Hlavní obsah
Lidé a společnost

Harry ze Sedmi statečných: Brad Dexter pocházel z Bosny, miloval ženy a zachránil život Sinatrovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Jeden ze sedmi pistolníků ve slavném filmu se jmenoval Harry Luck. A málokdo si ho vybaví. Zůstal doslova a do písmene ve stínu svých šesti slavných kolegů. Vysoký, šlachovitý a horkokrevný muž ale hrdinou byl - v osobním životě. Brad Dexter.

Článek
Já jsem ten poslední ze Sedmi statečných. Ten, kterého nikdo nepamatuje. Jo, ten, co taky umře. Zkrátka ten úplně poslední, tak to jsem já. Jak jsem se jmenoval? Tak to už si děláte legraci, ne? Vyjmenujte je - správně, máte to správně, jeden vám tam ale chybí. Že nechybí. Hm… (povzdech, smích, rezignované mávnutí rukou) Harry! Harry Luck! Ale to je jedno!
Brad Dexter, rozhovor pro Los Angeles Times

Jak řekl sám Brad Dexter, jeho role ve slavném westernu byla skutečně polozapomenutá. Na rozdíl od ostatních herců, kteří zachraňovali mexickou vesnici před nájezdy chtivého Calvery, se nestal hvězdou. Robert Vaughn byl z toho nesmírně rozčílený, měl Brada moc rád a přišlo mu to jako hrozné bezpráví. Dokonce po jeho smrti natočil video, ve kterém docela emotivně žádal lidi, aby na Brada vzpomínali. Zmiňuje v něm, jaký to byl skvělý muž, čestný a odvážný přítel, který měl i velice pestrý soukromý život. To skutečně měl. Byl hrdina. A nejen to.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0

Harry Luck

Brad Dexter byl velice pohledný, přátelský a okouzlující muž, jehož charisma bylo umocněno temperamentem, který zdědil po svých předcích. Miloval ženy, dobré jídlo, sex a peníze. A měl takovou odvahu, že by strčil do kapsy leckterého pistolníka z filmu.

Jaký byl život Brada Dextera?

Foto: Rick Cooper/Creative Commons Attribution 2.0

Horký Goldfield v Nevadě se stal domovem rodiny Šošo

Balkánec v Los Angeles aneb „Hej Soso, jak to mluvíš?“

Horký pouštní stát Nevada se stal domovem dvou emigrantů z Bosny a Hercegoviny. Marko Tomo Šošo a Ljubica Samardzič utekli do „země zaslíbené“ ještě jako nesezdaní snoubenci. V Bosně a Hercegovině měl Marko Tomo malér, který se týkal jeho temperamentní povahy (dal pěstí „kápovi“ nějakého Bosniackého gangu), takže sbalil Ljubicu a připluli do USA. V nevadském Goldfieldu se vzali a „poameričtili“ si jména - z Šošo se stal Soso, Ljubica si vzala pro změnu nové křestní jméno Violet. Do tohoto galimatyáše zmatení jmen a jazyků (doma důsledně mluvili pouze srbsky) se narodili tři synové.

Jako druhý v pořadí byl Boris Milanovič Soso, který si říkal Boris Michel, později Brad Dexter. A neuměl ani slovo anglicky. Jen nějaké základy, ale přísní rodiče prostě mluvili svou mateřštinou - a přes to nejel vlak. Marko Tomo navíc nešel pro ránu daleko, syny neustále „rovnal do latě“, jaký div, že byl Brad ve škole terčem posměchu a šikany. Tak se kousl a anglicky se naučil. A také si brzy zjednal respekt. Lekce jeho otce v „rovnání do latě“ ho přivedly k boxu. Štíhlý, mrštný a silný boxer už nebyl otloukánkem, naopak. Sám vedl oddíl boxu. Jak vyrůstal, začaly se kolem Brada rojit houfy žen. Byl skutečně velice hezký - havraní vlasy, tmavší pleť a zářivě modré oči, tělo „samý sval a šlacha“, obdivné povzdechy ho pronásledovaly na každém kroku. A Dexter by byl vůl, aby toho nevyužil (jeho slova).

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Mladičký Brad Dexter v Heldoradu

Takže brzy získal pověst hotového lamače dívčích srdcí. „Já ten sex miluju,“ zubil se jednou při otázce na jeho milostný život. A miloval mimo sexu herectví. Rodině totiž nesvědčilo nevadské podnebí, tak zvedli kotvy a odstěhovali se do Los Angeles. Tam Brad Dexter začal hrát. Či spíše byl k tomu přiveden nějakou mladičkou herečkou, která ani neuměla mluvit, byla naprosté kopyto, po neúspěšném konkursu se rozbrečela. Producenta zaujal mladík, který ji utěšoval. Někoho takového potřeboval, tak Dextera oslovil. Ten se nenechal přemlouvat dvakrát.

Sice ještě chodil na střední školu Belmont High School, ale zároveň začal navštěvovat i herecké kurzy. Už v roce 1940 se objevil ve filmu Smrtelná bouře. Také se mihl v pár westernech jako představitel drsných mladíků. Jenže přišel povolávací rozkaz, takže mladý muž musel opustit rozjetou kariéru a narukovat.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Brad Dexter v Macao

Okřídlené vítězství

Brad Dexter se dostal k letectvu, ale do vzduchu se nikdy nepodíval. Zůstal na zemi, seznámil se Karlem Maldenem, což byl herec, který měl také srbské kořeny. Dvojice talentovaných vojáků se zalíbila veliteli, který je pověřil vytvořením nějaké hry, která by „zocelila“ morálku vojáků. Sedli, začali psát a vzniklo z toho představení, které oslavovalo americké bojové jednotky. Hra Winged Victory (Okřídlené vítězství) slavila ohromný úspěch, byl podle ní natočen docela slavný film, a také se po válce dlouho hrála na Broadway. Brad, který stále používal své rodné jméno, si zvolil první pseudonym, Barry Mitchell (Bradem Dexterem se stal až po své roli ve filmu Asfaltová džungle).

Po válce se Brad Dexter vrátil do divadla. Objevil ho také rozhlas. Měl velice zvučný a sytý hlas, který duněl, což přitahovalo posluchače (a zvláště posluchačky). A když byl hlas spojen s vysokým svalnatým krasavcem, bylo obrazně řečeno vymalováno. Dexter měl skutečně našlápnuto na hvězdou kariéru. Měl široká ramena, ostře řezané rysy, začal být stále obsazovanější, i když hrál samé zločince, rváče a násilníky. Jeho milá, přátelská a nekomplikovaná povaha mu zaručila, že ho měli rádi i režiséři - nechoval se nijak nabubřele, vždy byl pokorný, dal si říct, splnil, oč ho žádali.

Foto: Fandom/CC-BY-SA

No jo, já jsem ten, co jsem taky umřel. Harry.

Heldorado, Asfaltová džungle, 99 River Street, Brutální sobota, Macao, Mezi nebem a peklem, Pluj tiše, pluj hluboko, Poslední vlak z Gunn Hillu, to byly filmy PŘED zlomem v jeho kariéře. Který vlastně žádným zlomem nebyl, naopak. Znamenal spíše pád. Obsazení Brada Dextera do slavného westernu Sedm statečných vyvolalo v Hollywoodu značný údiv. A jak bylo zmíněno, diváci si ho prostě občas nepamatují. Řekl pár slov a nechal se zastřelit, to bylo celé, dočteme se v kritikách, které oslavovaly všechny ostatní, jen ne Brada Dextera. Je to škoda. Možná proto, že se nikam necpal, nedělal žádné problémy, nebyl primadonou, tak zapadl? To už se nikdo nedozví.

Pevné přátelství navázal s Robertem Vaughnem, rád ho měl i Yul Brynner, se kterým ještě několikrát hrál. Po slavném westernu natočil pár filmů, jako například Taras Bulba, Johny Cool, Von Ryanův Expres, The Naked Runner, Pouze stateční, Naslepo, Dům z bambusu, Dno láhve, A Gun Is Not a Gentleman. Jeho herecká kariéra zůstala ve stínu těch úspěšnějších. Před kamerou se objevoval do konce 70. let, pak se stáhl do ústraní a pracoval převážně jako producent. Za zmínku stojí i televizní práce Brada Dextera, hlavně seriálová tvorba. „Když jsem přestal hrát, začal jsem žít,“ řekl Brad. Ne, že by předtím nežil. To žil a užíval. A dokonce oživoval! Sinatru! Jak to celé bylo?

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Joo, Frankie, to je kamarád. Nebo není?

„Postarej se mi o děti, já umřu!“ „Mlč už a šlapej vodu!“

Soukromý život Brada Dextera provázel nějakou dobu Frank Sinatra. Stal se jeho nejbližším a nejdůvěrnějším přítelem. Dokud jim do toho nehodila vidle Mia Farrow. Ale jejich přátelství začalo záchranou života. Jak se říká už v Malém princi: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal“, připoutal se i Brad k Frankovi. Nebo spíše naopak. Celý incident se odehrál 10. května 1964 během natáčení filmu z druhé světové války None but the Brave (Pouze stateční).

Lokace byly nádherné, Havaj a ostrov Kauai, ohromné pláže a tyrkysové moře přímo svádělo ke koupání. Volání moře uposlechl i méně zdatný plavec Frank Sinatra. Spolu s manželkou hlavního producenta, která se jmenovala Ruth Koch, musela být u všeho a do všeho „kecala“, se nechala „ukecat“ o pauze mezi záběry na „jedno rychlé smočení, Franku“, což zní velice dvojsmyslně, ovšem šlo opravdu pouze jen o koupání. V tomto případě tedy. O Ruth se totiž šuškalo vše možné.

Foto: IIP Photo Archive/Creative Commons Attribution 2.0

Kauai

Sinatra se převlékl do plavek a ruku v ruce s Ruth vběhli do dosud klidných vod a počali se cachtat. Jenže je překvapila velice silná vlna, která je doslova spláchla na širé moře. Tam neměli nejmenší šanci se ničeho chytit, začal odliv, Ruth i Frank šlapali vodou, ale byli unášeni dál a dál. Volali zoufale o pomoc. A tohle volání zaslechl Brad Dexter, který se v pauze válel u břehu, opaloval se a kouřil. Okamžitě vyskočil a ráznými tempy k trosečníkům doplaval. Tam nastalo pětačtyřicet minut, ve kterých Brad Dexter držel Ruth i Sinatru svými silnými pažemi nad vodou.

Vlnobití mu neumožňovalo je ke břehu nějak dotáhnout, musel tedy zůstat na místě, než přijede nějaká pomoc. A ta nejela. Nikdo si jich ani nevšiml. Muselo to být strašné, ale Brad Dexter skutečně tu bezmála hodinu vydržel. Střídal ruce, Ruth upadla do bezvědomí, takže tu držel kolem pasu, druhou rukou podpíral Sinatru, který už polykal andělíčky.„Prosím, postarejte se o mé děti, pane. Já umřu! Umřu! Je konec!“ blekotal, aby upadl do bezvědomí také.

Brad Dexter měl před sebou volbu doslova Sophiinu - jednoho z nich musel pustit, nebo by se utopil i on sám. Naštěstí, opravdu naštěstí za vteřinu dvanáct připlula k téměř utopeným hercům dvojice surfařů, jeden čapl Ruth, druhý Sinatru a dovezli je ke břehu. Brad se musel z moře dostat sám.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Bradův velký přítel, Srb Karl Malden, ho provázel dlouhá léta

Za vším hledej ženu. A sex. A Marilyn!

Za tuto neuvěřitelnou záchranu (výdrž musel mít tedy ohromující) dostal Dexter medaili Červeného kříže za hrdinství s nasazením vlastního života. A jako závdavek k ní Franka Sinatru, který svého hrdinu začal obsazovat do svých filmů. Jenže po dvou letech se pánové, kteří do té doby bez sebe nedali ani ránu, nepohodli. Cherchez la femme, jak jinak. Tehdy dvacetiletá Mia Farrow vstoupila do života Franka Sinatry, který se naprosto zamiloval a okamžitě si ji hodlal vzít. Brad Dexter to kamarádovi rozmlouval: „Neblbni. Vždyť je mladá. Je o třicet let mladší než ty. Co si myslíš, že na tobě vidí? Slavné jméno, za pár týdnů bude po lásce…“ A to neměl říkat.

Nerad o tom diskutuji. Považoval jsem Franka za jednoho ze svých nejbližších přátel. Teď si ale uvědomuji, že moje záchranné úsilí pravděpodobně zpřetrhalo naše přátelství už tehdy a tam. Zdá se mi, že Sinatra neměl rád být někomu zavázaný. Pravda, přátelství vzniklo, ale nikdy mi ani nepoděkoval. Vše bylo spíše vyhrocené. V té době jsem ten vztah neviděl tak jasně, měl jsem ho moc rád. Jenže on nechtěl být vděčný. Z jeho strany šlo spíše o takové zběsilé pouto. Zachránil jsi mi život? Dobře. Budu s tebou přátelit. A pak přišla ona (Mia) a to byl konec. Iluze o jeho charakteru jsem zcela ztratil. Ukázalo se, že vše bylo jen naoko. A to já nemám zapotřebí, proč také? Takových Sinatrů najdu dva tucty. Ale snad lépe, když nenajdu!
Brad Dexter, pro deník The Times

Frank Sinatra se hluboce urazil, svou milou si vzal a Brad rezignoval. Dotočil projekty, které s ním měl, aby odešel s čistým štítem a nechal se slyšet: „Mě už to herectví pekelně frustruje. Jako herec nemáte nad ničem kontrolu. Ani nad svým osudem. A když do toho přijde žena, zblbne i Sinatra. Já se nemohu smířit s těmi jeho nesmysly, to nemá ze své hlavy, takže dokončím co mám a adieu, Frankie!“

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

První manželka Peggy Lee

Jak řekl, tak udělal. Raději začal produkovat filmy a z obrazovky se stáhl. Dlužno podotknout, že Mia opustila Franka při bouřlivém rozvodu ani ne za rok a půl od veselky. Ale přátelství bylo přerušeno navždy. Brad Dexter měl svůj vlastní soukromý život a neměl zapotřebí řešit bolístky ublíženého Franka Sinatry, který se za svůj výstup v moři spíše styděl, než aby Dexterovi alespoň chlapsky poděkoval.

Hollywood měl i tak o čem drbat, pohledný, veselý, žádaný a okouzlující Brad totiž ženy miloval. Jeho náručí prošly všemožné krasavice tehdejší doby, dokonce i Marilyn Monroe, která se zrovna rozváděla. Joe DiMaggio také nebyl pravou volbou, bouřlivý rozvod snášela špatně a Brad Dexter byl „po ruce“. Prý jí radil, aby se nerozváděla, že Joe je dobrý chlap. „Já vidím ještě lepšího chlapa,“ řekla mu Marilyn a bylo to. Pokud tedy bylo, Brad jako pravý gentleman mlčel. Prý byli velcí přátelé, ale tehdejší Hollywood měl naprosto jasno - spí spolu. Proč by také ne, Brad Dexter byl v té době už volný a „lízal si rány“ z rozvodu, který ho naprosto zdeptal.

Konec něžného pistolníka

V lednu 1953 se totiž oženil se zpěvačkou Peggy Lee. Nádherná dívka ho naprosto uchvátila, o jejich svatbě na zahradě jejího domu psaly prestižní deníky, fotografie nevěsty v netradičních růžových taftových šatech se staly ikonickými. Jenže Peggy byla hloupá. Neustále Brada deptala, žárlila na něj, dělala mu scény, aby ho po osmi měsících zahodila jako zmuchlaný kapesník. Rozvod proběhl hned a Dexter zůstal sám a proklínal ženy. Ne nadlouho, začal si užívat.

Onen zmiňovaný sex, který tolik miloval, začal Brada úplně ovládat. Dlouhou dobu trvalo jeho „užívání si“. Vypadal pořád dobře, ale věk se nedal zastavit, stárnul, výdrž už nebyla jako dříve, tak se rozhodl, že se raději usadí, než něco chytne (jeho slova).

Oženil se až v roce 1971 s Mary Bogdanovič. Mary byla krásná, chytrá a také bohatá. Její otec „podnikal v rybách“ - závod na zpracování tuňáků se během let stal impériem a tatík, který byl takový ten zbohatlý chuďas, chodil ověšen šperky jako nějaký novodobý raper, bylo to až směšné. Směšné, nicméně pan Bogdanovič věděl, co dělá a dceru zabezpečil. Brad Dexter se usadil, šťastné manželství trvalo 23 let, než přišla osudová rána - Mary v roce 1994 náhle zemřela. Brad Dexter byl úplně zdrcený. Zoufale se ploužil po domě, nechtěl nikoho vidět, chtěl i zemřít.

Foto: Fandom/CC-BY-SA

Brad Dexter

Objevila se June Deyer, která se o stárnoucího herce postarala, byla to jeho velká fanynka. Tak si ji vzal. Vyženil syna a dočkal se tří nevlastních vnoučat, která samozřejmě pokládal za vlastní. Nejvíce prý v životě litoval toho, že neměl vlastní děti. I když chtěl, žen měl nepočítaně a rozhodně se nijak při sexu nechránil, nikdy žádná neotěhotněla. Asi byla vina v něm, ale nechtěl to vědět.

Když bylo Dexterovi asi 83 let, začal mít potíže s dýcháním. Lékaři zjistili, že trpí rozedmou plic, která mu znemožnila normální život. Už to bylo jen pomalé umírání. Starala se o něj June, která byla i při posledním výdechu slavného pistolníka a lamače ženských srdcí. Brad Dexter zemřel ve svém milovaném Rancho Mirage v Kalifornii 11. prosince 2002 ve věku 85 let. Pochován je v Desert Memorial Park.

Dlouhý a pěkný život „toho ze Sedmi statečných, kterého nikdo nezná“, hrdiny a milovníka Brada Dextera.

Foto: Graving Queen of the OC - Find a Grave/VV-BY-SA 4,0

...........................................

Zpracováno podle:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz