Hlavní obsah
Jídlo a pití

Není víno jako víno, aneb nejdražší vína planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petrconti

Víno INRI z malé české Domény Pater Noster je nejdražším českým vínem

Drahá vína nejsou pouze doménou snobů. Jaká vlastně jsou tato vína ve své chuti a jsou skutečně tak mimořádná?

Článek

Zrození ikonických značek

Prapůvod pro zrození současných ikon evropského a světového vinařství hledejme v historii. V dobách, kdy se všechna vína vyráběla přibližně stejným způsobem a podíl lidského faktoru nebyl z neznalosti tak dominantní (především ve využívání chemických látek).

V těchto dobách se vína připravovala „primitivním způsobem“ a do popředí vystupovalo především místo, kde se rodily hrozny pro jejich přípravu. A tak se tehdy přihodilo, že mezi sta víny vynikla ta, kde se podařilo náhodným výběrem lokality naleznout nejvíce příhodné klimatické a půdní podmínky pro tu či onu odrůdu.

Prvenství mezi všemi vinařskými zeměmi drží právem Francie

Fakt, že je Francie nejvýznamnější vinařskou zemí světa (vždy byla a vždy bude), nelze zpochybnit. Obohatila svět o převratné vinařské technologie a do „unikátní kolekce světového vinařství“ přidala desítky věhlasných značek. Mezi nimi nalezneme burgundská „grand vin“ Romanée Conti, Montrachet, Petrus z Pomerolu či slavnou Klasifikaci Grand Cru Classé z oblasti Bordeaux, fenomenální červená a bílá vína z povodí řeky Rhony a nelze nezmínit prestige cuvée z oblasti Champagne.

Jak je na tom zbytek Evropy a Česká republika

V Evropě se vína samozřejmě nevyrábějí pouze ve Francii. Nalezneme zde i jiné vinařské velmoci. Především Itálii (ta produkuje největší množství vína na světě) a může se pyšnit víny takových značek, jako jsou Barolo, Chianti či vino Nobile, dále Španělsko (Španělsko vlastní největší výměru vinohradů na světě) se svým legendárním vínem Sicilia Vega, sousední Německo s věhlasným ryzlinkem Bernkasteler doctor nebo Maďarsko a jejich úžasnou esenci z oblasti Tokaj.

V našich vinorodých končinách nalezneme kvalitativně a jakostně velká vína, ale žádnou z ikonických značek, která by konzumentům svojí cenou (odrážející pracnost výroby a výslednou jakost) vyrazila dech, až na „garážové primitivní víno“ Pater Noster pocházející z malé Domény v podhůří Železných hor. Toto víno se prodává v řádech deseti tisíců za jednu lahvičku z limitovaných sérií.

Jaká vlastně jsou „drahá vína“ ve své chuti?

Měl jsme možnost ochutnat mnohá z těchto „ikonických stvoření“ a někdy byl trochu i více zklamán, jindy jásal úžasem. Myslím si však, že pro všechna, bez výjimky, platí podmínka „vyučení jazyka “, než se rozhodnete utratit své životní úspory a otevřete lahev vína této jakostní top kategorie.

Svět velkých vín je úžasným místem pro žití a každému z lidí přeji jeho nalezení, ale pamatuj, že nikde jinde, v žádném jiném oboru lidské činnosti, neplatí více rovnice mezi kvalitou a cenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz