Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nikola Tesla: Geniální vizionář se bál žen a perel. Trpěl podivnými vidinami a zemřel osamělý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Náhled do života možná nejdůležitějšího génia a excentrika v dějinách lidstva je fascinující. V osobě tohoto vynálezce, který předběhl dobu, nalezneme snad největší „mozkovnu“ v historii spolu s plejádou všech možných bizarních fobií. Nikola Tesla.

Článek

Byl Tesla génius, který světu předal spoustu patentů, bez kterých si dnes nedokážeme představit život, nebo blázen, který trpěl psychickými chorobami? Obě možnosti jsou pravdivé. Největší vizionář všech dob měl skutečně zajímavý život a jeho obsese a fobie jsou pro normálního smrtelníka jaksi - nepochopitelné. Ale v případě tohoto osvíceného muže nám mohou ve světle jeho génia připadat poměrně normální. Až úsměvné.

  • Nenáviděl šperky kulatých tvarů. Obzvláště ho zneklidňovaly perly. Nesnesl pohled na svou sekretářku s perlovým náhrdelníkem, musel ji poslat domů.

Jak se říká - který génius není tak trochu cvok. Ovšem Tesla nebyl jen „tak trochu cvok“. Už v roce 1901 experimentoval s bezdrátovým přenosem informací. Přišel s nápadem, jak tyto informace shromažďovat, kódovat, měnit jejich frekvenci a vysílat do zařízení, které by bylo možné držet v ruce - tedy podobně, jak mobily fungují dnes. V praxi však konkrétně toto zařízení nebylo nikdy sestrojeno ani testováno, stejně tak jako mnoho dalších skvělých nápadů.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Tesla nese lampu několik metrů od generátoru, ale stále svítí

Nebýt Tesly, možná bychom nikdy nepoznali televizi, zmíněný mobilní telefon nebo wifi. V průběhu svého 86 let dlouhého života podal žádost o více než 300 patentů a jeho vynálezy otevřely cestu pro střídavý proud, elektromotory, rádia, fluorescenční světla, lasery, dálkové ovládání a mnoho dalších věcí. Některé jeho vynálezy dodnes děsí vyznavače konspiračních teorií. Velká část jeho výzkumu totiž dodnes podléhá utajení.

Tesla si prý dokázal zapamatovat celé knihy a různé obrazy do nejmenších detailů. Byl polyglotem, ovládal plynně až 11 jazyků včetně češtiny. Říká se také, že byl obdařen nepředstavitelně přesnou, intenzivní, až bizarní prostorovou představivostí, která pro něj znamenala velkou psychickou zátěž do doby, než se ji naučil prakticky využívat.

  • Nenáviděl vlasy jiných lidí. Dle jeho slov by se nikdy nedotkl vlasů druhého člověka, ani kdyby na něj mířili revolverem

Měl několik podivných nápadů - popisoval například nápad na paprsek smrti či nepropustné silové pole, které by sloužilo jako obrana proti invazím. Ke stáru dokonce tvrdil, že komunikuje s mimozemšťany a kladla se mu za vinu tvz. Tunguzská katastofa.

Foto: Dickenson V. Alley/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Slavná fotografie Nikoly Tesly, pořízená v jeho laboratoři v Colorado Springs kolem roku 1899, ho naoko zachycuje, jak si čte vedle svého obřího generátoru vysokého napětí, produkujícího obrovské výboje elektřiny. Šlo ale o trik s dvojitou expozicí

Podařilo se mu změnit svět technologií. Jeho genialita však zanechala velké stopy v psychice, která se postupem doby stávala čím dál víc „porouchanější“ a podivnější.

Tento článek si neklade za cíl popisovat vynálezy známého vizionáře, ale spíše se chce soustředit na samotnou osobu tohoto muže a na jeho životní příběh. A také na jeho leckdy až bizarní slabosti a úchylky, nad kterými nepřestávají žasnout i jeho oficiální životopisci. Kdo byl vlastně tento člověk?

Fenomenální Nikola Tesla.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

NT

Dítě světla

Budoucí vynálezce, fyzik, konstruktér a vizionář se narodil 10. července (podle starého juliánského kalendáře 28. června) roku 1856 ve vesnici Smiljan na území tehdejšího Rakouského císařství (dnes se tato vesnice nachází v Chorvatsku). Rodiče byli Srbové, otec Milutin byl pravoslavný kněz a matka Djuka se starala o domácnost.

  • Další Teslova fobie se týkala broskví. Nikdy by ji nevzal do ruky a z pohledu na broskev se mu dělalo na zvracení, někdy se i pozvracel

Nikola byl čtvrtým dítětem v rodině, před ním se postupně narodily sestry AngelinaMilka. Nikola nebyl jediným synem, měl také bratra Duke, který však zemřel. Přibyla pak ještě jedna sestra, Marica. Djuka zažívala dlouhý a těžký porod bez lékařské asistence.

Podle novináře a spisovatele Roffa Smithe přišel Nikola Tesla na svět během prudké elektrické bouře. Když oblohu proťala ohnivá záře blesku, narodil se Nikola. Podle maminky to bylo znamením od samotného Boha. Nikolu pak vždy nazývala dítětem světla.

Foto: Zátonyi Sándor/Creative Commons/3,0 unported

Teslův rodný dům s pamětní sochou

Teslův otec Milutin byl polyglot a na svou dobu byl nesmírně vzdělaný. Svým dětem každý den dával různé úkoly, aby rozvíjel jejich paměť a intelekt. Nikola byl od dětství náruživým čtenářem. Byl jako dítě velice často nemocný a v klidu na lůžku trávil snad veškerý volný čas. Objevil knihy Marka Twaina, které považoval za nejlepší díla všech dob. S Twainem se osobně setkal o čtvrt století později a stali se přáteli.

  • Byl posedlý číslem 3. Všechny opakované úkony, které prováděl, musely být dělitelné třemi. Když se večer vracel domů, třikrát obešel blok. Jeho newyorská laboratoř byla v čísle 33. Všechny hotelové pokoje, ve kterých bydlel, musely mít v čísle alespoň jednu trojku.

Jenže osoba otce byla pro Nikolu také poměrně obávaná - Milutin totiž začal trpět schizofrenií. V rodině Tesly se objevilo několik případů tohoto onemocnění, zemřelý bratr trpěl halucinacemi a otec viděl imaginární postavy, na které zuřivě křičel, hádal se s nimi, nebo vedl se svými přeludy sáhodlouhé rozhovory.

Matka Djuka byla na svou dobu velice inteligentní a prozíravou ženou, žádná domácí putička, jak bylo tehdy obvyklé. Bystrá a vnímavá žena vymýšlela pro domácnost různé zlepšováky a „udělátka“, jimiž si zlehčovala už tak těžký život. Možná právě po matce zdědil Nikola svůj talent.

Foto: http://es.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla/Creative Commons/CCo 1,0/Universal public domain dedication

Milutin Tesla

Kočka jménem Macak, cholera a, „vidění světla“

Podle legendy v deseti letech budoucí vědec doma na verandě pohladil kočku jménem Macak. Ta měla naježenou srst a Nikola si všiml, že spolu s praskáním se jí v kožichu objevují jiskřičky. Otec mu měl říct, že jiskry jsou příbuzné blesků. Později prý vzpomínal, že když se seznámil s elektřinou, napadl ho právě rodinný mazlíček a dávno zapomenutá epizoda. A řekl si elektřina je vlastně obří kočka. Krotká i divoká.

  • Vždy musel mít devět ručníků a osmnáct lněných ubrousků. Pokud personál hotelu na jeden zapomněl, nebo se přepočítal, Tesla se rozzuřil k nepříčetnosti

Jeho dětství bylo úplně normální, hoch se proháněl po venkově s partou a nebýt jeho podivných vizí, byl by pokládán za zcela běžného chlapce té doby. Vzpomínal, že vyváděl skutečně šílené kousky, několikrát se svou partou skoro uhořel nebo se zabil, když skákal ze střechy. Byl divoký a otec ho chtěl zkrotit. A nalinkoval mu budoucnost duchovního. Tesla se měl stát popem jako Milutin a zasvětit život víře.

V chlapeckých letech jsem trpěl zvláštní poruchou, která spočívala v tom, že se mi před mým zrakem zjevovaly obrazy, často doprovázené silnými záblesky světla, které mi znemožňovaly vidět skutečné objekty a vyrušovaly mě při přemýšlení nebo při jiné činnosti. Byly to obrázky věcí a scén, které jsem doopravdy viděl, nebyly to pouhé představy. Když někdo ke mě pronesl slovo, objevil se mi živě před očima obrázek objektu, který ono slovo představovalo a někdy jsem vůbec nebyl schopen rozlišit zda to, co jsem viděl, je skutečně hmotné nebo ne. To ve mě vyvolávalo znepokojení a úzkost.
Nikola Tesla

Jakoby zasáhl osud a Nikola těžce onemocněl cholerou. Bez téměř jakékoli naděje na vyléčení byl vyrůstající chlapec několik týdnů na pokraji smrti. Doslova balancoval už na druhém břehu. V jasnějších chvílích přísného otce, který se u jeho lůžka modlil nepřetržitě a skoro nespal, prosil, aby mu nebránil jít na studia. Pokud se uzdravíš, nebudu tě nutit stát se popem, dělej si co uznáš, řekl mu otec. A další doslova zázrak v životě budoucího Pána blesků se splnil - uzdravil se. A šel studovat.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Nikola Tesla v plné síle

Kariéra slavná i neslavná

Následovala velice známá anabáze po různých univerzitách a zaměstnáních. Ve zkratce: po gymnáziu v Karlovaci Nikola Tesla nastoupil na Technickou univerzitu ve Štýrském Hradci. Na univerzitě se také poprvé projevila jeho zvláštní povaha - byl naprosto neschopný týmové práce. Chtěl vše dělat sám. Kolegy studenty doslova nenáviděl.

  • Každý den chodil přesně 4 kilometry a počítal každý krok. Pokud se spletl, začal znovu. Někdy prochodil i celé dny

Vyučující zprvu sice udivoval svými nesmírnými znalostmi, ale pak se jim začal do všeho plést. Na přednáškách vyrušoval, upozorňoval velevážené profesory, že dělají všechno špatně, třeba že dynamo poháněné jednosměrným proudem není žádným zázrakem techniky. Okamžitě měl nápad na vylepšení pomocí střídavého proudu. Kantoři z něj šíleli a Tesla byl rozčarovaný.

  • Byl přesvědčený, že alkohol prodlužuje život. Každý den byl podnapilý

Přesto v prvním ročníku složil deset zkoušek s vyznamenáním. Profesoři ale nevěděli, co si o něm mají myslet. Jestli je to génius, nebo jen blázen. Tesla navíc neměl peníze na dostudování a vydělával si hazardem. Trávil noci po barech a byl doslova gamblerem, jak bychom dnes řekli. Z univerzity musel odejít a na naléhání otce se nechal zapsat na Karlo-Fernidandovu univerzitu v Praze, kterou navštěvoval v letním semestru 1880.

O Teslově pražském pobytu víme spolehlivě pouze to, že bydlel v ulici Ve Smečkách 13 a během letního semestru akademického roku 1879 až 1880 navštěvoval Filozofickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity; v katalogu posluchačů byl veden pod pořadovým číslem 38. Měl zapsáno sedm hodin týdně, z toho dvě hodiny cvičení v experimentální fyzice u českého fyzika docenta Karla Domalípa. Měsíce nebo možná celý rok, kdy žil v Praze, patřily v jeho životě k těm klidnějším a šťastnějším. Zůstal u nás tak dlouho, dokud stačily peníze ušetřené v Mariboru. Pak přijal místo asistenta na státním telegrafním úřadě v Budapešti,
Ivo Kraus a Jiřina Masnerová

V Praze se seznámil se svým vzorem, německý teoretický fyzik Ernst Mach hrál v jeho životě velkou úlohu. A pak Teslovi zemřel otec. Zanechal pražských studií a šel o dům dál.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Kolumbovo vejce" Nikoly Tesly, zařízení, které použil k demonstraci rotujícího magnetického pole

Velký vzor Edison - nebo ne?

V roce 1880 se přestěhoval do Budapešti, kde pracoval v telegrafní společnosti a začal se intenzivně zabývat výzkumem elektřiny. Údajně vymyslel indukční motor, když se jednou procházel v parku. Později ho ve francouzském Štrasburku i sestrojil a úspěšně otestoval. Po dvou letech se přestěhoval do Paříže a v červnu 1884 se natrvalo usadil ve Spojených státech (občanství USA získal v roce 1891).

  • Neustále si myl ruce, trpěl fobií z mikrobů. Od té doby, co spatřil pod mikroskopem mikroorganismy v kapce pitné vody, byl ještě posedlejší. NIKDY nepodal ruku druhému člověku

Do USA si ho totiž nechal zavolat sám velký Thomas Alva Edison. A zde propuká válka obou osvícených mužů.

Zatímco Edison byl sice vynálezce, ale také velmi prozíravý obchodník, Tesla neměl o obchodě, smlouvách nebo penězích ani páru. Tesla vedl v technickém myšlení a skutečném vynalézání, Edison v obchodě. A navíc se traduje, že mnoho jeho patentů je vlastně vylepšeno od Tesly. A to mu Edison samozřejmě zatajil a peníze shrábl sám.

Po dokončení projektu bude newyorský podnikatel schopen diktovat pokyny a okamžitě se objeví v jeho kanceláři v Londýně nebo kdekoli jinde. Ze svého pracoviště bude moci zavolat kterémukoli člověku na této planetě, aniž by musel měnit stávající zařízení. Levné zařízení, ne větší než hodinky, umožní svému majiteli poslouchat na vodě a na souši hudbu, písně, projevy politiků, vědců, kázání kněží, předávané na velké vzdálenosti. Stejným způsobem lze libovolný obrázek, symbol, kresbu nebo text přenést z jednoho místa na druhé
Nikola Tesla

Možná se mi to podaří

Oba muži se rozešli ve zlém a Tesla v roce 1886 zakládá vlastní firmu Tesla Electric Light & Manufacturing, ale jeho záměr neměl dlouhého trvání - nepraktický a hádavý Tesla se nepohodl s investory. Ti chtěli, aby udělal vylepšení obloukových lamp, Tesla si však „hrál“ se střídavým proudem. Tesla zůstal na ulici a musel se živit i jako námezdní dělník nebo kopal příkopy.

Foto: Nevim/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Nikola Tesla

Génius v příkopu dlouho nezůstal, vyhlédl si ho Edisonův rival Westinghouse. Ale historie se opakovala - na vynálezech Nikoly Tesly si mastil kapsy hlavně Westinghouse.

  • Rozhodl se žít v dobrovolném celibátu, ač o přízeň žen neměl nouzi. Traduje se, že zemřel jako panic. Nenáviděl doteky a neuměl si představit, že by se nějaké ženy dotýkal

Nakonec ale Tesla prorazil. Jeho objev umožnil existenci střídavého indukčního motoru, jenž se dnes obvykle nazývá asynchronní motor. Jeho hlavní výhodou proti stejnosměrným motorům bylo to, že ke své činnosti nepotřebuje komutátor. Je levnějším, účinným a trvanlivějším.

Tímto vynálezem odstranil Nikola Tesla poslední překážku pro rozvoj distribučních sítí střídavého proudu. Od té chvíle se dala elektřina bezpečně a efektivně distribuovat jak do domácností, tak i do obchodů a do továren.

Navíc dal světu první funkční elektromotor, který dodnes tvoří základ většiny domácích spotřebičů. Bez nadsázky se dá říct, že kdykoli zapnete vysavač, spustíte notebook nebo rozsvítíte stropní světlo, lze původ použité technologie vysledovat až k Teslovi.

  • Pokud si v průběhu jídla v restauraci sedla na jeho stůl moucha, přesunul se k jinému stolu. Číšníka vždy požádal o 18 čistých ubrousků, kterými osobně otřel stůl, židle a vše, čeho se měl dotknout.

Wardencliff Tower

V přetížené hlavě Nikoly Tesly dozrál plán, který neměl obdoby. Po dobrodružství v Coloradu, kde měl svou laboratoř, či po hádce s Marconim, kterého označil za osla, následoval jeho pokus o zkrocení elektřiny pomocí Niagarských vodopádů. Po sérii krachů zaměřil svou pozornost na něco grandiozního.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Pán blesků

Chtěl vybudovat stanici pro bezdrátový přenos energie a informací. A to na dálku a do kteréhokoliv místa na zemi. Koupil necelý kilometr čtvereční na Long Islandu a velkodušně objednal projekt věže. Ta měřila 47 metrů, byla ze dřeva a na vrcholu seděla měděná koule. V roce 1902 bylo monstrum dostavěno. Kolemjdoucí a obyvatelé hleděli s posvátnou bázní na objekt, ve kterém „čaroděj světla“ prováděl dle jejich mínění pokusy přímo ďábelské.

  • Počítal objemy polévkových talířů, kávových šálků i jednotlivých porcí jídla. Teprve když výpočty dokončil, najedl se

V noci z 15. na 16. července 1903 byla newyorská obloha osvětlena světlem podobným polární záři. Občané nevěděli, co se na věži děje, protože odtud létaly věci a děly se podivnosti doslova bizarní. Obyvatelé Manhattanu pocítili dokonce slabé zemětřesení.

Když vysílač pracoval, objevovaly se na hromosvodech budov v okruhu desítek kilometrů blesky a ohnivé oblouky. Elektřina sršela z hran a hrotů všech kovových předmětů a na prérii se plašili koně, protože mezi konci jejich podkov přeskakovaly jiskry. Drobné blesky se objevovaly i ve šlépějích chodců a lidé se brzy naučili obcházet stanici v uctivé vzdálenosti. Ale vytrvalému ohlušujícímu hřmění, které se nad věží ozývalo, stejně neunikli – bylo je slyšet na vzdálenost mnoha kilometrů. Za nocí ožívalo nebe nad pustou náhorní planinou barevnými elektrickými obrazci připomínajícími polární záři protkanou ohňostroji jisker a blesků. Jednoho dne odkudsi přiletělo velké hejno motýlů a vytvořilo nad anténou divoce rotující vír
Jan A. Novák

Průmyslník John Pierpont Morgan, který financoval Teslovu akci, odmítl dát vědci další peníze, protože nechtěl dál podporovat výzkum takovýchto podivností. Tesla finance na pokračování neměl a přišel o všechno. Celý experiment skončil tím, že věřitelé se domáhali vrácení svých investic, Tesla přišel o pozemek a „Wardencliff Tower“ byla roku 1917 vyhozena do vzduchu.

  • Ke konci života se stal vegetariánem. Živil se pouze chlebem, který zapíjel teplým mlékem, a občas snědl trochu zeleniny nebo vypil zeleninovou šťávu. Později najel na stravu tekutou, hlavní složkou byl med a voda

Stavba obří věže Teslu zruinovala, a když si přišel k finančníkovi pro další peníze, už je nedostal, ale práva na patenty Morganovi zůstala. Finanční magnát se navíc nechal mezi ostatními obchodními bankéři slyšet, že Teslu považuje za špatnou investici. Vyhlídky na získání dalšího finančního kapitálu byly nulové. Bez rozmýšlení totiž předtím finančníkovi podepsal, že za 150 000 dolarů získává Morgan práva na všechny jeho patenty.

Foto: Gorana Gomirac (VMRS)/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Rukopis Nikoly Tesly

Génius nebo blázen?

Frustrovaný génius začal trpět bídou a s tím je spojené právě vypuknutí jeho prapodivných libůstek a fobií. Trpěl jimi již předtím, ale nikdy ne v takové míře. Postupem doby se jeho mysl stále více porouchávala, ač stále vynalézal naprosto dokonalé a unikátní věci, které předčily dobu, například rychloměr nebo otáčkoměr.

  • Když viděl obézního člověka, pozvracel se. Byl sám na kost vyhublý a obézní lidi považoval za stejně odporné jako bakterie, kterých se děsil

Dále pokračoval ve výzkumech, ale už více v teoretické rovině, přičemž se zabýval podivnými projekty, jako např. tzv. paprsky smrti, nebo létajícími stroji poháněnými elektromagnetickým polem.

Názor veřejnosti se na něj naprosto změnil. Už nebyl seriózním vynálezcem. Ač se snažil oblažovat shromážděné zvědavce „kouzly“ například s elektřinou a podobně, byl všeobecně považován spíše za stárnoucího podivína, který se laicky řečeno zbláznil. V zoufalé snaze zůstat v povědomí lidí totiž Tesla chrlil jeden text za druhým. A tato jeho díla vyvolávala mezi odbornou veřejností spíše zděšení než obdiv.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

1931

Oni za mnou chodí!

Během jeho strmé kariéry se několikrát dle svých slov setkal s mimozemskou civilizací. A ke stáru už o tom mluvil jako o jasné věci. Neměl žádné přátele, ale kolegové, kteří ho ještě navštěvovali, byli doslova zahrnuti Teslovou novou posedlostí - domníval se, že navázal spojení s bytostmi z vesmíru.

  • Zamiloval se do holubice. Holuby krmil a zjistil, že k němu přilétá jedna bílá. Usoudil, že je to jeho životní láska. Jednou holubice přiletěla naposledy a uhynula v jeho blízkosti. Tesla uvedl, že ji miloval jako muž miluje ženu a smrtí holubice ztratil smysl i jeho život

Celý jeho hotelový pokoj byl poházen papíry s poznámkami o setkáních s „nimi“ a o rozhovorech, které s návštěvníky vedl.

Nikdy nezapomenu, jak na mě zapůsobilo, když jsem při experimentech zaznamenal pokus o navázání kontaktu. Neustále ve mně sílí pocit, že jsem první, kdo slyšel pozdrav z jiné planety. Zachytil jsem signály. Myslel jsem, že jsou z Marsu, ale jsou z oběžné dráhy. Oni jsou blíž, než si myslíte. Ty bytosti pracují, trpí a bojují jako my.
Nikola Tesla

V závěru života Tesla přichází s (dle něj) dynamickou a převratnou teorií gravitace, v níž odmítne Einsteinův koncept zakřivení vesmíru. Věří na volnou energii, která má napájet jeho elektromotor a chytat ji má z éteru.

  • Nikdy nespal déle než 2 hodiny v kuse, jednou pracoval 84 hodin v kuse

V roce 1928 zpracuje podklady pro svůj poslední patent, který nese číslo 1 655 114. Jde o stroj, který připomíná vrtulník i letadlo. Svým šokovaným kolegům vysvětluje, že testuje létající stroj s využitím antigravitace.

Můj létající stroj nebude mít ani křídla ani vrtule. Když ho uvidíte na zemi, neuhodnete, že to létá. Bude stát stacionárně ve vzduchu. Nebuďte překvapeni, když mě jednoho dne uvidíte letět z New Yorku do Colorada v zařízení, které bude vypadat a vážit stejně jako plynový sporák. A zcela bezhlučně, bez pohonu.
Nikola Tesla

Kolegové mají jasno - Nikola Tesla se zbláznil.

Umírá zchudlý a opuštěný v hotelovém pokoji plném nepořádku 7. ledna 1943 na infarkt myokardu, což je uvedeno jako oficiální příčina smrti. Skon šestaosmdesátiletého vizionáře a génia se okamžitě stane předmětem konspiračních teorií - namátkou, zabila ho FBI, CIA, KGB, mimozemšťané, nacisté.

Foto: Laslovarga/Creative Commons/4,0 mezinárodní

Socha Tesly u Niagarských vodopádů

FBI ale dva dny po jeho smrti skutečně z hotelového pokoje odveze stohy dokumentů a rozpracovaných děl, které nechá svézt do státního depozitáře a sejfů. Vláda si totiž není jista, na čem v posledních letech pracoval. Prozkoumáním pozůstalosti je po 73 letech od smrti Tesly pověřen John G. Trump, strýc minulého amerického prezidenta.

  • Najedl se pouze v bílých rukavicích. Jídelní židli i stůl třikrát obešel

Neshledává v nich nic, co by bylo jaksi „divné či přelomové“, spíše se jedná o spekulativní a filozofické myšlenky. Jenže FBI zveřejní během let sice nějaké stránky z jeho děl, ale samozřejmě se neví, zda bylo zveřejněno vše, nebo ještě něco podléhá utajení. Asi se nikdy nedozvíme, jestli se mysliteli podařilo své fantastické vize dotáhnout do konce.

Nikola Tesla byl gigantem a geniálním vizionářem. A také člověkem, který za svou výjimečnost zaplatil velkou daň.

Nikola Tesla - 10. červenec 1856 - 7. leden 1943

prameny:

Enigma

Epocha plus

Proud

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz