Hlavní obsah
Rodina a děti

„Ty doma dětem nedáváš tablet, nebo mobil? Divný, ne?“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Žít bez elektroniky v době, kdy jsou technologie všudypřítomné, může být obtížné. Mnoho lidí v našem okolí se dívá na naše rozhodnutí s nedůvěrou nebo dokonce nepochopením.

Článek

V dnešní době, kdy jsou technologie nedílnou součástí našich životů, se může zdát jako zvláštnost, když se rozhodneme pro opačný směr. Moje děti doma nemají žádnou elektroniku – žádné tablety, telefony ani herní konzole. Tento postoj vzbuzuje u okolí často zvědavé pohledy a otázky.

Takhle. Máme doma televizi. Děti mají ve svém pokoji i svou vlastní, ale nemají svůj tablet, nebo telefon, na kterém by polovinu dne mohly koukat na co chtějí. A pro některé v našem okolí jsem díky tomu zvláštní.

„Ty doma dětem nedáváš tablet, nebo mobil? Divný, ne?“

No, ani ne. Naši synové (4, 7) samozřejmě elektroniku znají, doma koukají na Netflix, Youtube Kids, nebo ČT Déčko, ale jen na televizi, kde jim my můžeme pustit to, co uznáme za vhodné a to, na čem se domluvíme. Samozřejmě, že už v ruce tablet, nebo mobil drželi, a právě proto, když jsme s manželem viděli, jak strašně rychlá je cesta k závislosti na takové elektronice, tak jsme se rozhodli, že takhle to doma nechceme. A stojíme si za tím, že to bylo správné rozhodnutí. Alespoň pro nás, pro naše syny, protože tady nejsem od toho, abych soudila ostatní a jejich výchovné metody. Zkrátka mám jen takový úhel pohledu, že malé děti elektroniku pro zábavu nepotřebují. Našim dětem nedáváme ani žádnou elektroniku na delší jízdy do auta. Zatím si vystačí s oblíbenými písničkami z rádia a jsme za to moc rádi.

Albi knížky, klasické knížky, stolní hry?

Všechny tyhle věci naši kluci milují a dokáží u nich trávit spousty času, do kterého se můžeme kvalitně zapojit i my, jako rodiče. Mám totiž trochu takový dojem, že elektronika rodinu může separovat. Možná, že sedíte doma všichni vedle sebe na gauči, nebo jste v jedné místnosti, ale pokud jste každý na svém chytrém telefonu, tak to těžko můžete brát jako společně a kvalitně strávený čas. I my se doma snažíme s manželem být na telefonech minimálně, když děti dorazí domu ze školy a ze školky.

Jednou z nejvýraznějších výhod života bez elektroniky je nárůst kreativity a představivosti našich dětí. Bez rozptylování telefony a tablety mají prostor pro vlastní myšlenky a nápady. A já mám díky tomu pocit, že jsou moje děti skutečně tady, že jsou u mě, a ne jen vedle mě, myšlenkami ve světe prapodivných videí, kterých dnes internet a aplikace určené k jejich přehrávání nabízejí.

Elektronika a děti? Velmi ožehavé téma

Naprosto chápu, že žijeme již v době, kdy jsme elektronikou přímo obklopeni a že dokáže být i velmi užitečná. Ostatně i já teď sedím u svého notebooku, připojená na wi-fi a píšu tento článek. Ale chce to najít balanc, rovnováhu.

Výzkumy ukazují, že nadměrné používání elektroniky může mít negativní vliv na rozvoj batolat. Příliš mnoho času stráveného před obrazovkou může vést k problémům s pozorností, narušení spánku a dokonce i potížím v sociálních interakcích. Malé děti potřebují čas na prozkoumávání světa kolem sebe, a to nejlépe bez rozptýlení technologií. Dnes totiž není výjimkou, že tablety mají v ručičce již dvouleté, nebo snad i mladší děti.

Pravidla? Fungují

Vím, že se říká, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ale v tomto případě u nás doma perfektně zafungovala. Naše děti ví, že si můžou pustit pohádku, nebo oblíbený seriál ráno během snídaně, když jsou nemocní, mají povoleno samozřejmě více, a večer, po návratu domu, aby si na chvíli odpočinuly po celém dni.

Zároveň ví, že během společného oběda, nebo večeře se na televizi nekouká. Kuchyň je prostě místnost, kam televize nepatří.

Je mi naprosto jasné a vím, že se moje děti elektronice nevyhnou, a že i oni budou mít svůj chytrý telefon, tablet, nebo i notebook. Ale proč na to spěchat, když to ještě není potřeba?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz