávné doby, kdy se podvodníci vydávali za známé osobnosti. V Třinci žena zaslala „známému zpěvákovi“ padesát tisíc korun, aby mohl „pracovat na písničkách“. Samozřejmě se jednalo o podvod. Stejně jako případ dvaačtyřicetileté ženy z Brandýsa nad Labem, který je skutečně „na hlavu“ - ta domnělému herci Keanu Reevesovi poslala úctyhodnou sumu půl milionu korun.

Je to doslova nekonečný koloběh. Otázka je, jak na tohle vůbec může někdo naletět. Evidentně může. A dokonce se může i zcela existenčně zničit. A to vše jen díky pár sladkým slovům od někoho, kdo se vydává za slavnou osobnost. Už jen tohle samo o sobě by mělo být varující. Evidentně není.

A jak dodávají sami policisté - nikdy se to nezastaví, protože lidská naivita nezná mezí. Prevence je jen jedna - nikdy nikomu neposílat peníze. Někdy jsou však všechna varování naprosto zbytečná.

zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz