Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Svět rostlin není tak mlčenlivý, jak by se mohlo na první pohled zdát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petrconti

Předávají nám rostliny ještě stále svoji zázračnou sílu?

Vlídné slovo na zahradě či vinohradu zmůže víc než bečka hnoje.

Článek

Tohle okřídlené přísloví jsem často jako chlapec slýchával od svého dědy vinaře, ale teprve nyní dokáži docenit pravdivost jeho slov. Člověk již plánuje výlety do vesmíru a jeho osídlení, ale zelený svět kolem nás je nám vlastním přičiněním každým dnem vzdálenější.

Přenos lidské energie na rostliny je srovnatelný s přenosem energií na domácí zvířata

Při práci na našem experimentálním vinohradu a zahradách jsme si tato moudra ověřovali několika jednoduchými pokusy. A skutečně, se změnou mého vztahu ke keřům révy a především vnímáním rostlin coby individuálních jedinců s vlastní psychikou, lze docílit stádia, kdy nejsme přijímáni jako vetřelci a rostliny nereagují na naši přítomnost negativně. To se totiž výrazně projevuje v jejich zdravotním stavu a následně i na kvalitě úrody. Rostliny dokáží lidskou kladnou a pozitivní energii nejenom vnímat, ale také přijímat a na oplátku nám předávají tu svoji. Po staletí jsou nám přece známé pozitivní účinky na psychiku člověka u aromaterapeutických rostlin či léčebné účinky bylin na naše zdraví. Ale platí to i v současnosti?

Neprobádaný zelený vesmír

Po staletích ohleduplného zemědělství jsou dnes rostliny zneužívány a jejich přirozené vlastnosti jsou nahrazovány klonováním za účelem maximálních výnosů. Přirozené zákony tlení jsou nahrazeny tunami umělých hnojiv, a tak se ani vlastně nelze divit, že lidská populace trpí tolika problémy v psychice, zdraví a je stále agresivnější.

Plody vystresovaných rostlin nám dávají sice vizuálním efektem maximum, ale jejich výživová hodnota je rovna nule. Pro příští dvě dekády stojí před lidstvem veliký úkol změny vztahu k rostlinám.

Práva rostlin

Bude nutné rostlinám přiznat určitá práva a smířit se se skutečností, že jsou schopny vnímat bolest, tedy, že disponují nervovým systémem což je stále popíráno. Tato změna povede ve svém důsledku k celosvětové reorganizaci zemědělství, ale přínos pro zdraví a lidskou psychiku veškeré prvotní potíže plně vynahradí.

Rostlina je můj zelený kamarád

A tak už dnes zajděte na svoji zahrádku či vinohrad a dotkněte se s vděčností kmenu odpočívajících stromů či keřů révy. K navázání přátelství tak učiníte první krok a důsledky této proměny již pocítíte v letošní úrodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz