Hlavní obsah
Lidé a společnost

Další finta internetových podvodníků: pilot vrtulníku a lékař z Kanady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

V předešlém článku byl „zamilovaným“ fiktivní americký námořník. Další finta, na kterou naletěla žena ze Stříbra, se týkala pilota vrtulníku. Obdobný případ podvodu vyšetřovala také policie v Rokycanech. Zde byl movitým „nápadníkem“ lékař z Kanady.

Článek

Snad každý den lze narazit na varování před internetovými podvodníky. Ač soudným lidem zůstává nad těmito případy rozum stát, neustále se dějí pořád dokola. Nejen ženy, ale i muži jsou lákáni do tenat líbivých slovíček nevěst z Ruska, falešných umírajících, amerických herců, lékařů a vojáků. Další a další podvedené ženy a muži se obracejí na policii. Vynalézavost internetových podvodníků však nezná mezí.

A meze snad neznají ani podvedení a oklamaní, kteří se s ostudou a vyčerpáním finančních prostředků stávají „kavkou“ pro „osudově zamilované nápadníky“. Je až kupodivu, na co vše lze v dnešní době naletět. Dva další případy, ve kterých figuruje pilot vrtulníku a lékař z Kanady, jsou tak hloupě průhledné, že lze předpokládat, že na to přece nemůže nikdo skočit. Opak je však pravdou.

Přiletím si pro tebe svým vrtulníkem. Jenže mi došlo palivo.

V případě „pilota“ figuruje teprve dvacetiletá žena ze Stříbra. Důvěřivá slečna zaregistrovala na sociální síti profil velice pohledného muže, kupodivu, jak to v obdobných případech bývá, to nebyl cizinec, nýbrž Čech. Údajný bohatý muž vlastnil nejen soukromý vrtulník, ale i přepychovou vilu a loď. Slečna nelenila, přidala si blonďáka do přátel a začala čilá konverzace přes Messenger. Muž naivní slečnu naprosto okouzlil. Popisoval ji, jaký vede krásný život, ale něco mu v něm chybí a to něco byla samozřejmě láska.

Okouzlená slečna se naprosto zamilovala a už si malovala, kterak bude po boku svého milionáře jezdit v lodi (kde by ona loď měla kotvit, to ji ani nenapadlo…) a bydlet v honosné vile. Její vysněný princ ji podporoval v jejím totálním vzplanutí krásnými slovíčky a dívka dospěla k názoru, že se na ni skutečně usmálo životní štěstí. Vždyť její princ se snese z nebe ve svém vrtulníku a to vše jen kvůli ní - chuděra (doplňte si další vhodná slova, která zcela jistě ponesou opačný význam) dosud nikým nemilovaná si plánovala, kterak to všem „natře“. Jenže natřena byla spíše ona.

Zkušený podvodník zjistil, že se mu naivní dívku podařilo zpracovat natolik, aby rozjel svůj plán. Dívce svého srdce slíbil, že pro ni přiletí do Prahy svým soukromým vrtulníkem. Jenže! Zrovna v tu chvíli zamilovaný pilot nedisponoval financemi, protože musel investovat do své obrovské firmy a vysvětloval, jak se sice strašně zamiloval a jak rád by přiletěl, leč nemá na palivo. Současně se opět zmínil o své lodi, ve které už se slečna viděla a dodal, že je zatím zakotvena, neboť kvůli výše zmiňované obří investici nemá na drahou součástku ze zahraničí. Požádal proto okouzlenou slečnu o zapůjčení částky 100 000 korun na nákup pohonných hmot a součástky do fiktivního vrtulníku a fiktivní lodi.

Foto: Pexels.com

Nejen vrtulníkem, ale pojedeš i na mojí lodičce… až zaplatíš!

Jakkoliv to může znít šíleně, důvěřivá a zamilovaná slečna podvodníkovi zaslala na jím uvedený účet částku 70 000 korun, protože vyšší částkou zatím nedisponovala a slíbila mu i těch dalších třicet tisíc. Pan pilot ale řekl, že to stačí (!) a že do konce měsíce (zřejmě až natankuje a spraví loď) částku samozřejmě vrátí. Jak asi každý uhodne, po připsání platby na jím zaslané číslo účtu ukončil veškerou komunikaci, profil na sociální síti si smazal a zanechal zoufalou naivku svému osudu. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu a jako vždy po pachateli pátrají. Nicméně dívka vysněnému vrtulníkovému princi peníze zaslala dobrovolně. Co k tomu dodat? Raději nic.

Jsem lékař z Kanady a posílám ti diamanty, má milovaná. Akorát je musím poslat přes kurýrní službu z Turecka, chápeš?

Dalším případem, při kterém vám zřejmě nezbyde nic jiného, než nevěřícně vrtět hlavou, se odehrál na Rokycansku. Dvaačtyřicetiletá žena se zaregistrovala na on-line seznamce. Mezi profily různých mužů si všimla distingovaného, na první pohled vzdělaného a okouzlujícího lékaře z Kanady. Psal jí lámanou češtinou krásná slůvka a samozřejmě, jak to tak ti zkušení podfukáři umějí, dostal ženu zcela do své moci. Namluvil jí, kterak se šíleně zamiloval na první pohled do její fotografie a že ji zahrne láskou, štěstím a společným životem. A hlavně čím ještě? Bohatstvím.

Žena naprosto ztratila hlavu a už se viděla v Kanadě v krásném domě, kterak svému milému chirurgovi smaží na cestu do nemocnice řízek a po dlouhé a vyčerpávající směně ho vítá doma s bábovkou. Lékař jí toto samozřejmě potvrdil, slíbil jí vážný, trvalý vztah, který vyvrcholí svatbou. Na důkaz své lásky se rozhodl zaslat ženě svého srdce z Kanady velkolepý dárek. Diamantové šperky. A k nim ještě přibalil, považte, výpočetní techniku! Drahý notebook a součástky do počítače.

Foto: Pexels.com

Ták…diamanty už mám zabalené, ještě přibalím notebook pro svou lásku z Rokycan.

Místo pošťáka nebo kurýra se ale zamilované ženě ozvala údajná kurýrní služba z Turecka. Turecký kurýr česky ženě vysvětlil, že balíček se šperky byl zadržen (těžko tomu uvěřit, že?) a je třeba za něj zaplatit chybějící poplatek. Žena ztratila veškerou soudnost a v očekávání hmotného daru od svého vyvoleného lékaře, který ji nepřestával psát krásná slůvka, vysokou částku na přiložený neznámý účet zaslala a čekala.

Tím by to mohlo skončit, leč neskončilo. Kurýr z Turecka se totiž ženě ozval znovu. Je až neuvěřitelné, jak snadno lze oklamat naivní a zamilovanou ženu a co jí namluvit. Údajný turecký kurýr totiž ženě napsal, že hodnota balíčku je tak astronomická, že bez pojištění zásilky ho nelze zaslat, že takto obrovský hmotný dar, diamanty, bez pojištění prostě nepošlou, protože se bojí. Žena, která se již zřejmě viděla, kterak chodí po Rokycanech ověšena diamanty a připravuje se na stěhování do Kanady, požadovanou částku na pojištění balíčku zaplatila. Celkem na účet kurýra z Turecka zaslala přes 200 000 korun.

Jak to tak bývá - balíčku se nedočkala a spolu s odesláním peněz se vypařil i lékař jejího srdce. Zklamaná žena se proto obrátila na policii. Policie zahájila obligátní „úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po pachateli pátrají“. Může nás napadnout jediné slůvko: Proč? Asi proto, že osamělí lidé (a nejen osamělí) jsou schopni se ve své prostotě a naději zachytit jakéhokoli stébélka, které jim byť na krátký a pro ně krásný čas umožní žít ve stavu zamilovanosti a štěstí. Zkrátka ztratí hlavu. Každého a vždy by však měla varovat jakákoliv zmínka o penězích - ať už žádost o přímé zaslání, nebo požadavek financí „přes prostředníka“. Jenže je to asi marné. Otázka je, které povolání a jaký fikaný důvod si podvodníci vymyslí příště. A stejně někdo naletí a zbydou mu oči pro pláč.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz