Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pozor na lišejníky aneb podceňovaní škůdci kůry stromů a dřevin

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petrconti

Bublinatka a lišejník jsou nebezpeční parazité kůry stromů a ovocných dřevin.

V poslední dekádě si můžeme všimnout zvýšeného výskytu lišejníku na kůře ovocných stromů a zahradních dřevin.

Článek

Lišejníky jsou nebezpeční škůdci kůry a je potřeba jejich likvidací chránit naše rostliny, které se jim nedokáží účinně bránit.

Jejich výskyt se zvyšuje paradoxně od zavedení masivního a celoplošného odsiřování elektráren.

Zásadní význam zdravé kůry pro život stromů a dřevin je znám, ale raději si jej ve zkratce připomeneme.

Jaký je význam kůry pro strom a dřevinu?

Význam kůry pro život stromů a dřevin je srovnatelný s významem pokožky na lidském těle. Kůra se skládá ze dvou vrstev a chrání důležité životní cykly a orgány rostlin ve vegetačním, ale i v klidovém období jejich života. Proto je nezbytně nutné, aby byla zdravá a co nejméně poškozena a zahradník, zahrádkář či vinař jí věnoval mimořádnou pozornost.

Nebezpeční predátoři kůry stromů a dřevin.

Škůdce si můžeme rozdělit do dvou skupin.

V té první nalezneme především roztoče, hmyz a jeho vývojová stádia. Ti využívají kůru jako úkryt pro přezimování, prostor pro líhnutí a částečně i zdroj potravy. Jejich přítomnost je poměrně snadno rozpoznatelná a pozorný zahradník či znalec života rostlin nemá mnoho práce škůdce objevit. Při jejich likvidací platí naplno ono známé přísloví „čím dříve tím lépe.“

Prevence jako nezbytný indikátor zdravotního stavu rostlin.

Význam prevence na vaší zahradě je nezastupitelný. Stačí si zahradu každý den projít a být pečlivý v pozorování zdravotního stavu ošetřovaných rostlin. Především si budeme všímat listů, jejich barvy, lesku, hustoty, předčasného opadávání a samozřejmě stavu kůry (ta je často opomíjena)

Lišejník a bublinatka.

Jsou nejčastěji se vyskytující dřevní parazité zahrad a vinohradů.

Jsou nenápadní, nemají kořeny, rostou během celého roku a mohou prorůst až pod „pokožku“ stromů a dřevin.

Likvidace lišejníků a bublinatky

Pokud je objevíme na dosažitelném místě (třeba i s pomocí žebříku), nasadíme pevný kartáč, preventivní roztok sulky (ten si připravíme v poměru 10 litrů vody a 1 dcl sulky) a opakovaně jej aplikujeme na místa, kde se lišejníky a bublinatka objeví. Nejprve „jejich ostrůvky“ navlhčíme a pak kartáčem odstraníme.

Ideální čas pro likvidaci lišejníku je před nástupem plného vegetačního období rostlin, kdy nám nebudou při práci překážet nové pupeny, listy či mladé větve.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz