Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Jsem americký námořník a strašně tě miluji. Pošli peníze.“ Cifra omráčila i zkušené kriminalisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Denně je před nimi varují a denně zmámené ženy posílají neexistujícím americkým vojákům, lékařům, hercům nebo hasičům peníze. Jsou schopny vysát rodinný rozpočet a ještě si napůjčovat. Případ z Plzeňska však šokoval i otrlé vyšetřovatele.

Článek

Skoro každý den se objeví informace o tom, že se na policii obrátila zoufalá žena s tím, že byla podvedena svým milým, kterého však nikdy naživo nespatřila. Seznámili se jak jinak než na sociálních sítích, domnělý rytíř jejího srdce ji okouzlil, psal krásná slovíčka (byť poměrně kostrbatou směsicí „čechoangličtiny“), aby jí poté slavnostně sdělil, že se do ní neskutečně, hluboce, trvale a šíleně zamiloval. Většinou to bývá americký voják, herec, lékař, těžař na vrtné plošině.

Žena se zamiluje též a při spatření fotografie svého milého je zcela okouzlena. Sní o štěstí a lásce s pohledným Američanem, který jí nejprve požádá o ruku a pak o zaslání peněz. Je jedno na co, většinou to bývá na náklady cesty za ní do Česka, na uhrazení dluhu, na operaci, na vyplacení, na koupi vysněného domu v Americe. Následná gradace „vztahu“ končí většinou v slzách v ordinaci psychiatra nebo na policii.

Stěhuji se za tebou, zaplať mi náklady

Včerejší případ z Plzeňska tak není ojedinělý, liší se pouze povoláním podvodného nápadníka, který se vydával za námořního důstojníka. Drsný mořský vlk starší ženu oslovil na Facebooku a nějaký čas si dopisovali. Popisoval jí tvrdý život na lodi a zmiňoval, že by se rád konečně usadil a nechal službu u lodní nákladní přepravní společnosti za sebou. Požádal ženu o ruku a rozhodl se, že se odstěhuje za ní do Česka. Osamělá žena již začala dělat úpravy v bytě, aby se na svého námořníka náležitě přichystala, když v tom ji důstojník požádal o první platbu.

„Domnělý námořní důstojník si s ženou dopisoval nějaký čas a pak ji sdělil, že se bude stěhovat do České republiky, a že své věci i všechny peníze již odeslal, proto nemůže zaplatit přepravné,“ říká k případu mluvčí plzeňské policie.

Zamilovaná žena se ani nepozastavila nad vysloveným nesmyslem uhrazení jakýchsi přepravních poplatků a po další konverzaci s vysněným princem ženu kontaktovala „americká banka.“

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto

Mluvčí plzeňské policie k případu dále dodává:

„Pak začala se ženou komunikovat údajná americká banka, která požadovala zaplatit různé poplatky. Žena požadované poplatky a přepravné platila.“

Námořník s ženou komunikoval dál a tvrdil jí, že v USA doslova „uvízl“, protože nemá nejen na přepravné a poplatky, ale také že dluží peníze, a že musí nejdříve prodat v Americe dům. Na to potřeboval peníze k živobytí, než se mu nemovitost povede prodat. Současně ženě neustále sliboval a lichotil, že jí vše vrátí, až budou konečně spolu v České republice a plánoval obří svatbu. Okouzlená žena nelenila a podvodníkovi postupně poslala veškeré své životní úspory.

Jestli už nemáš peníze, tak je sežeň, jinak se rozcházíme!

Tím to však neskončilo. Falešný námořník důvěřivou ženu zcela opanoval a zavětřil, že by mohl z nebohé vylákat daleko více. Místo lichotek ji tudíž začal zahrnovat předstíraným smutkem nad tím, že mu to nestačí a že se nikdy neuvidí a žádná svatba nebude. Zoufalá žena si začala brát půjčky u bank a nakonec i u lichvářů. Posílala další a další peníze. Když už ji nikdo nepůjčil a neměla z čeho vracet, odhodlala se k řešení nejkrajnějšímu - sáhla na peníze svého zaměstnavatele a dopustila se zpronevěry.

„Poté, co na údajné poplatky padly veškeré ženiny úspory a příjmy, vzala si i nebankovní půjčky. Nakonec žena zpronevěřila i peníze v zaměstnání,“ dokončuje varovný příběh policejní mluvčí.

Když ženě konečně došlo, že se stala obětí podvodu, byla až po krk ve všemožných dluzích a přišla o byt. Obrátila se v slzách na policii. Vyšetřovatelé pochopili, že mají co do činění s další obětí podvodů s „americkým nápadníkem.“ Tento případ se od obdobných podvodů však přece jen něčím lišil - sumou, o kterou žena přišla a která přistála na kontě jistě spokojeného fiktivního amerického námořního důstojníka. Při součtu celkové cifry zůstali zaskočeni i samotní kriminalisté - žena podvodníkovi odeslala více než sedm milionů korun. Za zničený život tato láska k námořníkovi skutečně nestála.

Jsem na smrtelné posteli. Chcete půl milionu Euro?

V Plzeňském kraji zdaleka nejde o první a pravděpodobně ani o poslední případ. K zaznamenání ještě stojí finta, kterou použil neznámý muž na čtyřicetileté ženě z Tachovska. Kontaktoval ji přes Facebook, kde se s ní obligátními větami a pohnutým životním příběhem seznámil a zaujal ji. Poté jí sdělil, že umírá. Šokovaná žena na toto sdělení reagovala nabídkou pomoci. Muž ji sdělil, že nemá žádné dědice a rád by právě jí odkázal sumu 550 000 euro. Když si žena přepočítala částku na české koruny, ztratila soudnost. Přece musí přijmout více než třináct milionů korun!

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto

Umírajícímu sdělila, že dědictví samozřejmě přijme a další konverzace probíhala již na platformě Whatsapp. Tentokrát ženě napsala velmi procítěnými slovy samotná „advokátka“ budoucího zesnulého a jak jinak - chtěla peníze.

„Poškozená podle pokynů v zaslané zprávě zadala tři platby jako úhradu pojistného, které bylo podmínkou k odeslání slíbené částky, kterou měla poškozená zdědit.“ uvádí mluvčí.

V tomto případě budoucího nebožtíka přišla nesoudná žena o „pouhých“ patnáct tisíc korun. Kdyby se neobrátila na policii, protože to začalo být její dceři podezřelé, mohla přijít o daleko, daleko více. Šance, že policisté umírajícího podvodníka dopadnou, není moc velká a okradené paní tak místo slíbených milionů zbyly jen oči pro pláč a z ostudy kabát.

Policie na svých stránkách i v tisku a v médiích opakovaně varuje před těmito podvody:

„V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na občany, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Nenechte se zlákat vidinou zbohatnutí nebo romantického vztahu. Neposílejte peníze cizincům, které osobně neznáte. Téměř všechny účty na sociálních sítích s podobnými legendami jsou falešné a nemají reálný základ. Jedná se vždy o podvod.“

Vojáci, námořníci, lékaři, umírající - je až děsivé, jak snadno lze těmto báchorkám uvěřit a nechat se připravit o životní úspory či v některých případech naprosto o všechno. Stačí málo - malá informovanost, osamělost, naivita. Obětmi se stávají i muži a je to vše pořád dokola. Pokud máte v okolí nějakého osamělého člověka, který by svou naivitou mohl padnout do sítě amerických vojáků či ruských nevěst, zkuste je přátelsky varovat. Mohou skončit hůře než na dně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz