Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jak porozumět řeči rostlin aneb „plevel“ na zahradě může být zdatný pomocník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petrconti

Starček obecný preferuje půdu s vysokým obsahem dusíku

Drobné náletové rostliny na zahradě nám mohou předat důležitý vzkaz o přebytku či nedostatku živin v půdě, tedy, pokud se naučíme jim rozumět.

Článek

Naučme se rozumět řeči rostlin

Je škoda, že si lidstvo doposud vystačí s rozdělením rostlin na „jedlé či užitečné“ a všechny ostatní nazvané, trochu hanlivě vzhledem k jejich významu, „plevely“. Ale drobné náletové rostliny na zahradě a poli nám mohou předat důležitý vzkaz, tedy pokud se naučíme jim rozumět.

S blížícím se jarem se s nimi setkáváme pravidelně. Nechtěné „plevely“, se kterými nejeden zahradník bojuje od jara do podzimu. Ale dříve, než je vykopete, vytrhnete či dokonce s použitím chemických pesticidů zlikvidujete, přečtěte si tento článek a možná změníte názor.

Tyto drobné rostliny jsou prvními indikátory obsahu živin v půdě, a protože mají nízký kořenový systém, reagují jako první. Půda může totiž vykazovat nedostatek či přebytek některých důležitých živin a je dobré to s předstihem zjistit.

Nedostatek či přebytek živin v půdě je vážný problém.

Nejprve je však třeba podotknout, že nedostatek či přebytek některých živin je způsobem téměř výhradně nadměrným používáním průmyslových hnojiv.

Dusík

V případě přebytku dusíku v půdě na vaší zahradě je nejznámějším indikátorem jeho zvýšeného obsahu v půdě spolehlivě kopřiva. Každý ji známe, využívá se v léčitelství či na zahradě k nakládání „zaručeně“ účinných postřiků, ale asi málokdo ví o jejich nárocích na složení půdy.

Půdu se zvýšeným obsahem dusíku vyhledává a dokáže ji plně využít. S nástupem nadměrného využíváním dusíkatých hnojiv v zemědělství jsme si ji vlastně sami přesadili i do nížin, zahrad, polí, sadů či vinohradů. Před takovými padesáti lety byla k vidění spíše vzácně a rozhodně nikdo nepředpokládal tak masivní rozšíření.

A tak i když ji vytrhneme a pak půdu osadíme něčím „užitečným“, uděláte chybu.

Co způsobuje rostlinám přebytek dusíku v půdě.

Dusík je základní živinou pro každou rostlinu. Je plně zodpovědným za nárůst zelené hmoty, ale je-li ho v půdě nadbytek, rostliny mají problém s nasazením květenství, opožďuje se vývoj plodů, i když jsou rostliny sytě zelené až do pozdního léta, jsou vegetačně oslabené, úroda je nízká.

Co způsobuje rostlinám nedostatek dusíku v půdě.

Pokud je však dusíku v půdě nedostatek, rostliny viditelně strádají. Poznáme to snadno podle změny barvy listů. Ty blednou a předčasně opadávají a stejně na tom jsme s neduživými plody. A přitom list je u každé rostliny nejdůležitější nadzemní částí, indikátorem jejího zdravotního stavu a nejlepším signalizátorem stavu půdy a obsahu živin v ní.

Skrze listy rostliny provádějí onen zázrak přerodu slunečního svitu na energii.

Řešením nadbytku či přebytku dusíku v půdě je organické hnojení.

Organické hnojení je opět na vzestupu a je také jedinou cestou k vyváženému poměru dusíku i ostatních živin v půdě. Už zbývá pouze správně s materiálem, který nám při kompostování vzniká, umět pracovat a naučit se třídit vše, co do kompostu budeme dávat. Když zbyde nějaká ta chvilka, můžeme jej dvakrát do roka překopat a také z něj odstraňujeme náletové rostliny. Ty mu zbytečně odebírají živiny.

Příště si něco řekneme o fosforu a vápníku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz