Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za znásilnění dítěte dostal muž z Klatovska podmínku. Rozhodnutí soudu vyvolalo vlnu odporu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Násilí na malých dětech by mělo být tvrdě trestáno. Zvláště sexuální násilí, které pronásleduje oběť i do budoucna, zabraňuje jí navazovat vztahy, ničí jí život. Viník by měl sedět za mřížemi. Jenže občas se tak nestane.

Článek

Říká se, že spravedlnost je slepá. Pokud ale člověk žije v právním státě, měl by mít ochranu v podobě justice, která každý hrozný čin potrestá náležitě dle zákona. V případě dnes sedmapadesátiletého muže z Klatovska, který byl již potrestán za znásilnění teprve jedenáctileté holčičky „natvrdo“, se tak nestalo. Dostal totiž od Vrchního soudu v Praze trest podmínečný. Zvedla se vlna nevole, snad každému vytanulo na mysli, zda je něco takového vůbec možné.

Přehodnocený rozsudek obrazně řečeno hnul žlučí i Krajskému soudu v Plzni, který násilníka potrestal původně třemi roky vězení nepodmíněně. A vysvětlení trestu, které Vrchní soud v Praze zveřejnil, nasadilo celé této justiční „motanici“ pomyslnou korunu. Co se vlastně událo a proč byl násilníkovi změněn trest na podmínku s odůvodněním tak zvláštním, že každého soudného člověka musí zamrazit v zádech?

Vše začalo v roce 2022. Muž, jehož identita je samozřejmě pro veřejnost neznámá, žil se svou partnerkou v obci na Klatovsku. Za ženou jezdila na návštěvu vnučka, o prázdninách u ní i bydlela. Nevlastní dědeček si začal tehdy jedenáctileté školačky všímat až nezdravě. Nakonec „nevydržel“, když dívka spala, vstoupil do jejího pokoje a přilehl k ní. Osahával spící holčičku na prsou pod pyžamem, vzal její ruku a třel si s ní penis. Když se probouzela, rychle toho nechal a odešel.

Ráno dívenka plakala, ale babička jí řekla, že se jí jen něco zdálo, v tu dobu žena netušila, že její druh vnučku obtěžuje. Jenže podle vyjádření státní zástupkyně se začala jeho drzost stupňovat. Za několik týdnů byl s poškozenou dívkou doma sám. Začal ji hladit na zádech, doteky se stupňovaly a vyvrcholily třením prsou a hlazením genitálu. Holčička si zkřížila ruce přes prsa, bránila se tím, že přes sebe hodila peřinu, pod kterou se schovala, ale viděla, že má „dědeček“ svůj pohlavní orgán ztopořený a sám se také uspokojoval.

Pak, když začala říkat, že „to poví“, okamžitě z pokoje odešel. Dívka si to však nenechala pro sebe a tyto nemravnosti, které jen tak tak nedošly do úplného extrému, nahlásila babičce, která druha udala na policii.

Konal se soud, který byl ve znamení naprostého popírání celé skutečnosti ze strany obžalovaného. Prohlašoval, že si to dívka celé vymyslela, dehonestoval ji, vykládal, že ho chce zničit, protože ho nenávidí. Kroutil hlavou při čtení výpovědi, rozčiloval se. Krajský soud v Plzni nicméně navrhl trest nepodmíněný. V tu chvíli obžalovaný násilník naprosto otočil.

Okamžitě vinu přiznal, kajícně se omlouval, že byl chvilkově indisponován, ví, že provedl strašnou věc, ale rozhodně není sexuálně fixován na děti, dočasné pominutí smyslů, zkrátka, takové ty řeči, které státní zástupkyně velice správně odhadla jako snahu vyhnout se trestu, nebo alespoň dosáhnout jeho snížení.

V tom celý soud utvrdilo i to, že obžalovaný holčičce zaplatil obrovské odškodné v řádu statisíců. Státní zástupkyni však nepřesvědčil, ba naopak. Navrhovala dokonce trest vyšší, než byl původně navržen. Nakonec byl muž letos v únoru odsouzen za znásilnění ke třem letům nepodmíněně.

Jenže se stalo něco neuvěřitelného - obžalovaný se odvolal, do věci se vložil Vrchní soud v Praze, nepodmíněný trest zrušil a uložil sedmapadesátiletému násilníkovi podmínku.

„Podmíněný trest je uložen na zkušební dobu pěti let. Po celou dobu bude odsouzený pod dohledem probačního úředníka. Je mu také zakázán veškerý kontakt s poškozenou,“ stojí v prohlášení soudu.

Můžeme se ptát - PROČ? Inu, i na toto měl pražský soud odpověď: „(…) soud nesnižuje fakt, že jde o zvlášť závažný zločin, ale šlo ze strany obžalovaného o jednání OJEDINĚLÉ a NENÁSILNÉ,“ konstatoval ve svém odůvodnění senát soudu. Nenásilné znásilnění. Toto slovní spojení snad ještě v historii české justice nezaznělo, zvláště u tak choulostivého případu, ve kterém figuruje dítě.

Soud však ve svém odůvodnění pokračoval: „(…) navíc je osobou dosud netrestanou, bezúhonnou, projevil lítost a nahradil poškozené nemajetkovou újmu (…) Pouhá hrozba trestem bude dostatečná pro naplnění účelu podmínečného trestu.“, uvedl soud v čele s předsedou Janem Kadlecem. Tohle samo o sobě přesvědčuje občany, že někdy se prostě právoplatného trestu u násilníků a jiných pachatelů nedočkají. Jenže to není konec.

Dívka, která si nese následky do budoucího života, byla poměrně zesměšněna dalším výrokem pražského soudu: „Jednání obžalovaného NEBYLO V RÁMCI ŠKÁLY ZNÁSILNĚNÍ NIJAK INVAZIVNÍ“. Volně řečeno - nedotáhl to do konce, protože se holčička začala bránit a on se lekl.

A ve své bizarní řeči soud pokračuje doslovnou obhajobou původně natvrdo potrestaného násilníka: „Ihned respektoval projevený odpor ze strany poškozené a svého jednání zanechal. Jeho chování odborně povede probační úředník. Vytvořil se předpoklad, že v průběhu celkem sedmi let od činu (pět let podmínky plus dva roky od samotného „neinvazivního nenásilného“ znásilnění) si jasně a pevně ZAFIXUJE NEVHODNOST OBDOBNÉHO CHOVÁNÍ (!) a osvojí si pravidla a limity chování K NEZLETILÝM OBECNĚ.“

Zde vyjádření soudu končí. Ojedinělé, nenásilné a neinvazivní znásilnění, po kterém si pod dohledem obžalovaný zafixuje vhodné chování k nezletilým. „To jako budou čekat na to, až se mu to jednou povede? Jaký dohled tomuto zabrání? Když to odnese další dítě, kdo za to ponese vinu?“ vrtěl hlavou muž, který vycházel z budovy soudu. A nebyl zdaleka sám, koho tento podivný rozsudek přinejmenším zmátl. Okamžitě se rozjela obrovská diskuse napříč internetovým prostorem, kde lidé tvrdí to samé.

Suma sumárum - spravedlnost je opravdu slepá, jak dokazuje tento případ a toto neuvěřitelné odůvodnění, nad kterým zůstane každému soudnému člověku skutečně rozum stát.

zdroj:

Zprávy ČT 1, Zprávy TV NOVA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz